Bulgur nasıl elde edilir ve pişirilir? Bulgurun özellikleri, bulgurun saklama koşulları nelerdir, hakkında bilgi. BULGUR ; Bulgur, buğdayd...
Bulgur nasıl elde edilir ve pişirilir? Bulgurun özellikleri, bulgurun saklama koşulları nelerdir, hakkında bilgi.
BULGUR; Bulgur, buğdaydan yapılır. Buğday ayıklanır, özellikle taş ve yabancı tohumlardan arıtılır, yıkanır, üzerini biraz aşan su ile kazanlarda kaynatılır.
Suyunu tamamen çekinceye kadar pişirilir. Bu arada suya geçen vitaminleri tekrar geri döner. Uygun havada ve temiz yerlerde bekletip kokuşturulmadan kısa sürede kurutulur. İçerisindekiler proteinden dolayı kısa sürede bozulur.
Hafif nemlendirilerek özel bulgur değirmenlerinde çeşitli iriliklerde öğütülürler. Özel, çeşitli ölçülerdeki eleklerden sıra ile geçirilerek boyutlar eşitlenir ve gruplara ayrılır. Kepeklerinden ayrılır. Bulgurun kepeklerinden ayrılması, undaki gibi besin değeri kaybına neden olmaz. Çünkü kaynama esnasında kabuktaki bütün değerler içeriden emilmiştir. Kabukta yani kepekte pek vitamin kalmaz.
Bulgur, yurdumuzda çok üretilen, oldukça besleyici bir besin maddesidir.
Çok ince boyutlu olanlar, çiğ köfte, içli köfte, kısır vb. yerlerde kullanılır. Daha kalın olanlar pilâv hazırlamakta kullanılır. Çeşitli pilâv türleri, zengin olan besin değerini daha da fazlalaştırır. Pişirilip taze yenmesi önerilir. Pirinç pilâvından daha çabuk bozulur.
YORUMLAR