Hastalık Belirtisi Ateş

Ateş: İnsan vücudunda sıcaklığın anormal artışı. Ateş, vücudun bir mikrop saldırısına uğradığını haber veren bir çekince işaretidir. Ateşl...

Ateş: İnsan vücudunda sıcaklığın anormal artışı.


Ateş, vücudun bir mikrop saldırısına uğradığını haber veren bir çekince işaretidir. Ateşle, kısaca vücutta sıcaklığın yükselmesiyle beraber kalp atışı da (nabız) hızlanır. Ateş düşmeyecek olursa, kalp atışının yanı sıra solunum da hızlanır, içsalgılarda (bilhassa sidik) bir azalma, vücutta çırpınma, hattâ kimi zaman hezeyan halleri görülür.


Organizma kendini korumak için çaba sarfediyor


Düzgüsel halde vücudun averaj sıcaklığı, ısı düzenleyici türlü mekanizmalar yardımıyla 37 aşama dolayında mevcuttur. Bu ısı dengesi, bilhassa ten solunumu ve terleme (sıcak çok olursa insan daha çok terler) ile sağlanır. Ama, zararı olan maddeler (organizmada biriken artıklar ya da mikroplardan ileri gelen zehirler) kanda gezdiği vakit, ısı ayarlama merkezlerini hırpalar ve bunların tertipli çalışmasını bozar. O vakit bu merkezler, tabii müdafa görevlerini yerine getiremez (bundan dolayı ilaçlar yararlıdır) ve vücutta ısı yükselir: işte ateş budur. Hakikaten de ateş yükselince vücutta birikmiş artıklar ve zehirler yok ediliyor anlamına gelir. Şu halde ateş, yalnız vücudumuzun hedef olduğu bir saldırının emaresi değildir, bununla beraber vücudun kendini savunduğunun da emaresidir.


Ateş yükselince vücut sıcaklığı 38 ile 43 aşama içinde değişiyor, hattâ kimi zaman 44-45 dereceye dahi çıkar; bu kadar yüksek ateşe fakat bir çok saat dayanılabilir ve insan kısa zamanda ölür.


Ateş


Gelişimi bakımından ateş üç devreye ayrılır: yükselme devresinde ateş yavaş yavaş artar. Yerleşme devresinde nerede ise aynı seviyede kalır. Düşme devresinde ise ya aniden (bir çok saat içinde) ya da ağır ağır (bir çok gün ya da hafta) düşer. Vücut ısısının kontrolü «hekim termometresi» ile yapılır. Termometre, ateşi ölçmek için koltuk altına, ağıza ya da makada konur.


Sıtma ateşi: Ateş, tertipli şekilde yükselip alçalabileceği şeklinde, tersine, nöbetle de gelebilir ve nöbetler içinde vücut sıcaklığı normale dönen Nöbetler her üç günde ya da her dört günde bir tekrarlanabilir; bu tür nöbetler, sıtma şeklinde bir takım hastalıkların emaresi ve özelliğidir.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Hastalık Belirtisi Ateş
Hastalık Belirtisi Ateş
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/03/ates1.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/hastalk-belirtisi-ates.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/hastalk-belirtisi-ates.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content