Anesteziyoloji (Anestezi Bilimi)

Kaynak Anestezi bilimi ya da Anesteziyoloji (Fransızca: anesthésiologie ), herhangi bir cerrahi girişim öncesinde, esnasında ve son...








Kaynak






Anestezi bilimi ya da Anesteziyoloji (Fransızca: anesthésiologie), herhangi bir cerrahi girişim öncesinde, esnasında ve sonrasında, hastanın güvenliğini gözeten; ağrı-sancı duyusunun giderilmesi dahil olmak suretiyle tüm bakımına yoğunlaşan tıbbi bir ilim dalıdır.

Anesteziyoloji, öncesi ve sonrası da dahil olmak suretiyle ameliyat süresince hastanın ağrı-sancı duymamasını, konforunu ve meydana getirilen girişime tahammülünü sağlamak suretiyle geliştirilmiş bir takım tıbbi uygulamayı içeren ilim branşının adıdır.

Anestezi uzmanı doktorunuz, Tıp Fakültesi mezunu, bu dalda dört senelik uzmanlık eğitimi almış olan, üst düzey tıp teknolojisini kullanabilen ve bu bilgi ve becerisi ile sizin ameliyat sürecini güvenle geçirerek sağlığınıza kavuşmanıza olanak elde eden kişidir.


Anestezi, kelime anlamı olarak “hissizlik, duyusuzluk†anlamına gelir. Bundan dolayı ameliyatlar hasta için ağrısız ve hatırlanmayan işlemlerdir. Ama güvenle ameliyat olabilmeniz için duyunun ortadan kaldırılması lüzumlu olmakla beraber kafi değildir. Ameliyat esnasında, solunum, dolaşım şeklinde yaşamsal işlevleriniz de denetim altında tutulmaktadır daha da ötesi anestezi doktorunuz sizin her bakımdan koruyucunuzdur.


Ameliyatlar ortalama 150 senedir anestezi ile yapılmaktadır ve ameliyat tekniklerinin gelişmesi anesteziyolojideki gelişmeler ile mümkün olmuştur.


Anestezi doktorunuz ameliyat öncesi sizi muayene edip, yapılacak ameliyat için en uygun anestezi yöntemine sizinle beraber karar verecektir.

Kaç türlü Anestezi vardır?


1. Genel Anestezi:
Eğer hasta anestezi altında tamamen şuursuz ise buna “Genel Anestezi†denir. Genel anestezi için bir çok ilaç kullanılır. Bu tür şeyler damara verilen ilaçlar olduğu şeklinde, oksijen ile beraber kullanılan gazlar da vardır. Her hastanın özelliğine nazaran lüzumlu ilaçlar seçilir. Eskiden çok kullanılan ve anestezi ile özdeşleşmiş olan eter son yıllarda kullanılmamaktadır; yerini daha iyi sonuçlar veren çağdaş tıp teknolojisi ile geliştirilen başka ilaçlara bırakmıştır.

2. Bölgesel Anestezi:
Vücudun bir kısmının; ( kol, bacak, göğüs vs. ) iğne yapılarak uyuşturulmasına “Bölgesel Anestezi†denilir. Bunun da spinal, epidural, sinir bloğu şeklinde türleri vardır.

3. Lokal Anestezi:
Minik cerrahi girişimlerde yalnız girişimin yapıldığı kısım uyuşturulur. Uyuşturma işlemini ameliyatı meydana getirecek olan doktorunuz yapabilir, ama yaşamsal fonksiyonlarınızın takip edeni ya da sakinleştirilme gereksinimi doğduğunda anestezi doktorunuz gene yanınızda olacaktır.

Anestezi doktorunuz ve siz


Çoğu zaman anestezist çalışırken hasta, uyku halinde olduğundan onun neler yaptığını ve kendisine iyi mi yardım ettiğini bilmez. Ameliyatın öncesi ve sonrası da dahil olmak suretiyle devamlı yanınızdadır.


Ameliyattan ilkin :


  • Sizin sıhhat durumunuzu inceler. Sizi odanızda ziyaret edip, yapacaklarını anlatır ve sorularınızı cevaplandırır.
  • Yapılmasını istediği muayene, tedavi ve bakımı salık verir.
  • Anesteziden ilkin size ihtiyaç duyulan ilaçları yaptırır.
  • Muayenelerin sonucuna ve hastalığınıza nazaran size en uygun anestezi yöntemini seçer.

Ameliyat süresince :


Ameliyatta ağrı-sancı duymamanız için lüzumlu ilaçları verir, kalbinizin ve akciğerlerinizin tertipli çalışmasını denetim eder, bunların ve başka organlarınızın iyi bir biçimde emek harcaması için lüzumlu tedavileri yapar, serum, kan ve başka ilaçları verir.


