Ağaçören - Aksaray

Ağaçören - Aksaray Ağaçören kazasının zamanı M.Ö..5000 lere kalkolitik Çağına kadar gitmektedir.Meydana getirilen yüzey araştırmalar...

Ağaçören - Aksaray


Ağaçören kazasının zamanı M.Ö..5000 lere kalkolitik Çağına kadar gitmektedir.Meydana getirilen yüzey araştırmalarında ilçe sınırları içinde çok sayıda höyük ve yerleşim yeri saptanmıştır. Araştırmalarda toplan malzemelere bakılırsa kalkolitik, Eski Tunç, Asur Tecim Kolonileri, Hitit, Frig, Helenistik, Roma Bizans Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinin yaşandığı anlaşılmaktadır. Kızıl Irmak havzası içinde yer edinen Ağaçören İlçesindeki Karacaören, Eskibağ, Harmanyeri, şeklinde höyüklerle Yağmur höyük köyünde yer edinen höyükte bu kesintisiz iskânı görmek mümkündür. İlçede irili ufaklı çok sayıda Frig, Helenistik ve Roma dönemlerine tarihlenen Tümülüsler buradaki eski dönem ait yaşamın bir belgesi olarak karşımıza çıkmaktadır. Bizanslılar zamanında Kapadokya sınırları içinde kalmıştır. Bu zamana ait belgeler ilçe sınırları içinde kalan Taşkale ve Kilise mevkilerinde ki kalıntılardan anlaşılmaktadır.





Türklerin Anadolu' ya girmesiyle birlikte bu mıntıkaya Oğuzların Peçenek koluna mensup Türkmenler XII y.y. itibaren yerleşmeye başlamışlar, Anadolu Selçuklularına bağlı olarak kalmışlardır. Bu devletin yıkılmasıyla mıntıkaya bir ara Karamanoğulları başat olmuş, bir süre sonra da Kadı Burhanettin Bey başat olmuştur.


Mıntıkaya Osmanlı devleti XV. y.y. da Fatih döneminde başat olmuş ve dönem içinde adı PANLI olarak geçmiştir. Osmanlı Devletinin yıkılmasından sonrasında işgale uğrayan Anadolu'nun türlü yerlerinden göçmen akını oluşmuştur.


İlçe 1961 yılına kadar PANLI adı ile anılmış, bir süre sonra AĞAÇÖREN olarak Şereflikoçhisar'a bağlı iken 1989 senesinde Aksaray iline bağlanmıştır.


Ağaçören ilçesi İç Anadolu bölgesinin orta Kızılırmak kısmının cenup doğusunda yer alır. İlçenin yüzölçümü 318 km², rakımı 1100 m'dir, nüfusu son sayıma bakılırsa 5.132'dir. İlçe bir yayla görünümünde olup şark yakası Hasan dağının volkan tüfleri ile kaplı olup, genel anlamda yapısı tozlu ve çoraktır. Başat nebat örtüsü step nebat örtüsüdür. Ağaç türü bitkiler minik akarsu boylarında yetişen söğüt, kavak ve iğde ağaçlarıdır. İlçenin belirgin başlı tek akarsuyu peçeneközü çayıdır, tuz gölüne yakın olmasından dolayı gölün buharlı ve tuzlu havasından etkilenmektedir. Halk genel anlamda tarımla uğraşmaktadır, buğday, arpa, nohut, fasulye, şeker pancarı yetiştirmektedir.


Mühim Telefonlar


- Kaymakamlık Tel: 0382 331 21 00


- Belediye Başkanlığı Tel: 0382 331 20 05


- Jandarma Komutanlığı Tel: 0382 331 27 06


- Güven Amirliği Tel: 0382 331 24 42


Coğrafi Yapısı:

Ağaçören İlçesi İç Anadolu Bölgesinin Orta Kızılırmak Kısmının güneyinde yer almıştır. Kuzeyinde Sarıyahşi İlçesi, Doğusunda Ortaköy İlçesi Güneyi Aksaray Merkez İlçesi ve Batısı ise Şereflikoçhisar İlçesi sınırları ile çevrilidir.


