Sumak ve Sağlık için Faydaları .Org - Özellikleri ve K ullanımı Antepfıstığıgillerden, sıcak bölgelerde yetişen 1-3 metre yüksekli...
Sumak ve Sağlık için Faydaları
.Org
-
Özellikleri ve Kullanımı
Antepfıstığıgillerden, sıcak bölgelerde yetişen 1-3 metre yükseklikte, kırmızımtırak tüylü, bileşik yapraklı, çalı görünümünde bir ağaççıktır. Meyve küremsi şekilli, tüylü, olgunlukta kırmızı renkli ve ekşi lezzetlidir. Meyveleri sumak ekşisi adı altında baharat olarak yemeklere katılır. Meyvelerinin su ile birlikte kaynatılmaÂsından Sumak pekmezi elde edilir. Yüksek tansiyonu bulunanların kullanması pek tavsiye edilmez.
ülkemizde 150 kadar türü bulunmakla birlikte birçoğu zehirlidir.
Faydaları
.Org
-
Özellikleri ve Kullanımı
Antepfıstığıgillerden, sıcak bölgelerde yetişen 1-3 metre yükseklikte, kırmızımtırak tüylü, bileşik yapraklı, çalı görünümünde bir ağaççıktır. Meyve küremsi şekilli, tüylü, olgunlukta kırmızı renkli ve ekşi lezzetlidir. Meyveleri sumak ekşisi adı altında baharat olarak yemeklere katılır. Meyvelerinin su ile birlikte kaynatılmaÂsından Sumak pekmezi elde edilir. Yüksek tansiyonu bulunanların kullanması pek tavsiye edilmez.
ülkemizde 150 kadar türü bulunmakla birlikte birçoğu zehirlidir.
Faydaları
* Sindirim sistemini çalıştırarak hazmı kolaylaştırır. İştahı açar.
* Kandaki şeker oranını düzenler fazla şekeri düşürür.* İshali kesip kabızlık yapar. Kan kesicidir. Yaraları iyileştirir.Sarı sumak: (Rhus cotinus) Yaprakları haricen kullanılır.Faydaları: İyice ufalanmış olan yapraklarının 100 gram kadarı bir litre suda kaynatılıp süzüldükten sonra; el, ayak banyosu terlemelere, şişliklere faydalı olur.* Deri hastalıklarına, çıbanlara yaralara, iltihaplı yaralara, cerahatli küçük kabarcıklara iyi gelir.* Gargara yapılarak diş eti iltihaplanmaları giderilir.* Süzüldükten sonra kalan posası sıcak halde basur memelerine kullanılır.
Pancar ve Sağlık için Faydaları
Yohimbe ve Sağlık için Faydaları
Mürsafi ve Sağlık için Faydaları
soyulmuş kuru soğan ile ovalanınca, soğanın acı kokusunu sumak alır.
soğanın tadını da mayhoş yapar.
ekşi tat verme özelliği taşıyan baharattır.
YORUMLAR