DANA İneğin, sütten kesildikten sonrasında bir yaşına kadar olan yavrusu. Dana teni , ölü doğan buzağıdan elde edilmiş ve tirşe yapımında ...
DANA İneğin, sütten kesildikten sonrasında bir yaşına kadar olan yavrusu.
Dana teni, ölü doğan buzağıdan elde edilmiş ve tirşe yapımında kullanılan ten.
Dananın kuyruğu kopmak, beklenen, kimi zaman de korkulan bir sonucun ortaya çıkması anlamında söylenir.
Yeni doğan dana, yalayarak kurutması ve mevsim soğuksa ısıtması için anasının yanında bırakılmalıdır. Buzağı. anasının ilk sütünü (ağız) derhal emer. Ağız, hafifçe müshil olduğu benzer biçimde A vitamini ve antikor bakımından da zengindir. İlk günlerde buzağı yalnız anasının sütüyle beslenir. Bir süre sonra buzağının beslenme rejimi yetiştirileceği amaca gore (süt danası ya da damızlık) değişiyor. Süt danası iki-üç aylıkken kesileceğinden bu süre içinde anasını emerek, kovadan içerek sırf sütle beslenir. Sütle beslenen danada etin hafifçe kırmızı olmasını elde eden bir kansızlık olur (ak dana). Tam yağlı süt yerine krema altı denen yağı alınmış sütle besleme halinde buna türlü yağlar karıştırmak gerekir. Damızlık için ayrılan danaların (düve, tosun) ya da kasaplık olacak sığırların beslenmesi sığır cinsine gore değişiyor. Kasaplık sığırlarda dana, kış sonunda ya da ilkbaharda doğar, anasının memesini emer ve tüm bahar mevsimi süresince onunla beraber mevcuttur. İnekleri sağılan süt sığırlarında ise danalar analarından ayrılarak hususi şekilde beslenir. Bunlara bir miktar tam yağlı sütle karıştırılmış yağsız süt ve başka yoğun’ gıda maddeleri verilir.
— Kasaplık. Dana eti her yaşta yenebilir ( günlükten aylığa kadar). Çok körpe danaların eti yumuşak ve lezzetsiz olur; üstelik pişince de çok azalır. En iyi danalar yalnız sütle beslenmiş iki üç aylık danalardır. Bunların eti açık renkli ve lezzetlidir.
YORUMLAR