Aşılar ve Serumlar

Bir takım hastalıklara karsı bağışıklık kazandırmak İçin ölü ya da zayıflatılmış mikroplardan meydana getirilen ve bir İnsan ya da hayvana i...

Bir takım hastalıklara karsı bağışıklık kazandırmak İçin ölü ya da zayıflatılmış mikroplardan meydana getirilen ve bir İnsan ya da hayvana iğne ile verilen maddeler.


Aşı ilkesini bulan İngiliz hekimi Edward Jenner’dir. Sığır çiçeğine tutulup da iyileşmiş olan köylü kızlarının, çiçek hastalığına yakalanan kimselerle temas ettikleri halde bu hastalığa tutulmadıkları daha 1796 yıllarında Jenner’in dikkatini çekmişti.


Demek ki bu iki hastalığın virüsü birbirine yakındı: Jenner, ineklerdeki hastalığın virüsünü (bu hastalık insan için zararsızdır), insana aşılayarak çiçek hastalığına karşı bağışıklık yarattı.


Korumak ve İyileştirmek


XIX. yy .da Pasteur şarbon hastalığını (gevişgetirenlerde, atlarda ve tavşanlarda görülen bir hastalık) meydana getiren basilin, 42 dereceden fazla ısıtılınca hastalık yapma enerjisini yitirdiğini görmüş oldu. Isıtılmış basil bir hayvana aşılandığı süre zarar vermiyordu. Bir süre sonrasında, aşılı hayvanın kanı alınarak incelendiğinde, kanda anticor’lar, doğrusu organizmayı hastalığa karşı savunacak maddeler meydana gelmiş olduğu görüldü. Elde edilmiş bağışıklık, akyuvarlar tarafınca meydana getirilen bu antikorların eseridir. Sonradan bulunan kuduz, veba ve verem (B.C.G.) aşıları da aynı ilkeye dayanır: tesiri zayıflatılmış hastalık virüs ya da basilinin vücuda şırınga edilmesi.


Bir süre sonra bir başka etkili antikor savunması da öldürülmüş basiller vasıtasıyla sağlanacak, bu yoldan gidilerek tifo, basilli dizanteri ve kolera aşılan hazırlanacaktır.


Serum ise hastalıktan korunmak için değildir, onu iyileştirmek için kullanılır. Serum tesirini derhal gösterir, çünkü hastalığa karşı öncesinden aşılanmış bir hayvanın kanından alınmıştır, içinde, hastalığı yenmek için ihtiyaç duyulan antikorlar mevcuttur. Yılan ısırmaları (engerek) ve mantar zehirlenmeleri de serum tedavisiyle iyileştirilir.


Hastalıklardan korunmak için aşı yapılması, salgın hastalıkları önlemeğe yarar. Pek çok ülkelerde çiçek, verem, difteri, tetanos aşıları ve bunların belli başlı zamanlarda yinelenmesi yasal zorunluktur. Boğmaca, tifo, çocuk felci (polyomiyelit), grip, kızamık ve kızıl hastalıklarına karşı da aşı yapılabilir.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Aşılar ve Serumlar
Aşılar ve Serumlar
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/03/serum.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/aslar-ve-serumlar.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/aslar-ve-serumlar.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content