Bozdoğan - Aydın

Bozdoğan - Aydın Bilgiler Nüfus itibariyle: 2009 Yüzölçümü: 849 km² Koordinatlar 37°40'N, 28°18'E Genel bilgiler ülke: T...








Bozdoğan - Aydın

Bilgiler

  • Nüfus itibariyle: 2009
  • Yüzölçümü: 849 km²
  • Koordinatlar 37°40'N, 28°18'E
Genel bilgiler

  • ülke: Türkiye
  • Coğrafi Bölge: Ege
  • İl: Aydın
  • Alan kodu: 256
  • Plaka: 09
Bozdoğan, Türkiye'nin, Ege Bölgesi'nde, Aydın iline bağlı ilçedir. Konum olarak Nazilli İlçesi'nin güneybatısında Nazilli'ye 30 km. mesafededir. İlçeye ait bir şehir kırk dört tane de köy mevcuttur. Halkın refah seviyesi yüksektir. İlçede Adnan Menderes üniversitesi'ne bağlı Bozdoğan Meslek Yüksekokulu vardır.





Tarih

Bozdoğan, adını Adana'nın Çukurova bölgesinde yaşayan "Bozdoğan Aşireti"nden almıştır.Bu aşiret zamanında Çukurova ve çevresine yerleşen Avşar aşiretlerinden biridir.Bir süre sonra bir takım mensupları Ege'ye, Aydın ve çevresine gönderildi.Bu yöreye gelen Bozdoğan Aşireti mensupları aşiretlerinin isimlerini verdikleri bir yerleşim yeri kurdu ve Aydınoğulları beyliği içinde yaşantılarına devam ettiler.Aydınoğulları beyliği, yıkıldıktan sonrasında Karamanoğulları ile kültürel ilişkiler içinde olduğundan(ikiside Avşar beyliği) ortaklık yapmış olduğu için büyük bir bölümü Balkanlar'a göç ettirildi.Bu göçerlerin içinde çok oranda Bozdoğanlıda vardı.Öyleki bu gün hala Balkanlar'da "Bozdoğan" isminde türküler vardır.


Nüfus

İlçenin nüfusu, 2007 ADNKS'ye bakılırsa 36.463'tür. Bunun 9277'si ilçe merkezinde, 27.186'sı ise kasaba ve köylerde yaşamaktadır. Nüfus İlçe merkezine bağlı 1 şehir(Yazıkent), 44 köy ve merkezdeki Cumhuriyet, Hisar, Hıdır Baba, Çarşı, Yenice, Yenimahalle, Akçay, Endüstri ve Eymir Mahallelerinde yaşamaktadır.


Madran Menba Suyu

İlçenin en meşhur özelliği Madran ismiyle meşhur menba suyudur. Madran Baba Dağı'nın Bozdoğan'ın bulunmuş olduğu şark yamacındaki Hisar Kaya bölgesinde çok sayıdaki tan çıkan menba suyu, Bozdoğan Belediyesi'ne ait bir, hususi bir firmaya ait başka bir dolum fabrikası olmak suretiyle toplam 2 sayı işletmede, son aşama hijyenik ortamalarda el değmeden doldurulup tüceticilere sunulmaktadır. Bilhassa kayalık bir mıntıkadan çıkması, ve kaya yarıklarından geçerek süzülmesi yardımıyla Madran Dağından elde edilmiş başka Madran sularına bakılırsa daha kaliteli olan Bozdoğan Madran Menba Suyu, bununla birlikte Madran isminde piyasaya çıkan ilk suyudur. Avrupa'dan ABD'ye kadar bir sürü ülkeye de ihraç ediliyor olması yalnız Türkiye'de değildir başka ülkelerde de oldukça beğenildiğini gösteren bir kanıttır.


Madran Baba

Bozdoğan İlçesi Madran Baba Dağı'nın şark kesiminde mevcuttur. Bölgenin en yüksek dağlarından birisi olan Madran Baba Dağı (1792m)adını, zirvesinde bulunan Madran Baba yatırından alır. Dağ oldukça yüksek bir rakıma haiz olduğundan buraya ulaşım stabilize orman yollarıyla sağlanmaktadır. Dağa adını veren Madran Baba'nın kim olduğu ve nereden geldiği, hangi tarihlerde bu bölümde yaşamış olduğu kati olarak bilinmemektedir. Ama Alamut Köyü ileri gelenlerinden Hulki Kulakoğlu, kendi dedelerinin ortalama olarak 250-300 yıl öncesinde dahi yatırın burada var bulunduğunu ve ziyaret ettiklerini söylediğini aktarmaktadır. Burada mezarı bulunan kişinin, zamanı bilinmemekle beraber, Türklerin Anadoluya yayılmaya başladığı dönemlerde mıntıkaya gelmiş bir Eren, Derviş ya da bir Alevi Büyükbabası olduğu tahmin edilmektedir. Ziyaretçiler buraya adak kurbanlarını kesmek ya da yüce zatın şefaatinden yararlanmak amacıyla ona dua etmek için gelmektedirler. Burada gömülü şahıs kim olursa olsun, yatır, Aydın ilinde ve hatta çevre illerde yaşayanlar için dahi oldukça popüler bir ziyaret yeri olup, bilhassa yazları (Haziran-Eylül)onbinlerce şahıs tarafınca ziyaret edilmektedir. Bozdoğan üstünden zirveye çıkmak en kolay ve zahmetsiz yoldur. Zira 10 km'lik tırmanış kısımı asfalt olup, geri kalan ortalama 7-8 km ise stabilize olmasına karşın, her yıl en tercih edilen yol olması sebebiyle bakımı yapılmaktadır. Çine ve Yenipazar ilçeleri üstünden de ulaşım mevcuttur. Ama bu yollar uzun ve stabilize köy yolları olduğundan uzaktan gelenler için tercih edilmemektedir. Bozdoğan'ın Altıntaş Köyü üstünden de kısa ama stabilize bir yol mevcuttur.


Tandır Kebabı

Bozdoğan İlçesinin meşhur özelliklerinden birisi de yazları meydana getirilen Tandır Kebabıdır. Yere kazılmış ve kenarları taşla örülmüş bir kuyu içinde, averaj 1 yaşındaki yağlı oğlak etinin, üstü kapatılarak 1,5-2 saat kadar tüm olarak pişirilmesiyle hazır hale gelen Tandır Kebabının lezzeti yalnız Bozdoğanla sınırı olan kalmayıp tüm Aydın'a hatta ordan da tüm Ege'ye yayılmıştır.



Bozdoğan Pidesi

Meşhur yiyeceklerden birisi de Bozdoğan'a özgü pidedir. Pide genel olarak tüm Türkiye'de yenilen bir yiyecek olmasına karşın, Bozdoğan pidesinin en mühim özelliği etinin kalitesi ve yumuşak hamurudur. Bununla birlikte üstüne konulmuş olan manda kaymağı da lezzetine lezzet katmaktadır. Geçtiğimiz yıllarda basında meydana getirilen bir takım araştırmalarda Türkiye çapında en iyi pideciler sıralamasında Bozdoğan'dan da pide ustaları ilk beşe girmişler ve mıntıkaya gelen ziyaretçilerin mutlak uğrak yeri olmuşlardır.


25xy9

25xz8







  • Aydın


  • Aydın - Merkez - Aydın Toplumsal Bilimler Lisesi


  • Aydın / Kuşum Aydın


 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Bozdoğan - Aydın
Bozdoğan - Aydın
http://e1201.hizliresim.com/t/w/25xy9.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/bozdogan-aydn.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/bozdogan-aydn.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content