Büyük Taarruz ve Başkomutanlık Meydan Muharebesi Özeti

Büyük Taarruz ve Başkomutanlık Meydan Muharebesi öncesinde ve taarruz esnasında olan gelişmelerin maddeler halinde özet olarak verildiği yaz...

Büyük Taarruz ve Başkomutanlık Meydan Muharebesi öncesinde ve taarruz esnasında olan gelişmelerin maddeler halinde özet olarak verildiği yazımız



Büyük Taarruz ve Başkomutanlık Meydan Muharebesi



Sakarya Zaferi ve Ankara Antlaşması’na rağmen müttefikler Sevr Antlaşması’mn bazı ufâk düzeltmelerle kabul ettirileceği düşüncesini terketmediler.



Türkiye ile Yunanistan’a ateşkes önererek barış koşullarını bildirdiler.



Sevr Antlaşması’nın değişik bir şekli olan bu öneriler Türkiye Büyük Millet Meclisi’nce kabul edilmedi.



TBMM’nin barış koşullarını da anlaşıklar reddettiler, İzmir’de bir barış konferansı toplanması isteğimizi kabul etmediler.



Mustafa Kemal, gerçek ve güvenilir bir barışın kesin bir zaferden doğacağını meclise ve ulusa kabul ettirmişti. Bunun üzerine büyük saldırı hazırlıklarına hız verildi.



BÜYÜK TAARRUZ ÖNCESİ GELİŞMELER



1. İtilaf Devletleri, “Türkler savunma savaşını yaparlar ama saldıramazlar. Saldırsalar da başarılı olamazlar.” propagandası yapıyorlardı.



2. İngiliz Başbakanı bir konuşmasında; “Türkler yenilmiştir, Batı Anadolu kendilerine asla verilmeyecektir” diyordu.



3. Milletler Cemiyeti’ndeki İngiliz delegesi, Mustafa Kemal aleyhine bir tartışma başlattı.



4. Anadolu hareketine muhalif olan bazı İstanbul gazeteleri, TBMM’yi barışçı yollara başvurmamak ve boş yere kan dökülmesine neden olmakla suçluyorlardı.



Bu olumsuz propagandalar Millet Meclisi’nde de zararlı girişimlerin başlamasına neden oldu.



Politika ve askerlik alanındaki her başarı TBMM’yi birleştirici bir etki yaratıyor; fakat sonraki günlerde bazı milletvekilleri hemen muhalefete başlıyorlardı. Mecliste eleştiri yollu şu sorular soruluyordu :



“Güdülen siyaset nedir?”,



“Sakarya Savaşı’ndan sonra aylar geçtiği halde ordu niçin saldırıya geçmiyor?”.



Mustafa Kemal, gizli bir oturumda bu eleştirileri cevapladı. Kararın esasen taarruz etmek olduğunu; ancak yarım hazırlıkla yapılacak saldırının çok kötü sonuçlar doğuracağım vurguladı.


TAARRUZ HAZIRLIKLARI



Yunanlılar, Sakarya yenilgisinden sonra Eskişehir, Kütahya ve Afyon’un doğusuna çekilerek burada çok güçlü bir savunma hattı oluşturmuşlardı.



Türk Ordusu ise büyük bir taarruza hızla hazırlanıyordu.



a. Yurdun tüm kaynakları ordunun emrine verilmişti.



b. Savaş için gerekli insan ve araç gereci taşıyan araçlar kafileler halinde batı cephesine akıyordu.



c. İstanbul’daki depolardan kaçırılan silahlar İnebolu ve Kastamonu yoluyla Ankara’ya, oradan da cepheye gönderiliyordu.



d. İstanbul’daki yurtseverler türlü yollardan Anadolu’ya insan ve araç gereç göndermek için gizli örgütler kurmuş fedakarca çalışıyorlardı.



Altı aydan beri sürdürülen hazırlık çalışmalarının yeterli olduğunu gören Türk Başkumandanlığı, Yunanlılara karşı yakın bir gelecekte saldırıya geçilmesi kararı verdi.



BÜYÜK TAARUZ VE BAŞKOMUTANLIK MEYDAN SAVAŞI

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Büyük Taarruz ve Başkomutanlık Meydan Muharebesi Özeti
Büyük Taarruz ve Başkomutanlık Meydan Muharebesi Özeti
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/baskomutanlik-meydan-muharebesi.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/buyuk-taarruz-ve-baskomutanlk-meydan.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/buyuk-taarruz-ve-baskomutanlk-meydan.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content