Atatürk’ün Çocukluk ve Gençlik Dönemi Hakkında Bilgi

Ülkemizin kurucusu Cumhuriyetin devletimizde var olmasına sebep olan Yüce Önder Mustafa Kemal Mustafa kemal atatürk’ün çocukluğu hakkında kı...

Ülkemizin kurucusu Cumhuriyetin devletimizde var olmasına sebep olan Yüce Önder Mustafa Kemal Mustafa kemal atatürk’ün çocukluğu hakkında kısa bilgi.



Zübeyde Hanım - Ali Rıza BeyMustafa kemal atatürk, Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu ve ilk cumhurbaşkanıdır. 1881 yılının ilk aylarında, o zamanlar bir Türk ili olan Selanik’te hayata merhaba dedi. Aslolan ismi Mustafa’dır. Babası Ali Rıza Efendi, anası Zübeyde Hanım’dır. Babası kereste ticareti yapardı. Ali Rıza Efendi, daha önceleri memurluk yapmıştı. Mustafa’nın eğitim ve öğretim işleri ile daha çok anası Zübeyde Hanım uğraş vermiştir.



O zamanlar öğretim, şimdi olduğu şeklinde değildi. Hem mahalle okulları, hem de hususi öğretim icra eden okullar vardı. Mustafa’nın anası oğlunun mahalle okuluna gitmesini istiyor babası da, hususi öğretim icra eden Şemsi Efendi Okulu’nda okumasını istek ediyordu. Minik Mustafa, o zamanları şu şekilde konu alıyor:



Okuldan çıkarılan Mustafa, anası ve kızkardeşi Makbule, Selanik civarlarındaki bir çiftlikte çalışan dayısının yanına gittiler. Mustafa ilk kez tabiat ile burada yakınlaştı. Çift devam eden öküz ve mandaları, süt veren inek ve keçileri, çift sürülen yerlerdeki böcekleri yiyen leylekleri, verimli toprakları görmek onu şaşırttı. Yaşına bakılırsa çiftlikte yapılacak işleri hayata geçirmeye başladı. İlk iş olarak, tarla bekçiliği yapmış oldu. Kardeşi Makbule ile birlikte bakla tarlasına konan kargaları kovuyorlardı. Yazları olan bu çalışmalarda Mustafa gelişip, serpildi. Köyde başka işlere de bakıyordu. Ama Mustafa’nın okula gidemeyişi anası Zübeyde Hanımı çok üzüyordu. Mustafa’nın okulsuz kalışı, yaşıtlarının okulda olması, gelecek için bir umut vermiyordu.



Teyzesi Selanik’te bulunuyordu. Mustafa, çiftlikten teyzesine gönderildi. Selanik’te Mülkiye İdadisine kayıt yaptırdı. Okulda Kaymak Hafız isminde bir öğretmen bulunuyordu. Kaymak Hafız bigün ders verirken sınıfta kavga çıktı. Öğretmen, olayın yaratıcısı olmadığı halde Mustafa’yı haksız yere dövdü. Tüm vücudu kan içinde kaldı. Bu vaka üstüne babaannesi Mustafa’yı okuldan çıkarttı.



Komşuları içinde Kadri Bey isminde bir binbaşı vardı. Kadri Beynimiz oğlu Askeri Rüştiye’ye gidiyordu. Mustafa, okul elbisesi içindeki bu evladı çok beğeniyordu. Sonrasında sokaklarda subaylar görüyordu. Bu tarz şeyleri giysileri içinde gördükçe, onlar şeklinde olmayı düşünüyordu. Bundan dolayı hiç kimseye haber vermeden, Askeri Rüştiye’nin imtihanlarına girdi ve başarı sağlayarak okula devama hak kazanmıştır (1893).



Mustafa bu okulda en fazlaca matematik derslerini seviyordu. Matematik öğretmeninin ismi da Mustafa idi. Matematik öğretmeni Mustafa Bey, talebesi Mustafa’yı çok beğeniyordu. Matematik dersini çok iyi bilen öğrencisini kendisine eşit sayacak kadar takdir ediyordu.



Öğretmen Mustafa Bey bigün talebesi Mustafa’ya:



İşte o zamandan bu yana talebesi Mustafa’nın ismi, Mustafa Kemal oldu. Kemal, olgun ve iyi anlamındadır.



Mustafa Kemal’in çalışkanlığı ve matematikteki başarıları, okulda tüm öğrenciler ve öğretim üyeleri tarafınca öğrenilmişti.



Okuldaki başarıları sebebiyle çavuşluğa yükselmiş, boş kalan ve öğretmeni olmayan derslere girerek okula ve öğrencilere destek olmuştu.



Mustafa Kemal Askeri Rüştiye’yi on dört yaşlarında tamamladı. Bu okuldan sonrasında Manastır kentindeki Askeri İdadiye yatılı talebe girdi. Manastır, o zamanlar bir Türk kenti idi. Halen bu şehir Makedonya sınırları içindedir. Yüksek dağların çevresini sardığı Manastır, bir düzlük üstüne kurulmuştur. Evinden, annesinden ve kardeşinden uzakta öğrenimini sürdüren Mustafa Kemal, tüm dikkatini derslerine vermişti.



Mustafa Kemal, Manastır Askeri İdadisini bitirdiği süre 18 yaşındaydı. 1899 senesinde okulu başarı ile bitiren Mustafa Kemal, İstanbul’da bulunan Harbiye Okulu’na girmeye hak kazanmıştı.



Harbiye Okulu’nda bir taraftan derslerini başarı ile yaparken, başka taraftan, Fransızcasını ilerletmişti. Bir gazete okuyacak kadar Fransızca biliyordu.



Mustafa Kemal 1902 senesinde teğmen olarak Harbiyeyi bitirmiş, kurmay subay olmak suretiyle, kurmay okuluna geçmişti. Kurmay okulunda yeni yeni bilgiler, bir kumandan olarak neler yapılabileceğini, bir savaşın nasıl yönetileceğini çok iyi öğrenmişti, öğretmenlerine sordurulmuş olduğu cenk planları onları şaşırtacak kadar değişikti.



Mustafa Kemal Mustafa kemal atatürk’ün Subay Yılları

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Atatürk’ün Çocukluk ve Gençlik Dönemi Hakkında Bilgi
Atatürk’ün Çocukluk ve Gençlik Dönemi Hakkında Bilgi
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/zubeyde-hanim-ali-riza-bey.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/ataturkun-cocukluk-ve-genclik-donemi.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/ataturkun-cocukluk-ve-genclik-donemi.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content