Siz, ameliyatta anestezistinizin, cerrahın işini kolaylaştırmak ve sizi yaşatmak için yapmış olduğu tüm bu işlerden habersizsinizdir !


Ameliyat süresince anestezistiniz sizinle birliktedir ve sizin en yakın koruyucunuz, tüm varlığınızın bekçisidir. Başınızda anestezistiniz varken cerrahınız sizin bakımınızın güvenli ellerde bulunduğunu bilerek, tüm dikkatini kendi işine verir.

Ameliyattan sonrasında :


Anestezist sizi yalnız uyutmakla değildir, bununla birlikte uyandırmakla da görevlidir. Onun başka mühim bir işi de ameliyatta aldığınız ilaçların etkisinden kurtulmanız, ameliyattan sonrasında da ağrı-sancı duymamanız ve sıhhatli kalmanız için lüzumlu bakım ve tedavilerin hazırlığını yapmak ve bu tarz şeyleri uygulatmaktır. Son yıllarda ameliyat sonrası ağrılar-sancılar, sizin de kontrolünüz alt kısmındaki bir yöntem ile (hasta kontrollü analjezi) anestezist tarafınca dindirilmektedir.


Tüm bu tür şeyler, uygun şartlar altında, kafi bilgi donanımı olan kişilerce uygulanmakta olan anestezinin son aşama güvenli ve ameliyat sürecinde konforunuzu, daha da önemlisi, ameliyata tahammülünüzü sağlayacak bir uygulama bulunduğunu göstermektedir.

Ameliyathane dışındaki Anestezi Doktoru


Anesteziyoloji zannedildiğinden daha geniş kapsamlı bir tıp dalıdır. Günümüzde anestezi doktorlarının ameliyathane haricinde da bir çok uğraşı alanları vardır. Anestezi doktorunun diplomasında “Anesteziyoloji ve Canlandırma Uzmanı†yazar. Animasyon, bilhassa dinlence köylerinde “canlandırma†anlamında sık olarak kullanılan bir terimdir. Canlandırma ise “yeniden canlandırma†anlamına gelir, kısaca herhangi bir nedenle yaşamı kesintiye uğramış hastalara temel ve ileri yaşam desteği uygulayarak, niçin ortadan kalkıncaya kadar hayatta kalmasını sağlamaya yönelik çabaların tümüdür. Bu yaklaşım bir çok insanı hayata döndüren, Yoğun Bakım üniteleri'nin temelini oluşturmuştur. Yoğun Bakım üniteleri ameliyattaki hastalarını yoğun bir şekilde takip etme deneyimlerinden dolayı anestezi uzmanı doktorların yönetimindedir.


Son yıllarda çağdaş tıbbın içinde Algoloji Ilim Dalı hızla gelişmiş ve şimdiki konumuna gelmiştir. Hepimiz yaşamının herhangi bir döneminde şiddetli ağrıdan yakınmıştır. Bu nedenle ağrının geçmişi insanoğlu kadar eskidir. Geçmişte hastalık bulgusu olarak görülen ağrı-sancı - bilhassa kronik ağrı-sancı geriye kalan başlı başına bir hastalık olarak kabul edilmektedir. Hastalıklara bağlı ağrılar-sancılar, o hastalığın tedavi edilmesi ile beraber ortadan kalkabilmektedir. Ama bir takım kronik ağrı-sancı sendromları vardır ki sebebi belirgin değildir, kimi zaman de niçin ortadan kaldırılamaz, bu şeklinde durumlarda çabalar yalnız kişiye ağrısız bir yaşam sürdürmesini sağlamaya yöneliktir. Ağrı-sancı Tedavi Merkezinde kronik ağrılı hastaların değerlendirilmesi, tanılarının konulması ve uygun tedavileri multidisipliner bir anlayışla yapılmalı, bilimsel temellere dayandırılarak oluşturulan protokollerle tedaviler uygulanmalıdır.


Anestezi uzmanı doktorlar ameliyat sırasındaki ağrıyı ortadan kaldırmadaki deneyimleri sebebi ile bu alanda da etken ve primer rol almaktadır. Geliştirilmiş olan bir çok yöntem ile ameliyat sonrası akut ağrıların kontrölü, ağrısız doğum ve dindirilemeyen kronik ağrıların tedavisi mümkün olabilmektedir.









  • Anestezi Teknikeri


  • Anestezi Teknisyeni


  • Kuhn'a nazaran bilimi, olağan bilimi ve paradigmayı tanımlar mısınız?


Kaynak:msxlabs.org

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Anesteziyoloji (Anestezi Bilimi)
Anesteziyoloji (Anestezi Bilimi)
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/anesteziyoloji-anestezi-bilimi.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/anesteziyoloji-anestezi-bilimi.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content