Şap iyi mi bir hastalıktır? Şap hastalığının emareleri, tedavisi ve hakkında bilgi. Şap hastalığı; çift tırnaklı hayvanlarda (geviş getiren...
Şap iyi mi bir hastalıktır? Şap hastalığının emareleri, tedavisi ve hakkında bilgi.
Şap hastalığı;çift tırnaklı hayvanlarda (geviş getirenler ve domuz) akut seyirli, sikluslu, yakıcı ve bulaşıcı, virüsün yol açmış olduğu bir hayvan hastalığıdır.
Çoğu zaman sindirim yöntemiyle organizmaya giren virüs kana geçer ve kan vasıtasıyla tüm vücuda yayılır, başka organlara da dağılarak üremesini tamamlar. Bir süre sonra, bilhassa ağız içinde derinin kılsız yerlerinde, ayaklarda, tırnak aralarında, memelerde, kafa bölgesinde burun boşluklarında, burnun üstündeki kılsız bölgelerde lezyonlara (bozukluklara) neden olur. Hastalık, ten ve mukozalara yerleşip aft (içi sıvı dolu kesecik) oluşturmasıyla kendini belirgin eder. Hastalığa yakalanan hayvanlarda ateş başlayınca ağızdan bolca oranda salya akmış olduğu görülür ve ağız mukozasında kızarıklıklar ortaya çıkar. Bir süre sonra dudakların iç kesiminde, dilin arkasında koz, hatta yumurta büyüklüğünde içi su dolu aftlar biçimlenir (hastalığın hafifçe şeklinde ağızdaki lezyonlar 10 gün içinde, ayaklardaki lezyonlarda 30 gün içinde iyileşir). Hastalığa yakalanan hayvan genç ise kalp kasında oluşan bozukluklardan dolayı ölümler ortaya çıkar. Erişkin hayvanları üstünde daha çok verim özelliklerini (et, süt vb) düşürmesi açısından hastalık ekonomik ehemmiyet taşır. Başlıca savaşım şekli aşı yaptırmaktır.
YORUMLAR