Askerlik ve Askeri Okullar

Cenk sanatını ve tekniğini bilme mesleği. Askerlik , insanların toplu halde yaşama ve kendilerini toplu halde müdafa gereğini duymalarıyla b...

Cenk sanatını ve tekniğini bilme mesleği.


Askerlik, insanların toplu halde yaşama ve kendilerini toplu halde müdafa gereğini duymalarıyla başlamış sayılır. Bu işin meslek haline gelişiyse çok sonradır. Askerliği meslekleştiren ve ilk tertipli orduyu kuran ulusların başlangıcında Türkler gelir. Bu başlangıç Mete Han’m Büyük Hun İmparatorluğu tahtına çıkmış olduğu, ilk tertipli orduyu kurduğu M.Ö. 209 tarihidir; bu yüzden Türk Kara Kuvvetleri 1976 senesinde kuruluşunun 2 184. yılını kutlamıştır.


Askerlik


Askerlik Türkiye’de Anayasa ile konulmuş bir yükümlülüktür. Nitekim bu temel yasanın 60. maddesinde şöyleki denir: Yurt savunmasına katılma, her Türkün hakkı ve ödevidir. Bu ödev ve askerlik yükümü kanunla düzenlenir.


Askerlik


askerlik


Anayasa’nın bu maddesinde sözü edilen kanun gereğince 20 yaşına basan her Türk erkeği askerlik çağına girmiş sayılır. Bu aşamada asker adayları ilkin yoklamaya doğal olarak tutulur. Yoklama döneminde asker adayları sıhhat durumlarına ve var ise yapısal bozukluklarına nazaran sağlam, sakat ve çürük diye gruplara ayrılır. Ekranda görülen pencereden sağlam olanlar askerlik görevlerini tam olarak, sakatlar ise kısa süreli yaparlar, çürüğe ayrılanlar askere alınmaz.


Erler ve Yedek Subaylar


Yükümlüler askerliklerini er, ya da yedek subay olarak yaparlar. Erlikle yedek subaylık içinde görevin kutsallığı yönünden bir fark olmamakla beraber çabalama esnasında birisi yönetilen, öbürü de yöneticinin emirlerini yerine getiren durumundadır.


Yedek subaylık çoğu zaman belli başlı tahsil düzeylerinden geçilerek elde edilmiş bir haktır, ama bu düzeylerin neler olacağı kanunla belirlenir.


Yedek subayların askerlikleri de aynı şekilde 20 yaşına bastıkları yıl başlar ve 46 yaşlarında sonlanır. Ama talebe olanların silâh altına alınmaları bir süre ertelenebilir.


Subay ve Assubaylar


Asker topluluğu içinde bir de bu işi meslek olarak seçmiş olanlar vardır. Bu tür şeyler subaylar ve assubaylardır. Subaylar harp okullarım bitirerek, assubaylar da meslekî sınıflarıyla ilgili, ortaöğrenim düzeyindeki okullardan geçerek ordu saflarına katılırlar. Bunların vazife süreleri emeklilik hakkını kazanmalarına kadardır. Ordunun çekirdeğini de bu tür durumlar oluşturur.


Askerlerin bağlı bulundukları kuvvete nazaran rengi değişim gösteren birer üniforması vardır. Üniformaların yaka, kol ve omuzlarına konulmuş olan işaretlerle askerin rütbesi belirtilir (subay, yedek oubay ve assubay).


Askeri Okullar


Ordunun subay ve assubay ihtiyacı askerî okullarca karşılanır. Askerî o kullar assubayların yetiştirildiği ortaöğrenim düzeyindeki okullarla askerî liseler ve harp okullarından oluşur.



Askerî liseleri bitiren gençler ilgili oldukları harp okullarına geçerler. Harp okulları da üç tanedir: Kara Harp Okulu, Deniz Harp Okulu ve Hava Harp Okulu. Kara Harp Okulu Ankara’da, Deniz Harp Okulu İstanbul Heybeliada’da, Hava Harp Okulu da İstanbul Yeşilyurt’tadır.


Askerî liseleri bitiren gençler ilgili oldukları harp okullarına geçerler. Harp okulları da üç tanedir: Kara Harp Okulu, Deniz Harp Okulu ve Hava Harp Okulu. Kara Harp Okulu Ankara’da, Deniz Harp Okulu İstanbul Heybeliada’da, Hava Harp Okulu da İstanbul Yeşilyurt’tadır.


Bununla birlikte kurmay subay yetiştirmek suretiyle harp akademileri vardır. Kuleli Askerî Lisesi 1846 senesinde Maçka’da kuruldu; Çengelköy’deki şimdiki yerine 1872’de taşındı. Lise arada bir sürü yapı değiştirdikten sonrasında, Cumhuriyefin ilanıyla ismini almış olduğu binaya kati olarak yerleşti.


askeri rütbeler


 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Askerlik ve Askeri Okullar
Askerlik ve Askeri Okullar
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/03/asker.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/askerlik-ve-askeri-okullar.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/askerlik-ve-askeri-okullar.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content