Baharatlar Hakkında Bilgi

 Baharat Nedir, Baharatın Zamanı, Baharatların Özellikleri Hakkında Bilgi Baharat: Yiyeceklere koku ve tad vermeğe yarayan tabii maddeler. ...

 Baharat Nedir, Baharatın Zamanı, Baharatların Özellikleri Hakkında Bilgi


Baharat: Yiyeceklere koku ve tad vermeğe yarayan tabii maddeler.


Bugün, bir çok çuval tarçın ya da karabiber ele geçirmek için insanların birbiriyle çarpışacağını, canını tehlikeye atacağını düşünemiyoruz dahi. Oysa, yüzyıllar boyu, baharat, son aşama az bulunduğundan, garp vatanlarında, gümüş ya da altın kadar değerliydi. Esasen pek çok büyük gemici, baharat aramağa çıktıkları süre, yeni yeni topraklar bulmuş ve buralarda sömürgeler kurmuşlardı. Bunun Avrupa ulusları içinde yarattığı rekabet, kimi zaman kanlı savaşlara dahi yol açmıştır. Şu halde baharatın, üretimin sanayileştirildiği ve taşıma kolaylıklarının sağlandığı XIX. yy.a kadar tarihte mühim bir yeri bulunduğunu rahatça söyleyebiliriz.


Baharat, iştah açıcı ya da sindirimi kolaylaştırıcı özellikleriyle tıpta, bilhassa gastronomide (mutfak biliminde) kullanılan, koku verici bitkilerdir. En fazlaca kullanılanlar, karabiber, zencefil, tarçın, kimyon, vanilya, kırmızı biber, Gine karabiberi denen Afrika ufak hindistancevizi, karanfil ve pimentadır.


Avrupa’da ilk tanınan baharat Hint karabiberiydi. Eski tarihçiler, Hint karabiberinin o çağlarda, altın değerinde bulunduğunu yazarlar. O denli ki, karabiber şeklinde pahalı cümlesi, pahalılığı ölçen bir deyim olmuştur. Zencefili, Yunanlılara Persler tanıtmıştı. Romalılar derhal her yemeklerine zencefil koyacak kadar bu baharatı sevmişlerdi. Soğutucu aygıtların bulunmadığı o çağlarda, bilhassa etlerin korunması için baharat çok gerekliydi. Baharat satışı bilhassa Venedikli tacirlerin tekelindeydi ve belgelere gore, bu tacirler 288 kadar baharat türü satıyorlardı.


İştah Açıcı Özellikler


Baharatın beslenmede ve mutfaktaki yeri, her ülkenin mutfak alışkanlıklarına gore değişiyor. Çoğu zaman, sıcak bölgelerde daha çok kullanılır, yemeklerin tadını ve sıcaktan azalan iştahı arttırır. Başka yerlerde baharat daha az kullanılmakla beraber, gene de en seçkin yemeklerin olmazsa olmaz bir parçasıdır.


Tıp kendi alanında, baharatın sindirim işini kolaylaştırdığı kabul edilmiştir, ama çok fazla derecede kullanılması ciddî rahatsızlıklara yol açabilir.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Baharatlar Hakkında Bilgi
Baharatlar Hakkında Bilgi
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/03/baharat.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/baharatlar-hakknda-bilgi.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/baharatlar-hakknda-bilgi.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content