Ateşin Bulunuşu

Ateş: Tutuşabilen maddelerin yanmasından doğan ısı ve ışık. İlkel insan için ateş, hem korkulu, hem iyilikçi bir tanrıydı. Çevreye ısı ver...

Ateş: Tutuşabilen maddelerin yanmasından doğan ısı ve ışık.


İlkel insan için ateş, hem korkulu, hem iyilikçi bir tanrıydı. Çevreye ısı verir, karanlıkları dağıtır ve vahşî hayvanların mağara kapısından içeri girmesini önlerdi. O zamanlar gece gündüz ateşin başlangıcında beklenirdi, çünkü kazara bir kere sönecek olursa, tekrardan yakmak için ya yıldırım düşmesini, ya yanardağ patlamasını beklemek, ya da gidip komşu kabileden çalmak gerekirdi.


Doğaüstü Bir Vaka


Ateş, gizemli ve doğaüstü niteliğini uzun süre korumuştur. İlk olarak Lavoisier, yanma vakasını açıklamış ve yanma için yanıcı bir madde (sözgelimi odun) ile beraber oksijenin de lüzumlu bulunduğunu ispatlamıştır. Ateş, alevli yanma esnasında meydana gelir ve yeryüzündeki maddelerin pek çok duman (taneciklerle yüklü gaz) çıkartarak yanar; bazıları yanma sonucunda kül bırakır.


Ateş yakmak için başvurulan yöntemlerin hepsi (sayısı pek çoktur) iki ilkeye dayanır: sürtme ya da vurma. Ilk başlarda iki dal parçasının testere çeker benzer biçimde ileri geri ya da deler benzer biçimde hızla döndürülerek birbirine sür-tülmesi, talaşı akkor haline getirir ve odun ateş alır. Kibrit, geliştirilen bu yöntemden doğmuştur.


Ateş


Vurma kanalıyla ateş yakmak için, iki sert taştan (çoğu zaman çakmaktaşı) yararlanılır; bunların birbirine vurulması kıvılcım çıkartır, kıvılcımlar da kav ya da kıtığı tutuşturur. Çakmak tekniğinde, iki taştan birinin yerine bir maden parçası geçirilmiştir.


Ateş, insan yaşamında çok mühim bir rol oynar. Isısı yiyeceklerin pişirilmesine yarar ve soğuğu giderir. Bir takım ülkelerde tarımda (tarladaki otları yakma) ve avcılıkta da (çalılıkları ateşe verme) kullanılır. Işığı, yırtıcı hayvanları (ve pek çok süre korkulan) uzak meblağ. Yangınlara ve yapmış olduğu büyük zararlara (savaşlar) karşın ateş gene de evrenin en büyüleyici öğelerinden biridir.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Ateşin Bulunuşu
Ateşin Bulunuşu
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/03/ates.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/atesin-bulunusu.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/atesin-bulunusu.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content