İlçenin toplam yüzölçümü 385.000 hektar olup, rakımı averaj 1100 M'dir. İlçenin yerleşim alanı Yayla durumundadır. Cenup ve Şark kısımları yörenin volkanik dağları olan Ekecik ve Hasan dağı volkan küllelerinin soğuyarak sertleşmesiyle oluşan yumuşak (Yörede kefek taşı denen) kayalarla kaplanmıştır. Genel anlamda toprak yapısı kumlu,kireçli ve çoraktır. İlçemiz konum olarak gelişmeye elverişli bir yerdedir.


Dalgalı bir görünüm arz eden toprakları üstünde başat nebat örtüsü Step(Step) nebat örtüsü ile kaplıdır. Bu bitkiler Geven, Çakırdikeni, Kekik, Borcak vs. ağaç türü bitkiler ise minik akarsu boylarında yetişen Söğüt, kavak iğde ağaçlarıdır.


İlçenin belirgin başlı tek akarsuyu Cenup Batısında bulunan Peçenek Aslı Çayıdır. İlçenin pek çok deresi mevcut olup, üstünde göletler yapılmış ve ziraat alanlarının sulanmasında kullanılmaktadır. Belirgin başlı dereleri Kiliseözü, Çelikgöl Camili ve Kederli dereleridir.


İklimi karasal olup, kısa geçen yazlar sıcak ve kurak, uzun geçen kışlar ise oldukça soğuktur. Yağan kar ve yağmurlar taşkın ve sel şeklinde afetlere sebebiyet vermektedir. İlçenin batısı genel anlamda başka mıntıkalara oranla ılık ve rutubetlidir. Bunun sebebi ise İç Anadolu Bölgesinin en büyük gölü olan Tuz Gölü ve Hirfanlı barajına yakın olmasındandır.


Konut Şartları:

İlçe olduktan sonrasında konut durumunda oldukça gelişme olmuştur. Çağıl denilebilecek tarzda çok kattan oluşan binalar yapılmıştır, yapılmaya devam edilmektedir.


Fakat İlçemizde gene de konut sıkıntısı çekilmektedir. İlçede eski taş ve kerpiç yapı konutlar oldukça fazla olup, köylerde bu şekilde yapıların ara sıra yapıldığı görülmektedir. İlçe merkezinde bayındır planı yardımıyla planlı bir (18 Uygulaması) sağlanırsa şehirleşmede bir gelişme görülebilir. Belediye kendi imkânları ile alt yapı ve üst yapı çalışmalarını sürdürmektedir .


Toplumsal Yaşantı:

İlçe Merkezi başta olmak suretiyle genel anlamda İlçe olduktan sonrasında toplumsal durumda bir farklılık görülmüştür. İlçe merkezi ile köyler arasındaki ilişkilerin artmış olmasına karşın nüfusun az oluşundan toplumsal aktivitelere istek edilen seviyede ulaşılamamıştır.


Halkımız anane ve göreneklerine bağlıdır. İlçe halkında düğün ve ölüm şeklinde vakalarda büyük bir yardımlaşma örneği görülür. Bayramlar Anadolu ya mahsus bayramlaşma şekli olan küçüklerin büyükleri ziyaretleri, komşular içinde bayramlaşma şeklinde geçmektedir.

1989 senesinde yeni ilçe olmasıyla Kamu Kurum ve Kuruluşlarına gelen işgören aileleri ilçenin toplumsal yaşantısının gelişmesinde ve hareketlenmesinde bir etken olmuşlardır.


Eğitim-Kültür Zamanı ve Gelişimi:

İlçemizde meydana getirilen istatistiklere bakılırsa okuma-yazma oranı % 95 olup, adamların okuma-yazma oranı bayanlara oranla daha fazladır. En fazla İlkokul mezunu mevcuttur. İlçemiz Merkezinde 3 İlköğretim ve 1 çok programlı Lise mevcuttur. İlçe Merkezinde 2 ve bağlı biriminde 4 merkezde taşımalı sistemle eğitim-öğretim yapılmaktadır. İlçe Ulusal Eğitim Müdürlüğü bünyesinde türlü dallarda hizmet veren Halk Eğitim Merkez Müdürlüğü mevcuttur.1 Müdür V., ve 1 hizmetli ile vazife yapmaktadır.


