Balıklar Hakkında Genel Bilgi

Balıklar: Suda yaşayan, gövdesi mekiğe çok benzeyen ve üstü çoğu zaman pullu olan omurgalı hayvanlar. Omurgalı hayvanlar olan balıklar iske...

Balıklar: Suda yaşayan, gövdesi mekiğe çok benzeyen ve üstü çoğu zaman pullu olan omurgalı hayvanlar.


Omurgalı hayvanlar olan balıklar iskeletlerine gore iki büyük sınıfa ayrılır: kıkırdaklı balıklar (en başta vatozlar ve “köpekbalıkları) ve sayıları daha kalabalık olan kemikli balıklar.


Balıklarda beden, su içinde ilerlemeğe minimum karşı koyacak şekilde, uzuncadır (aerodinamik yapı). Vücut çoğu zaman minik pul’larla kaplıdır; pulların yapısı, gruplara gore değişiyor. Direkt doğruya gövdeyle birleşik olan kafa, ayrı hareket edemez. Yürek, başın altında, solunum aygıtının derhal yanındadır.


Solunum aygıtı solungaç’lardan oluşur: bu tür şeyler, sudan “oksijen alabilen, üstü kan damarlarıyla dolu ince yaprak biçimindedir. Balıkların çoğunda solungaçlar bir ten kıvrımıyla (solungaç kapağı) korunur, solungaç yarıkları ya da delikleriyle dışarı açılır. Balıkların nerede ise hepsi, solungaçlarla “solunum yapar ama, bir takım türlerde, başka organlar (akciğer, hava kesesi v.b.) yardımıyla, havayla solunum da görülür.


Balık üretimi ve akvaryumculuk


Balıkların, insan beslenmesinde mühim bir yeri vardır, insanoğlu balıkçılık yaptıktan başka balık da yetiştirmektedirler (balık üretimi). Bundan ötürü eskiden, balık üretilmek istenen havuzlara yavru balıkların atılmasıyla yetinilirdi. Bir süre sonra, aynı türden balık yumurtalarıyla balık atmığını karıştırmaktan ibaret olan bir sunî dölleme yöntemi geliştirildi. Bu yöntemle üretilen belirgin başlı balıklar, sazan, yeşilsazan, alabalık ve som balığıdır.


Bir başka yöntem de deniz balıklarının (levrek, kalkan) üretilmesidir. Japonya’da çok gelişmiş olan bu endüstri Avrupa’da da revaç bulmaktadır. Deniz balıklarının üretilmesi çok nazik bir iştir ve ama deniz yaşamı koşullarının yaratılabildiği havuzlarda uygulanır.


Akvaryumculuk ise bir tek süs için balık yetiştirmektir. Âdi kırmızı balıktan başka, çok güzel renkli türlü yabancı ve değişik balıklar akvaryumları doldurur.


Bir sürü yabancı balık, Avrupa tatlı sularına girmiştir ve oralarda pek çok süre büyük zararlara yol açmaktadır: bu tür şeyler cüceyaym, çokrenkli olan gökkuşaklı levrek ve koca ağızlı kara levrek benzer biçimde balıklardır. Buna karşılık, Tropikal ABD’da yaşayan gambus, sudaki kurtçuklarla beslendiğinden, sıtma sivrisineklerine karşı muharebede etkili olmaktadır.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Balıklar Hakkında Genel Bilgi
Balıklar Hakkında Genel Bilgi
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/03/baliklar.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/balklar-hakknda-genel-bilgi.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/balklar-hakknda-genel-bilgi.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content