Çilek vatanımızda bir çok çeşidi yetişen çilek, mayıs ve haziran aylarında, kırmızı, kokulu meyveleriyle masamızdaki yerini alır. C...
Çilek
vatanımızda bir çok çeşidi yetişen çilek, mayıs ve haziran aylarında, kırmızı, kokulu meyveleriyle masamızdaki yerini alır.
C vitamini açısından varlıklı bir meyve olan çilekte bununla birlikte; kalsiyum, fosfor, demir, potasyum şeklinde mineraller de vardır.
Fazlası, bir takım bünyelerde alerjiye yol açan çilek, yüksek tansiyondan kansızlığa kadar bir çok derde deva olur.
Yararları nedir?
vatanımızda bir çok çeşidi yetişen çilek, mayıs ve haziran aylarında, kırmızı, kokulu meyveleriyle masamızdaki yerini alır.
C vitamini açısından varlıklı bir meyve olan çilekte bununla birlikte; kalsiyum, fosfor, demir, potasyum şeklinde mineraller de vardır.
Fazlası, bir takım bünyelerde alerjiye yol açan çilek, yüksek tansiyondan kansızlığa kadar bir çok derde deva olur.
Yararları nedir?
· Yoğun C vitamini içeriğinden dolayı hastalıklara karşı iyi bir koruyucudur.
· Serinletici ve iştah açıcıdır.
· Yüksek tansiyonu dengeler.
· Kansızlık tedavisinde etkilidir.
· Karaciğer hastalıklarında kullanılır.
· İçeriğinde bulunan tanen yardımıyla, ishali durdurur ve peklik verir.
· Kök sapı, idrar söktürücü olarak kullanılır.
· Yaprakları, kompres olarak enfeksiyonlarda kullanılır.
· Bilhassa çilek suyu ile hazırlanan maskeler, teni temizler ve canlılığını korur.
Karanfil ve Sıhhat için Yararları
Turp ve Sıhhat için Yararları
Lahana ve Sıhhat için Yararları
Çileğin Yararları
Çilek gerçek bir C vitamini deposu. 100 gr. çilekte 59 mg. C vitamini, (ki bu oran limondan dahi fazla) 1 mg. sodyum, 174 mg. potasyum, 21 mg. kalsiyum var. Kalorisi ise 37. Fakat eğer rejim yapıyorsanız, nede olsa meyvedir, bir şey yapmaz diyerek bol miktarda çilek yemeyin.
Çilek yıkarken uyanık olmak gerek. Çünkü çok acele zedeleniyor. Bundan ötürü ilkin su dolu bir kabın içinde bekletmek, süzdükten sonrasında da bir çok kez akan suyun altından geçirmek en iyisi. Sulanmaması için de yeşil kısımlarını yıkadıktan sonrasında paklayın.
Yararları
Çilek gözün zafiyetini giderir.
Körpe ve bolca sulu çilekler sistemi temizliyor
İdrar yollarında ki tıkanıklığa iyi gelir.
Ten sorunları olanlar için de iyi bir meyvedir.
Dişleri kuvvetlendirir.
Böbrek, idrar yolları ve bağırsak sorunları için de birebirdir. Bununla birlikte diş etlerini güçlendiriyor, dişlerdeki tartarı önlüyor
Nezleye çok faydalıdır.
Ağız kokularını ve boğaz ağrılarını gideriyor.
Gelişme çağındaki çocuklar ve gençler için olağanüstü bir meyvedir.
Çilekte yüksek oranda C vitamini bulunmuş olduğu şeklinde, yüksek gerilim ve kolesterolü düşüren maddeler içeriyor.
Kansızlığa karşı faydalıdır.
Bununla birlikte bolca oranda potasyum ihtiva eder ve lifli besinler içinde mühim bir yer meblağ.
İdrar söktürü ve böbrek ve mesane taşlarının düşmesini sağlar
Diyabetli hastalar, çileğe şeker ilave etmemek şaartıyla bu meyveyi bol miktarda yiyebilirler.
Cilde güzellik ve tazelik verir.
Romatizmaya,damar sertliğine iyi gelir.
Kalp ve kas romatizmasının doğal ilacıdır.
Sebep: Sayfa düzeni
ÇİLEĞİN Yararları;
* Strese iyi gelir, sakinleştirici tesiri vardır,
* Sigara dumanının etkilerini azaltır. Sigara içilen bir odadayken gün süresince ağza iki çilek atılması önerilir.
