Kulakta Kireçlenme (Otoskleroz)

Bu maddedeki yazılar yalnızca bilgi verme amaçlıdır. Yazılanlar, hekim uyarısı ya da uzman önerisi değildir. Kulakta Kireçlenme (O...



Bu maddedeki yazılar yalnızca bilgi verme amaçlıdır. Yazılanlar, hekim uyarısı ya da uzman önerisi değildir.






Kulakta Kireçlenme (Otoskleroz)

Otosklerozda (kireçlenmede) iç kulağın kemik duvarı bozulur ve iç kulak girişinde sünger benzer biçimde anormal kemik oluşur. üzengi kemiği de iç kulağa ses dalgalarını geçirmek için titreşim icra eden küçük kemikten etkilenmiş olabilir ve hareket edemez. Bu iletişime bağlı işitme kaybı birbirine bağlı kemikler yöntemiyle orta kulaktan titreşimleri ileri geçiren mekanizmanın çalışmamasıdır. İletişime bağlı işitme kaybı, düzelebilir. İç kulak sinirlerine bağlı işitme kaybı benzer biçimde değildir. 0 düzeltilemez.

Emareler

- Kulaklardan birinde ya da her ikisinde ağır ilerleyen işitme kaybı
- Kulak çınlaması.
Genç yetişkinlerde otoskleroz (kireçlenme) en sık görülen orta kulak işitme kaybı nedenidir. Otoskleroz Amerikan nüfusunun yüzde onunu bir dereceye kadar etkisinde bırakır. Otoskleroz aileden geçer ve erkeklerden daha çok hanımlar içinde yaygındır. Zencilerden, Amerikan yerlilerinden (Kızılderililerden) ve Asyalılardan (sarı derililerden) daha çok beyazlarda görülür.
Emareler 15 ila 35 yaşları içinde ortaya çıkar. Bu vaziyet yavaş ilerler ve tek kulağı ya da her iki kulağı aniden etkisinde bırakır. İşitme kaybı hafifçe ya da ağır olabilir. Kireçlenmesi olan hanımefendilerin işitme kaybı yüzdesi hamilelik esnasında artabilir. Eğer işitme duyunuz gitgide zayıflıyorsa, doktorunuzu görün.

Teşhis
Eğer işitme duyunuzun giderek azaldığını fark ederseniz, doktorunuza başvurun. Doktorunuz kulağınızı muayene edecek, işitme testleri meydana getirecek ve herhangi bir akrabanızda erken işitme kaybı olup olmadığını soracaktır.
Otoskleroz genel sağlığı etkilemez ve pek çok vakit iyileştirilebilir bir hastalıktır. Bununla beraber, sağırlık duygusal olarak zorlayabilir ve çevreden uzaklaşmaya niçin olabilir.

Tedavi ve Cerrahi Tedavi
Otoskleroz pek çok kez, stapedektomi denilen bir ameliyatla ki bu ameliyatta, kulak kanalının teni kesilir ve kulak zarı kaldırılır; bu şekilde üzengi kemiği çıkarılır ve yerine ince bir tel ya da paslanmaz çelikten bir protez takılır. Bir süre sonra kulak zarı eski haline getirilir ve 1-2 hafta içinde iyileşme olur. Kimi zaman üzengi kemiğinin tabanında ufak bir delik açmak ve protezi yerleştirmek için lazer kullanılabilir.
Ameliyattan sonrasında saat kafa dönmesi olabilir, fakat bir süre sonra geçer. İşitme kabiliyetiniz hızla eski haline gelir ve hafta içinde düzgüsel etkinliklerinize dönebilirsiniz. Ara sıra orta kulakta bir kan pıhtısı oluşarak ses iletimini etkisinde bırakır. Çoğu zaman bu pıhtı haftada ortadan kalkar.
Stapedektomi ameliyatı otosklerozlu hastaların çoğunda başarı göstermiş olur, fakat her 100 kişiden bir, ikisinde ameliyattan sonrasında tam bir işitme kaybı olabilir. Bu, ameliyattan ilkin düşünülmesi ihtiyaç duyulan bir durumdur. Eğer iki kulağınızda da otoskleroz var ise, ilkin bir kulağınızdan ameliyat olmanız, sonucu gördükten sonrasında ikincisini ameliyat ettirmeniz daha uygun olur. Eğer iç kulakta bir hasar var ise, stapedektomi ameliyatı problemi çözmeyebilir.

İlaç Tedavisi
İlerleyen kemik bozulmalarını ve sünger benzeri kemiklerinn sertleşmesiyle oluşan işitme kaybını önlemek için sodyum fluorid, kalsiyum ve vitamin D tabletleriyle tedavi uygulanır. Fakat ne aşama yararlı oldukları mevzusunda tartışmalar devam etmektedir.

İşitme Aletleri
Otoskleroza bağlı işitme kaybını düzeltmenin bir başka yolu da işitme aletleridir. Eğer bir ya da her iki kulağınızda da kireçlenme (otoskleroz) var ise, doktorunuz sizi işitme aleti yerleştirmesi için bir odiolojiste gönderebilir.










  • Otoskleroz ameliyatının riski nedir, ameliyat ne kadar sürer?


  • İç kulakta ağrı-sancı ve duymama problemi niçin olur, iyi mi tedavi edilir?


  • Kireçlenme (Dejeneratif Artrit)


Kaynak:msxlabs.org

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Kulakta Kireçlenme (Otoskleroz)
Kulakta Kireçlenme (Otoskleroz)
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/kulakta-kireclenme-otoskleroz.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/kulakta-kireclenme-otoskleroz.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content