Badminton sporunda oyun alanı ölçüleri nasıldır? Badmintonda oyun alanı ve kullanılan malzemeler ile ilgili kurallar nedir? Badminton, açı...
Badminton sporunda oyun alanı ölçüleri nasıldır? Badmintonda oyun alanı ve kullanılan malzemeler ile ilgili kurallar nedir?
Badminton, açık havanın negatif etkilerini önlemek için çoğu zaman kapalı alanlarda oynanır. Kort 13,40 metre uzunluğundadır. Genişlik teklerde 5,18 m, çiftlerde ise 6,10 m’dir. Teklerde servis atış alanı daha uzundur ve arka dip çizgiye kadar gider. Sahayı iki eşit bölüme ayrıştıran filenin yüksekliği 155 santimetre’dir.
Saha çizgileri başka sporlara ait çizgilerle karışmaması için değişik renktedir. Tekler ve çiftler için saha çizimi beraber yapılır. Saha zemini olarak kapalı spor salonlarının zeminleri uygundur. Zemin, ıslak olmamak şartıyla tahta, ahşap olabileceği benzer biçimde tartan zemin de olabilir. Tüytopun ak olması sebebiyle, zemin koyu, çoğu zaman yeşil ya da mavi renktedir.
Oyunun oynandığı sahanın kenar çizgileriyle duvar arasındaki mesafe 92 santimetre’den az, dip çizgi ile duvar arasındaki mesafe 150 santimetre’den az olmamalıdır. Kapalı alanın yüksekliği zeminden itibaren 9.15 metredir. Daha alçak çatı yüksekliği kabul edilse de birinci derslik oyunlarda kullanılmaz. Lâmbalar ise minimum 4.90 m yükseklikte olmalıdır.
Badmintonun oynanabilmesi için raket, tüytop, ağ ve direklere gereksinim vardır.
Badminton raketleri çok hafifçe olup, ağırlıkları yapıldığı malzemeye bağlı olarak 90-140 gr civarındadır. Çoğu zaman kafa kısmı, naylon ya da bağırsaktan yapılmış araç-gereç ile örülüdür. Örgü kısımlarının her bir karesi eşittir. Rakette kullanılan araç-gereç kadar raketin kavranması da çok önemlidir. Şaft kısmı metalden, grafitten, fiberglastan (cam elyaftan) yapılır. Raketin uzunluğu 68 santimetre’den, genişliği ise 23 santimetre’den fazla olması imkansız. Hanımefendi ve evlatların raketlerinin sap kısmı erkeklerinkinden küçüktür. Raketlerin örgüsünde kullanılan misinanın kalınlığı 0.66-0.80.mm arasındadır.
Turnuva topları kaz ya da ördek tüyünden yapılırlar. 14 ya da 16 tüy, topun alt kısmındaki mantar kısmına yerleştirilmiştir. Topların naylon olanları da vardır. Naylon toplarda oyun sahasının mantar zeminli olması şarttır. Tüytopun ağırlığı 4.74 ile 5.50 gr arasındadır. Atmosfer şartlarına ve oyuncuların tecrübelerine nazaran kullanılacak toplar 3 türlüdür:
1. Yavaş (yeşil bantlı),
2. Orta süratli (mavi bantlı),
3. Süratli (kırmızı bantlı).
Ağ çoğu zaman koyu renkli ip ve malzemeden yapılmıştır. Bir karesinin boyu 15×15 mm, en fazlaca 20×20 mm’dir. Ağın eni 76 santimetre, boyu saha ölçülerine (tekler ya da çiftlere nazaran) uygun uzunluktadır. Yüksekliği, çiftlerin kenar çizgisinden itibaren 155 santimetre, orta kısmında 152.4 santimetre’dir. Ağ taraftan iki direğe asılır.
Direkler demir, kurşun boru ya da ağaçtan yapılırlar. Yüksekliği, ağı askıya almış olduğu noktada zeminden 155 santimetre’dir. Direkler, çiftler için çizilen sahanın kenar çizgileri üzerindedirler.
Badminton süratli bir oyundur. Bundan ötürü oyun süresince rahat hareket sağlayacak giysiler seçilir. Erkekler için şort, tişört ya da gömlek, bayanlar için ise ak etek ya da şort, tişört ve gömlekler tercih edilir. Çoraplar ise şort ya da eteğe uygun olmalıdır.
YORUMLAR