Bal : Arıların, çiçeklerdeki bal özlerini emerek yaptıkları, peteklere doldurdukları tatlı, hoş kokulu, reçel kıvamındaki madde. Balın Yapıs...
Bal: Arıların, çiçeklerdeki bal özlerini emerek yaptıkları, peteklere doldurdukları tatlı, hoş kokulu, reçel kıvamındaki madde.
Balın Yapısı: Balın bileşiminde şu maddeler vardır: sakaroz: yüzde 2-6; früktoz: yüzde 65-73; protein: yüzde 1-2; su: yüzde 17-22; asitler: yüzde 0,1 – 0,18; madenî maddeler: yüzde 0,24; organik maddeler: yüzde 0,1 – 0,18. Balın güzel bir kokusu ve tadı vardır. Rengi şeffaftır (bal rengi). Kokusu ve tadı, arının balözünü emdiği çiçeklere nazaran değişiyor.
Bal çok eski çağlardan bu yana insanların başlıca besin maddelerinden biridir. Sindirimi kolay, vitamini bolca, şeker gücü kafi bir besindir. Şifalıdır ve pek çok derdin devasıdır.
Arılar çiçeklerdeki balözünü emer, arının karın kısmında iki şişkinlikten herhangi birine bal midesi, öbürüne aslolan mide diyebiliriz. Armm emdiği balözü, bal torbasında toplanır. Depolanmış bu balözü, armm sindirim sularıyla karışır, kıvama ulaşınca de bu konuyu kovanın içinde evvelde hazırlamış olduğu petek gözlerine fışkırtır. Sonrasında üzerini ince bir balmumu tabakasıyla kaplayarak güzel bir konserve haline getirir, işte arının kış boyu kendini ve yavrularım beslediği, bizim de güzelce yararlandığımız bal budur.
bal
Balözünde yüzde 65 ile 90 arası su vardır. Bunun bala dönüşebilmesi için suyunu kaybetmesi gerekir. İşte bu oluşum ilkin armm bal midesinde, sonrasında da kovanda tamamlanır; arılarm kovanda devamlı olarak kanat çırpmasının sebebi budur: böylelikle hava akımını sağlar ve balözünü suyundan arıtır.
YORUMLAR