* Çocuk felci ve ağız-deri yaralarına neden olan virüsleri öldürücü tesiri vardır,
* Kansere yakalanma riskini azaltır,
* Mide ve bağırsak zayıflıklarını giderir,
* Safra kesesi hastalıklarına iyi gelir,
* Yüksek ateşi düşürür,
* Dişlere ve diş etlerine iyi gelir, diş taşlarının oluşmasını engeller,
* Cilde canlılık kazandırır.
(100 gr. çilek=30 kalori)
* Strese iyi gelir, sakinleştirici tesiri vardır,
* Sigara dumanının etkilerini azaltır. Sigara içilen bir odadayken gün süresince ağza iki çilek atılması önerilir.
* Çocuk felci ve ağız-deri yaralarına neden olan virüsleri öldürücü tesiri vardır,
* Kansere yakalanma riskini azaltır,
* Mide ve bağırsak zayıflıklarını giderir,
* Safra kesesi hastalıklarına iyi gelir,
* Yüksek ateşi düşürür,
* Dişlere ve diş etlerine iyi gelir, diş taşlarının oluşmasını engeller,
* Cilde canlılık kazandırır.
(100 gr. çilek=30 kalori)
Pembe renkli ve kokulu bir nebat olan çilek oldukça yararlı ve besleyici bir meyvedir. Çilekte bolca oranda demir ve fosfor mevcuttur. Bununla birlikte C, B ve K vitamini açısından da zengindir.
Çileğin Yararları: Çilek vücuda kuvvet verir. Kolesterolü düşürür ve damar tıkanıklığını önler. Bununla birlikte çok iyi bir antioksidan olan çilek bağışıklık sistemini sağlamlaştırır. Kansere karşı kuruyucudur. Sindirim sisteminin tertipli çalışmasına çok faydalıdır. Bağırsak kurtlarını döker, idrar söktürür ve vücuttaki zararı dokunan maddeleri vücuttan uzaklaştırır. Kanı temizler. Diş etlerini sağlamlaştırır ve ağız kokusunu giderir. Sakinleştirici tesiri ile tansiyonu düşürür ve stresi azaltır. Ateşi düşürür. Romatizma ve karaciğer hastalıklarına iyi gelir. Teni nemlendirir, tazelik ve güzellik verir.
Çilek Iyi mi Kullanılır? Çileğin yaprakları, iyi kurutulmak şartıyla, çay yapımında kullanılabilir. Çilek aç karına yenirse daha iyi sindirileceği için daha yararlı olur. Çilek ezilerek püre haline getirildikten sonrasında süt ile karıştırılıp teni temizlemek ve canlandırmak için kullanılabilir. Çilek komposto ve reçel yapılarak da tüketilebilir. Çilek yiyenlerde kimi zaman kurdeşen görülebilir fakat kalıcı değildir ve kısa sürede geçer.
Çilek -Çileğin Yararları
Çilek
Çilek strese bire bir gelen bir meyvedir. Bununla birlikte sigaranın zararı dokunan etkilerini büyük seviyede azalttığı için çok sigara içiyorsanız ya da çok sigara içilen ortamlarda bulunuyorsanız kesinlikle çilek yiyin.
ÇİLEK
*Strese iyi gelir sakinleştirici tesiri vardır
*Sigara dumanının etkilerini azaltır. Sigara içilen bir odadayken gün süresince ağza iki çilek atılması önerilir.
*Çocuk felci ve ağız-deri yaralarına neden olan virüsleri öldürücü tesiri vardır
*Kansere yakalanma riskini azaltır
*Mide ve bağırsak zayıflıklarını giderir
*Safra kesesi hastalıklarına iyi gelir
*Yüksek ateşi düşürür
*Dişlere ve diş etlerine iyi gelir diş taşlarının oluşmasını engeller
*Cilde canlılık kazandırır;
(100 gr. çilek=30 kalori
Sivilcelere Karşı Çilek Yiyin
Bolca oranda A, B ve C vitaminleri ile kalsiyum, demir ve fosfor şeklinde mineral maddeler içeren çilek, kansere karşı da mühim bir kalkan.
