Beriberi Hastalığı (B1 Vitamin Eksikliği)

Beriberi Hastalığı Nedir (B 1 vitamini eksikliği) Bu maddedeki yazılar yalnızca bilgi verme amaçlıdır. Yazılanlar, doktor uyarısı ...

Beriberi Hastalığı Nedir (B 1 vitamini eksikliği)

Bu maddedeki yazılar yalnızca bilgi verme amaçlıdır. Yazılanlar, doktor uyarısı ya da uzman önerisi değildir.






Thiamine adını da alan B-1 vitamini suda eriyebilen B vitamin gurubunun bir üyesidir. Bir insanın günlük B-1 vitamini gereksinmesi 1-2 miligram­dır. Bol karbonhidratlı rejimde ve alkolizmde B-1 vitaminine gereksinim artar. Süt ve süt türevlerinde, mercimek, fasulye, diğer sebzelerde, fındık, ceviz ve fıstıkta bulunur. B-1 vitamini karbonhidrat metabolizmasındaki pirüvik asitin parçalanma­sında rol oynar, karaciğerde glikojenden glikoz yapımını hız­landırır, yani ensüline paralel bir etkisi vardır. Su metaboliz­masındaki rolü de önemlidir. B-1 vitamini eksikliğinden ötürü ortaya çıkan Beriberi hastalığı genellikle kabuğu alınmış pi­rinç, kamış şekeri ve kepeksiz unla beslenen ülkelerde çok sık görülür.

Belirtileri: Beri beri hastalığı başlıca üç tipi vardır:

1. Kuru beriberi: Kişi zayıftır. Başlıca yıkım organlara gi­den sinirlerde olduğu için önce bacaklarda güç azalması başlar. Hastada yürüme bozuklukları ortaya çıkar. Kaslar erir ve kemik refleksleri kaybolur. Sonunda hasta yatalak olur.
2. Yaş beriberi: Genel olarak kabuğu alınmış pirinçle bes­lenenlerde görülür. Alınan karbonhidrat miktarı arttıkça B-l vitaminine olan gereksinim de artar. Eksikliği nedeniyle kas­larda biriken pirüvik asit ve laktik asit yerel kan damarlarının genişlemesine neden olur. Bu takdirde dolaşım hızı azalaca­ğından kalp kaslarında gevşeme görülür. Hastada zayıflık ve dokularda sıvı toplanması (ödem) başlar. Hasta aniden kalp yetmezliğinden ölebilir.
3. İnfantil beriberi: Beriberi tablosu içindeki annenin sü­tü ile beslenen bebekte görülür. Bebek huzursuzdur ve ödem-li görünür. Kronik şekillerinde ishal, zayıflama, gelişim bozuk­lukları görülür. Hiç beklenmedik anda bebekte morarma ve taşikardi ortaya çıkar ve bebek 2-3 gün içinde ölür.

Beriberi Tedavisi: Ne tür olursa olsun beriberinin genel tedavisi B-l vitamini kürünün uygulanmasıyla mümkündür. Koruyucu doz olarak günde 5 miligram B-l vitamini verilmelidir. Hem teda­vide hem de korunmada B-l vitamininin B kompleks vitaminleriyle birlikte verilmesi öngörülmelidir.






  • Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite


  • Ankilozan Spondilit (Bechterew Hastalığı / Marie Struempell Hastalığı)


  • Demir Eksikliği



Beriberi hastalığı:

Vücutta B-1 vitamini eksikliği sonucu ortaya çıkan bir metobolizma hastalığıdır. B-1 vitamini, karbonhidratlar metobolimasındaki pirüvit asitin parçalanmasında görev alır. Ayrıca karaciğerde glikojenden glikoz yapımını hızlandırır.




B-1 eksikliğine genellikle kabuğu alınmış pirinçle ve kepeksiz beyaz unla beslenen ülkelerde rastlanır. Süt, süt ürünleri, mercimek, fasülye, yeşil sebze, fındık e fıstıkta bolca B-1 vitamini vardır. Bu yiyeceklerin az yenmesi veya hiç yenmemesi de beriberi hastalığını davet eder.

BELİRTİLERİ:

Organlara giden sinirlerde harabiyet görülür. bunun sonucu olarak bacaklarda ve kollarda güç azalması başlar.

Hastada yürüme ve iş yapma zorlukları baş gösterir.

Kaslar erir ve kemik refleksleri körelir.

Hasta sonunda yatalak duruma düşer.

Sinirlerin harabiyetinden başka, B-1 eksikliğinden dolayı kanda biriken pirüvit asit ve laktak asit, yerel kan damarlarını genişletir. Kan dolaşımı hızı düşer ve kalp kaslarında gevşeme başlar.

Hastada zayıflık ve dokularda sıvı toplanması (ödem) görülür.

Kalp yetmezliği, hastanın ölümüne yol açacak şekilde, ciddi rahatsızlıklara sebep olur.

TEDAVİ:

Beriberi hastalığının tedavisi, B-1 vitamin eksikliğini gidermeye yöneliktir




Kaynak:msxlabs.org

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Beriberi Hastalığı (B1 Vitamin Eksikliği)
Beriberi Hastalığı (B1 Vitamin Eksikliği)
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/beriberi-hastalg-b1-vitamin-eksikligi.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/beriberi-hastalg-b1-vitamin-eksikligi.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content