İlçemiz dâhilinde 108 derslikli 22 okul,40 lojman mevcuttur. 2005-2006 Eğitim Öğretim senesinde 101 branş ve derslik öğretmeni ile 6 Ana derslik olmak suretiyle 107 öğretmen olup, Okul Öncesi Talebe sayısı 85, ilk ve ortaöğretimde 1971 talebe olmak suretiyle toplam 2056 talebe tahsil görmektedir. İlçemiz merkezinde 1 sayı Çok Programlı Lise olup, 1 Müdür V,1 Işyar ve 2 Hizmetli vazife yapmaktadır. 13 Öğretmen, mevcuttur. Lisede Genel Lise, Muhasebe ve Elektrik kısımları olup, 218 öğrenciye 14 şubede ve 1 Elektrik atölyesinde eğitim-öğretim vermektedir.


İlçe Ulusal Eğitim Müdürlüğünde 1 Müdür, 1 Şube Müdürü,1 Şef, 2 Işyar ve 2 hizmetli vazife yapmaktadır.


Halk Eğitimi:

Halk Eğitim Merkez Müdürlüğü 1 Müdür V. Ve 1 Hizmetli ile vazife yapmaktadır.2005-2006 Eğitim Öğretim döneminde Merkez ve bağlı birimlerinde 1 Bilgisayar kursu ile genel kültür kursları açılmış.


Hususi Eğitim ve Öğretim:

İlçemiz Merkezinde Dershane ve Hususi Kurs durumunda Eğitim öğretim kursu bulunmamaktadır. Hususi motorlu taşıt sürücü kursu uzun seneler hizmet vermiş olup,1999 yılı içinde kapanarak ilçemizden ayrılmıştır.


Basımevleri-Kitapevleri-Sinemalar ve Tiyatrolar:

Okullarımızın gereksinimlerini karşılayacak 3 kitapevi mevcuttur. Dışardan gelecek tiyatro ekipleri için tiyatro binası bulunmamaktadır. Bununla birlikte Belediye düğün salonu ve Belediye Toplumsal Tesisleri toplantı, konuşma, tiyatro şeklinde faaliyetleri yerine getirecek dizaynda yapılmıştır.


Spor ve Folklor Faaliyetleri:

İlçemizde spor oldukça ilgi görmektedir. Buna karşın kafi seviyede tesis bulunmamaktadır. İlçemizde Ağaçören Spor ismi altında amatör kümede top oynayan bir futbol ekibi mevcuttur.


Ekonomik Yaşamın Zamanı ve Gelişimi:

İlçe ekonomisi genel anlamda ziraat ve hayvancılığa dayanmaktadır. Halkın pek çok geçimini ziraat ve hayvancılıkla sağlamaktadır. İlçemizde ziraat çağıl araç ve gereçlerle yapılmaktadır. Ziraat bitkileri içinde buğday, arpa, nohut, fasulye ve şeker pancarı ticari nedenle ekilmektedir. Meyve ve sebzecilik ise halkın kendi gereksinimlerini karşılamak amacıyla yapılmaktadır. Tarımda dekar başına alınan ürün miktarı düşüktür. Son zamanlarda alınan tedbirlerle üretimin artırılması sağlanmıştır.


Endüstri:

İlçemizde endüstri mevcut olup, fazla gelişmemiştir. Bunun sebebi ise İlçe dâhilinde yapınak, inşaat, otoyol ve tabii ların bulunmamasıdır. Bununla beraber İlçenin ziraat ekonomisine dayalı bir ziraat araç ve gereçleri yapımının başı çekmiş olduğu bir endüstri azda olsa gelişme göstermektedir. İlçede bu alanda etkenlik gösteren 40 kadar esnaf ve sanatkâr mevcuttur.


Hayvancılık:

İlçede hayvancılık küçükbaş, büyük kafa ve kümes hayvancılığı olarak yapılmaktadır. İlçemizde 5616 Büyükbaş, 22034 küçükbaş,18692 kanatlı hayvan mevcuttur. İnek, koyun, tavuk, hindi şeklinde hayvanlar çokça yetiştirilmektedir. Bu hayvanların pek çok halkın kendi gereksinimlerini karşılamak için kullanılmaktadır. Ticari amaçlı azda olsa büyük kafa hayvancılığı yapılmaktadır. Son zamanlarda ithal edilen inekler yardımıyla süt veriminde belli başlı bir artış olmuş, mütevazı yem girdisinin pahalı oluşu üretimde düşüş görülmüştür. üretimin artırılması için slaj yapımı başlatılmıştır.