Uzmanlara bakılırsa çilek; kansere karşı koruyucu ve ilerlemesini önleyici özellikler taşıyor. Bağışıklığı güçlendiren ve gıda kıymeti yüksek olan çilek; çocuk felci, ağız ve ten yaralarını oluşturan bir takım virüsler için öldürücü etkiye de haiz. Çileğin başka yararları şu şekilde sıralanabilir: Ciltteki sivilce ve aknelere iyi gelir. İdrar söktürücü, romatizma ve gut hastalığı ağrılarını azaltıcı tesiri var. Sinirleri kuvvetlendirip, bağırsak kurtlarını döker ve ateş düşürür. Fakat çok kuvvetli bir gıda olduğundan kimi zaman alerjiye niçin olabilir.
Çilek satın alırken; diri kırmızı renkli ve lekesiz olanları seçin. Satın aldıktan derhal sonrasında tüketin. Buzdolabında 1-2 gün saklayacaksanız, saplarını koparmadan ve yıkamadan geniş bir kase içinde saklayın. Çilekleri yıkarken saplarını ayıklayın. Taze olarak sofrada yararlanılmasının yanı sıra çileğin pastası, reçeli, marmelatı, kompostosu, dondurması, şırası ve likörü de yapılabilir.
Uzmanlara bakılırsa çilek; kansere karşı koruyucu ve ilerlemesini önleyici özellikler taşıyor. Bağışıklığı güçlendiren ve gıda kıymeti yüksek olan çilek; çocuk felci, ağız ve ten yaralarını oluşturan bir takım virüsler için öldürücü etkiye de haiz. Çileğin başka yararları şu şekilde sıralanabilir: Ciltteki sivilce ve aknelere iyi gelir. İdrar söktürücü, romatizma ve gut hastalığı ağrılarını azaltıcı tesiri var. Sinirleri kuvvetlendirip, bağırsak kurtlarını döker ve ateş düşürür. Fakat çok kuvvetli bir gıda olduğundan kimi zaman alerjiye niçin olabilir.
Çilek satın alırken; diri kırmızı renkli ve lekesiz olanları seçin. Satın aldıktan derhal sonrasında tüketin. Buzdolabında 1-2 gün saklayacaksanız, saplarını koparmadan ve yıkamadan geniş bir kase içinde saklayın. Çilekleri yıkarken saplarını ayıklayın. Taze olarak sofrada yararlanılmasının yanı sıra çileğin pastası, reçeli, marmelatı, kompostosu, dondurması, şırası ve likörü de yapılabilir.
Yazar: Özgürlük.com.tr
Çikolata Kaplı Çilek Sağlığa Çok Yararlı
Kimileri yağ ve kalori oranı yüksek şekerlemeler ve çikolata yemekten suçluluk duyabilir. Fakat beslenme uzmanları az oranda çikolata tüketmenin sağlığa son aşama yararlı bulunduğunu söylüyor.
Son araştırmalar, siyah çikolatanın kalbe son aşama yararlı bulunduğunu gösteriyor. Araştırmacılara bakılırsa siyah çikolata ve aspirin kanda benzer etkiyi gösteriyor. Her iki madde de kanı sulandırıp kısmen tıkalı damarlardan dahi daha kolay akmasını sağlıyor. Bu da kalp krizi olasılığını azaltıyor.
Çikolatanın yararları yalnız bu şekilde de sınırı olan değildir. Siyah çikolatada flavinoid adlı bir madde bulunmakta. Çok sayıda bitkide bulunan bir gıda olan flavinoidler, bitkileri hastalık ve böceklere karşı koruyor. Flavinoid, bağışıklık sistemimizi, kanser, kalp hastalığı ve yaşlanmaya bağlı başka hastalıkları önlemeye yarayan bir takım enzimler salgılaması için harekete geçiriyor.
Tansiyonu Düşürüyor
Voice of America'nın haberine bakılırsa; 2 bin 600 kişinin iştirak ettiği 21 bilimsel araştırma siyah çikolatanın kalp üstündeki etkilerini inceledi. Araştırmalar siyah çikolata tüketmenin tansiyonu düşürdüğünü, kan şekerinin daha iyi düzenlemesini sağladığını gösterdi.
Beslenme uzmanı Tammy Roberts flavinoidlerin siyah çikolatayla kaplandıklarında daha da leziz hale gelen çilekte de bulunduğunu söylüyor: â€Çikolata kaplı çilek sağlığa çok yararlı. İkisinde de antioksidanlar bulunmakta. Antioksidanlar bağışıklık sisteminin işlevini yerine getirmesinde ve enfeksiyonları önlemesinde çok etkili.â€
Kaynak: Ntvmsnbc / Voice of America (19 Mart 2012,10:01)
Kimileri yağ ve kalori oranı yüksek şekerlemeler ve çikolata yemekten suçluluk duyabilir. Fakat beslenme uzmanları az oranda çikolata tüketmenin sağlığa son aşama yararlı bulunduğunu söylüyor.
