Anadolu Ajansı Nedir, Görevleri

Anadolu Ajansı:  Türkiye’nin resmi haber ajansı. 6 Nisan 1920 tarihinde Ankara’da kurulmuştur. Ulusal Kurtuluş Savaşı esnasında gerek halkın...

Anadolu Ajansı:  Türkiye’nin resmi haber ajansı. 6 Nisan 1920 tarihinde Ankara’da kurulmuştur.


Ulusal Kurtuluş Savaşı esnasında gerek halkın doğru iç ve dış haberlerle bilgili kılınması ve gerekse Anadolu ve Rumeli Savunma-i Hukuk Cemiyeti’nin ve Heyeti Temsiliye’nin karar, girişim ve eylemlerinin yurt dışına gereğince ve doğru olarak aktarılması zorunluluğu ile Mustafa Kemal Ankara’da, yönetime bağlı bir haber ajansı kurmuş ve 6 Nisan 1920 tarihinde kurulan ajansa Anadolu Ajansı ismini da kendi vermiştir.


Ajansa, o günkü koşullar altında genel olarak şu görevler verilmiştir:


• Ulusal Kurtuluş Savaşı ile ilgili tüm haberleri en kısa sürede ve detaylı bir şekilde halka aktarmak:


• Ulusal birliği tehlikeye düşürecek propaganda ve kışkırtmaların önlenmesine destek olmak;


• Ulusal Kurtuluş Savaşı nın amaçlarını tüm Avrupa ve dünyaya anlatmak;


• Ulusal Kurtuluş Savaşı’na ait doğru haberleri dış kamuoyuna kısa sürede iletmek.


Anadolu Ajansı’nın kuruluşu halka şu izah etme ile duyurulmuştur:


Kalbi İslam olan Osmanlı saltanat merkezinin düşman işgaline geçmesi tüm millet ne vatanımızın en büyük tehlikeye uğramasının sonucu olarak, tüm Rumeli ve Anadolu’nun giriştiği ulusal ve mukaddes harp esnasında halkın en doğru iç ve dış haberlerle aydınlatılması önemle göz önünde tutulmuş ve burada (Ankara’da) en yetkili kişilerden kurulu bir hususi heyetin yönetiminde ve Anadolu Ajansı ismi altında bir kurum kurulmuştur.


Anadolu Ajansı’nın en süratli araçlarla vereceği haber ve bilgi, Heyeti Temsiliye’mizden de geçeceği için ajans tebliğleri Müdafaai Hukuk Teşkilatımızca da nahiye ve köylere kadar dağıtılacak, duyurulacaktır. Bu bakımdan acil tedbir alınması ve sonucun bildirilmesi önemle rica olunur.”


İstihbarat ve tanıtma mevzularını çok önemseyen Ankara yönetimi, T.B.M.M.’ nin kuruluşunu izleyen ilk günlerde meclise Matbuat ve danışma Umum Müdürlüğü’nün kurulmasını öngören bir yasa tasarısı vermiş ve bu tasarı 7 Haziran 1920 tarihinde kabul edilerek Anadolu Ajansı ismi geçen genel müdürlüğe bağlanmıştır.


Anadolu Ajansı, Ulusal Kurtuluş Savaşı esnasında çok mühim görevler yapmış, içerde ve dışarda danışma ve tanıtma alanlarında Ankara yönetiminin oluşumlarına büyük katkıda bulunmuştur. Ankara’da bulunan merkez örgütünün yanında istanbul, İzmir, Zonguldak, Antalya, İzmit, Kars ve İnebolu’da birer danışma merkezi kurulmuştur. Ajans, bununla birlikte askeri telsizlerden de iç ve dış haber almada geniş seviyede yararlanmıştır, öte taraftan ajansın dış bürolarının kurulması için de emek harcamalar yapılmış, kısıtlı imkânlara karşın New York, Paris, Londra, Viyana, Berlin ve Cenevre’de haber merkezleri oluşturulmaya çalışılmıştır.


Ulusal Kurtuluş Savaşı’ndan sonraki günlerde devletin her kurumunda olduğu benzer biçimde, Anadolu Ajansı’nda da günün şartlarına uygun yeni bir tanzim etme gereği ortaya çıkmış, bu sebeple 1 Mart 1925 tarihinde yürürlüğe giren bir kanunla ajans, Matbuat ve danışma Genel Müdürlüğü’nden ayrılarak bağımsız bir yönetime kavuşturulmuş ve anonim şirket durumuna getirilmiştir.



Günümüzde Anadolu Ajansı’nın görevleri, muhabirleri aracılığı ile toplamış olduğu haberleri abonelerine ulaştırmak, yurt dışına gösterim yapmak, aynı şekilde, yurt dışından sağlamış olduğu haberleri de ülke içindeki abonelerine iletmektir.


Günümüzde Anadolu Ajansı’nın görevleri, muhabirleri aracılığı ile toplamış olduğu haberleri abonelerine ulaştırmak, yurt dışına gösterim yapmak, aynı şekilde, yurt dışından sağlamış olduğu haberleri de ülke içindeki abonelerine iletmektir.


Merkez, yurt dışı ve taşra olmak suretiyle üç ana örgütü vardır. Ortaklığın en yetkili organı yönetim kuruludur. Bu kurul, ajansın hissedarlarınca seçilir. Ajansı üçüncü kişilere karşı temsil eder, bütçe ve kadrolarını belirler. Ajansın yöneticisi genel müdürdür.


Merkez örgütünde esas birimleri, iç Haberler Müdürlüğü ile Dış Haberler Müdürlüğü oluşturur. Hukuk Müşavirliği, Teknik, Muhasebe ve Muamelat Müdürlükleri ile başka servisler, danışma ve destek birimleridir.


Ajansın taşra örgütünde ise büyük kentlerde açılmış olan şubelerle başlıca il ve ilçelerde vazife alan muhabirler mevcuttur.


Yurt dışı örgütünde de hususi ve anlaşmalı muhabirler çalıştırılmaktadır.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Anadolu Ajansı Nedir, Görevleri
Anadolu Ajansı Nedir, Görevleri
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/anadolu-ajans-nedir-gorevleri.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/anadolu-ajans-nedir-gorevleri.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content