Kooperatifler ve Bankalar:

İlçemiz Merkezinde ve Hüsrev köyünde 2 sayı Ziraat Kredi Kooperatifi çiftçilerimizin hizmetinde mevcuttur.


Ağaçören Ziraat Kredi Kooperatifi 1946 senesinde kurulmuş olup, 560 ortağı olup, 13 köye hizmet vermektedir. Taahhüt edilen sermayesi 35 YTL, ödenmiş sermayesi 65.000 YTL, Özları 150.000.YTL 2003 Yılı içinde kar yapmıştır.


İlçe Merkezinde 1 sayı T.C. Ziraat Bankası Şubesi mevcuttur. Başka Banka Şubeleri bulunmamaktadır. Bu banka halkın ve memurların bankacılık hizmetine yanıt vermeye iş koşturmacasındadır.


İlçemizde Çarşamba günleri Aksaray, Kırşehir, Nevşehir, Konya şeklinde İller ile Ortaköy, Sarıyahşi, Ş.Koçhisar şeklinde komşu İlçelerin esnaflarının mallarını sattığı halk pazarı kurulmaktadır. Halkın çoğu gereksinimlerini bu pazardan karşılamaktadır.


Kara Yolları ve Köy Yolları:

İlçemizin 201 Km. yol ağı olup bu yolların tamamı asfalttır.2004 ve 2005 yılları içinde peçenek güzergahındaki Ağaçören Aksaray yolu genişletme ve asfalt emekleri yapılmış olup, Trafiğe açılmıştır. 2006 yılı içinde Sarıyahşi-Ağaçören ve Ortaköy yolu genişletme ve asfalt emekleri yapılacaktır. İlçemizin Aksaray İl Merkezine uzaklığı 79 Km olup asfalt yoldan ulaşım sağlanmaktadır. İlçemizin Ortaköy İlçesine uzaklığı 23 Km, Sarıyahşi İlçesine uzaklığı 18 Km, Şereflikoçhisar İlçesine uzaklığı ise 42 Km.' dir. Bu ilçelere asfalt yoldan bağlantı sağlanmaktadır. İlçemize bağlı birimlerin birçoğunun ana yollarının asfalt olmasına karşın bilhassa kış aylarında pek çok sorunlarla karşılanmaktadır. Bu yolların bir an ilkin bakım ve onarımının yapılması gerekmektedir.


PTT-Radyo ve Tv Hizmetleri:

İlçemiz Merkez Posta işleteme Müdürlüğü posta, telgraf hizmetlerinin yanında meydana getirilen özelleştirme ile biberlikte pek çok hizmetleri bununla beraber getirerek telefon tahsilat işlerini de yapmaktadır. Posta İşletme Müdürlüğü hizmet binası 1989 senesinde faaliyete girmiş olup Türk Telekom A.Ş. ile aynı binada hizmet vermektedir. Bünyesinde 1 Müdür V ve 1 dağıtıcı işgören ile beraber 2 şahıs ile İlçenin gereksinimlerine yanıt vermeye çalışılmaktadır. İlçe Merkezinde 2500 kapasiteli telefon santrali olup 2727 etkin abonesi mevcuttur. Bağlı birimlerinde 4 yerde son olarak teknolojiyle donanımlı 500 kapasiteli santral ile 1 sayı elf 250 kapasiteli santral mevcuttur. İlçe merkezi ve bağlı birimlerinde posta, telgraf ve telefon hizmetleri eksiksiz olarak yapılmaktadır.

2595v








  • Aksaray


  • Aksaray - Merkez - Aksaray Fen Lisesi


  • Güzelyurt - Aksaray


 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Ağaçören - Aksaray
Ağaçören - Aksaray
http://a1201.hizliresim.com/t/v/2595v.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/agacoren-aksaray.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/agacoren-aksaray.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content