Son araştırmalar, siyah çikolatanın kalbe son aşama yararlı bulunduğunu gösteriyor. Araştırmacılara bakılırsa siyah çikolata ve aspirin kanda benzer etkiyi gösteriyor. Her iki madde de kanı sulandırıp kısmen tıkalı damarlardan dahi daha kolay akmasını sağlıyor. Bu da kalp krizi olasılığını azaltıyor.
Çikolatanın yararları yalnız bu şekilde de sınırı olan değildir. Siyah çikolatada flavinoid adlı bir madde bulunmakta. Çok sayıda bitkide bulunan bir gıda olan flavinoidler, bitkileri hastalık ve böceklere karşı koruyor. Flavinoid, bağışıklık sistemimizi, kanser, kalp hastalığı ve yaşlanmaya bağlı başka hastalıkları önlemeye yarayan bir takım enzimler salgılaması için harekete geçiriyor.
Tansiyonu Düşürüyor
Voice of America'nın haberine bakılırsa; 2 bin 600 kişinin iştirak ettiği 21 bilimsel araştırma siyah çikolatanın kalp üstündeki etkilerini inceledi. Araştırmalar siyah çikolata tüketmenin tansiyonu düşürdüğünü, kan şekerinin daha iyi düzenlemesini sağladığını gösterdi.
Beslenme uzmanı Tammy Roberts flavinoidlerin siyah çikolatayla kaplandıklarında daha da leziz hale gelen çilekte de bulunduğunu söylüyor: â€Çikolata kaplı çilek sağlığa çok yararlı. İkisinde de antioksidanlar bulunmakta. Antioksidanlar bağışıklık sisteminin işlevini yerine getirmesinde ve enfeksiyonları önlemesinde çok etkili.â€
Kaynak: Ntvmsnbc / Voice of America (19 Mart 2012,10:01)
Çilek ve Yararları
Çilek (kocayemiş) : Gülgillerden sapları sürüngen, çiçekleri ak bir bitkidir. Yemişi pembe renkli olup, kokuludur. Pek çok çeşidi vardır.
Faydası : Vücudu kuvvetlendirir. Hasta olmayı önler. İdrar söktürür ve karında biriken suyu boşaltır. Böbrek ve mesane hastalıklarının iyileşmesine destek sunar. Mide ve bağırsak tembelliğini giderir. Sinirleri kuvvetlendirir. Yüksek tansiyonu düşürür. Bağırsak kurtlarını döker. Safra ifrazatını arttırır ve safra taşlarının dökülmesine destek sunar. Karaciğer kifayetsizliğini ve şişliğini giderir. Ateşi düşürür. Dişdibi taşlarını eritir. Cilde tazelik ve güzellik verir. Damar sertliği, mafsal iltihabı, romatizma, ve nikriste de faydalıdır. Şeker hastaları da yiyebilir. Midesi zayıf olanlar suyunu içmelidir. Alerji yapabilir.
Çilek (kocayemiş) : Gülgillerden sapları sürüngen, çiçekleri ak bir bitkidir. Yemişi pembe renkli olup, kokuludur. Pek çok çeşidi vardır.
Faydası : Vücudu kuvvetlendirir. Hasta olmayı önler. İdrar söktürür ve karında biriken suyu boşaltır. Böbrek ve mesane hastalıklarının iyileşmesine destek sunar. Mide ve bağırsak tembelliğini giderir. Sinirleri kuvvetlendirir. Yüksek tansiyonu düşürür. Bağırsak kurtlarını döker. Safra ifrazatını arttırır ve safra taşlarının dökülmesine destek sunar. Karaciğer kifayetsizliğini ve şişliğini giderir. Ateşi düşürür. Dişdibi taşlarını eritir. Cilde tazelik ve güzellik verir. Damar sertliği, mafsal iltihabı, romatizma, ve nikriste de faydalıdır. Şeker hastaları da yiyebilir. Midesi zayıf olanlar suyunu içmelidir. Alerji yapabilir.
Karanfil ve Sıhhat için Yararları
Turp ve Sıhhat için Yararları
Lahana ve Sıhhat için Yararları
YORUMLAR