Baharat Nedir, Baharatın Zamanı, Baharatların Özellikleri Hakkında Bilgi Baharat: Yiyeceklere koku ve tad vermeğe yarayan tabii maddeler. ...
Baharat Nedir, Baharatın Zamanı, Baharatların Özellikleri Hakkında Bilgi
Baharat: Yiyeceklere koku ve tad vermeğe yarayan tabii maddeler.
Bugün, bir çok çuval tarçın ya da karabiber ele geçirmek için insanların birbiriyle çarpışacağını, canını tehlikeye atacağını düşünemiyoruz dahi. Oysa, yüzyıllar boyu, baharat, son aşama az bulunduğundan, garp vatanlarında, gümüş ya da altın kadar değerliydi. Esasen pek çok büyük gemici, baharat aramağa çıktıkları süre, yeni yeni topraklar bulmuş ve buralarda sömürgeler kurmuşlardı. Bunun Avrupa ulusları içinde yarattığı rekabet, kimi zaman kanlı savaşlara dahi yol açmıştır. Şu halde baharatın, üretimin sanayileştirildiği ve taşıma kolaylıklarının sağlandığı XIX. yy.a kadar tarihte mühim bir yeri bulunduğunu rahatça söyleyebiliriz.
Baharat, iştah açıcı ya da sindirimi kolaylaştırıcı özellikleriyle tıpta, bilhassa gastronomide (mutfak biliminde) kullanılan, koku verici bitkilerdir. En fazlaca kullanılanlar, karabiber, zencefil, tarçın, kimyon, vanilya, kırmızı biber, Gine karabiberi denen Afrika ufak hindistancevizi, karanfil ve pimentadır.
Avrupa’da ilk tanınan baharat Hint karabiberiydi. Eski tarihçiler, Hint karabiberinin o çağlarda, altın değerinde bulunduğunu yazarlar. O denli ki, karabiber şeklinde pahalı cümlesi, pahalılığı ölçen bir deyim olmuştur. Zencefili, Yunanlılara Persler tanıtmıştı. Romalılar derhal her yemeklerine zencefil koyacak kadar bu baharatı sevmişlerdi. Soğutucu aygıtların bulunmadığı o çağlarda, bilhassa etlerin korunması için baharat çok gerekliydi. Baharat satışı bilhassa Venedikli tacirlerin tekelindeydi ve belgelere gore, bu tacirler 288 kadar baharat türü satıyorlardı.
İştah Açıcı Özellikler
Baharatın beslenmede ve mutfaktaki yeri, her ülkenin mutfak alışkanlıklarına gore değişiyor. Çoğu zaman, sıcak bölgelerde daha çok kullanılır, yemeklerin tadını ve sıcaktan azalan iştahı arttırır. Başka yerlerde baharat daha az kullanılmakla beraber, gene de en seçkin yemeklerin olmazsa olmaz bir parçasıdır.
Tıp kendi alanında, baharatın sindirim işini kolaylaştırdığı kabul edilmiştir, ama çok fazla derecede kullanılması ciddî rahatsızlıklara yol açabilir.
YORUMLAR