CHP Altıok Nedir?

  ALTIOK. Cumhuriyet Halk Partisi’nin altı ok ile simgelenen altı ilkesi. Bu ilkeler, 1931 Mayısında toplanan cumhuriyet Halk Partisi III. B...

 


ALTIOK. Cumhuriyet Halk Partisi’nin altı ok ile simgelenen altı ilkesi. Bu ilkeler, 1931 Mayısında toplanan cumhuriyet Halk Partisi III. Büyük Kurultayında kabul edilmiştir.


Parti programında, Kemalizm yolunun sunumu olarak belirlenen bu altı ilke şudur: Cumhuriyetçilik, milliyetçilik, halkçılık, devletçilik, laiklik, devrimcilik.


Tek parti yönetiminin tabii sonucu olarak bu ilkeler 3 Şubat 1937 tarihinde meydana getirilen bir anayasa değişikliği ile 1924 Anayasasının 2. maddesine alınmış, bu şekilde devlet yönetimini üstlenecek tüm hükümetlerin bu ilkelerle belirlenmiş hedefler çerçevesinde vazife yapmaları anayasa ile bağlayıcı duruma getirilmiştir.


Bu ilkelerin anlamları özetle şöyledir:


Cumhuriyetçilik: Cumhuriyetin egemenliği en iyi, en sağlam şekilde temsil eden devlet şeklidir. Millet, kendisinin haiz olduğu egemenliği tam bir özgürlük içinde, kendisinin seçeceği milletvekillerinden oluşan Türkiye Büyük Millet Meclisi aracılığı ile kullanır. Demokrasi esasına dayanan rejimi her türlü tehlikeye karşı korumak temel görevdir.


Milliyetçilik: Ulusal sınırlarla çevrili vatan toprakları üstünde yaşayan Türk milleti, dil, kültür, ülke ve tarih birliği ile birbirine bağlı, mutlulukta ve kederde ortak, toplumsal ve siyasal bir bütündür. Milliyetçilik, Türk milleti için en yüksek insanlık düzeyine varmanın temel koşuludur. Türk m illeti, hür ve bağımsız dünya milletleri ailesinin eşit ve onurlu bir üyesidir.


• Halkçılık: Halkın çıkan, her türlü çıkarın üstündedir. Tüm yurttaşlar yasa önünde eşittir. Hiçbir hiç kimseye, aileye, sınıfa ve cemaate üstünlük tanınamaz. Halkı oluşturan türlü toplumsal gruplar millet bütünlüğünü yaratır.


• Devletçilik: Bu ilke, ulusal ekonomiyi bir tüm olarak geliştirmek ve milletin yasama şartlarını dünya gereklerine uydurup üstün bir düzeye çıkarmak amacından doğmuştur. Devlet bu gayesi gerçekleştirmek için kamu yararını, kamu hizmetlerini ve ulusal savunmayı sağlamak suretiyle büyük maden işletmelerinin, büyük enerji santrallarının, ağır endüstrinin ve müdafa endüstrisinin kurulmasını üstüne alır, imar ve ulaştırma hizmetlerini yürütür. Bunların dışındaki işlerin hususi girişim ce gerçekleştirilmesini ve bu girişimlerin teşvik ve korunmalarını sağlar. Halkı her türlü sömürüden korumak amacıyla lüzumlu önlemleri alır. Çabalama yaşamının toplumsal hak ve güvenlik içinde korunmasını gerçekleştirir.


• Laiklik: Devlet yönetim indeki tüm uygulama ve yöntemler, çağdaş medeniyetin gereklerine uygun şekilde yapılır. Din görüşlerinin devlet ve dünya işleri ile siyasetten ayrı tutulması, ilerlemenin ve yükselmenin başlıca nedenidir.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: CHP Altıok Nedir?
CHP Altıok Nedir?
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/chp-altok-nedir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/chp-altok-nedir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content