Apandisit nedir? Çocuklarda Apandisit belirtileri nelerdir, tedavisi ve korunma yolları ile ilgili bilgi. Çocuklarda Apandisit; Apandisit ...
Apandisit nedir? Çocuklarda Apandisit belirtileri nelerdir, tedavisi ve korunma yolları ile ilgili bilgi.
Çocuklarda Apandisit; Apandisit çocuklarda genel olarak 5 – 15 yaşları arasında rastlanır. Ve oldukça ağır seyreder. Bazen ağrının şiddetinden çocuk iki büklüm yatmak zorunda kalır. Annesinin bazı tedbirler alması üzerine ızdırabı hafifler. Bu türlü krizlerin sonunda rahatlaşan çocuk daima uyur. Ağrı ekseriya gece yarısından sonra tutar. Çocuk ağrıyan yerini maalesef iyice bilmediği ve göstermediği için, gidilen doktor genellikle gastrit teşhisi koyar. Ağrılı vak’alarda çocuğun yüzünde bir takım çekilmeler olur. Karın adelelerinin direnci de olduğu için muayene esnasında bile ağrı hissedebilir.
Kesin bir teşhis konulabilmesi için mutlaka röntgen ve laboratuar muayenesinden geçmesi gerekir. İleri safhadaki apandisitlerde ise hasta çocukta fazla miktarda kusma ve zayıflama göze çarpar. Düzensiz bir nabız atışı mevcuttur. Yüzü sarı ve gözlerinin etrafı kararmıştır. Her vak’ada ateş mevcut değildir. Çocuk apandisitleri 6-8 saatleri arasında olmak üzere çok çabuk delinirler. Ve genel olarak yaygın adını alan peritonitlere çocuklarda rastlanır. Apandisit iltihaplanmasını, daha evvel geçirilmiş, herhangi bir sebebe bağlamak doğru değildir. Fakat çocuklar nerelerinin ağrıdığını iyice bilemedikleri için, apandisit zaman zaman barsak parazitleri, mide, barsak bozuklukları, barsak tıkanmaları, kalın barsak anormallikleri, peritonit ve sinirlilikle karıştırılmaktadır. Tedavisi antibiyotiklerle yapıldığı gibi, ameliyatla tedavi en kesin yoldur. Teşhis ve ameliyatın erken yapılması halinde hiç bir tehlike yoktur.
YORUMLAR