Çocuklarda Çölyak Hastalığı Belirtileri

Çocuklarda çölyak hastalığı belirtileri nelerdir? Çölyak hastalığı ne kadar önemlidir, tedavisi nasıldır, dikkat edilmesi gerekenler. Çocu...

Çocuklarda çölyak hastalığı belirtileri nelerdir? Çölyak hastalığı ne kadar önemlidir, tedavisi nasıldır, dikkat edilmesi gerekenler.



colyak-hastaligi



Çocuklarda Çölyak Hastalığı



Glütene karşı hassasiyet olarak da bilinen çölyak hastalığı, ince bağırsakların iç cidarındaki alerjik bir reaksiyondur. (Glüten yulaf ezmesi ve tahıllarda bulunan bir proteindir ve bu nedenle de normal bir rejimde sakınılması zordur). Hastalık halinde bağırsakların iç cidarı düz hale gelir ve besinlerin emilerek bünyeye iletilmesine mani olur. Değerli proteinler, kaloriler, vitaminler ve mineraller dışkıyla vücuttan atıldığı için çocuk kilo alamaz. Hastalığın belirtileri tahıllı besinler alınmasından birkaç hafta sonra ortaya çıkar. Çocuk yetersiz beslenmeden ötürü mutsuz ve huysuz olur. Durum teşhis edilmez ve rejim değiştirilerek çocuk tedavi edilmezse, hastalık gaz nedeniyle şiş bir karın ve kürdan gibi incecik kollar ve bacaklar haline dönüşür. Çocuğun kaba etleri etsiz ve zayıflıktan pörsümüş bir hale gelir.



Ne kadar önemlidir?



Çölyak hastalığı, çocuğun gelişmesini engellediği için zamanında farkedilmezse ciddi bir hale dönüşür.



Muhtemel belirtiler



• Sık, açık renkli, kötü kokulu, bol dışkı.

• İştahsızlık.

• Kilo almama.

• Gazdan dolayı şiş bir karın.

• incecik kol ve bacaklar.

• Huysuzluk ve halsizlik.

• Pörsük ve sarkık kaba etler.



İlk olarak ne yapmalısınız?



1. Bebeğiniz tahıl yemeye son zamanlarda başlamışsa ve dışkısı kötü kokulu ve sık ise, dışkıyı suya atarak batıp batmadığına bakın.



2. Doktora danışmadan çocuğunuza glüten olmayan bir rejim uygulamayın. Belki de gereksiz yere çocuğunuzun protein alımını azaltıyor ve tıbbi danışmada bulunmadan yediklerini kısıtlayarak beslenme sorunu yaratıyor olabilirsiniz.



Doktora başvurmalı mısınız?



Çocuğunuz kilo almıyor ve dışkısı sık ve kötü kokulu ise olabildiğince çabuk doktora başvurun.



Doktor ne yapacaktır?



• Doktor, çölyak hastalığı teşhisi koyabilmek için kan ve dışkı analizi yaptıracaktır. Tahliller çölyak hastalığını belirliyorsa, çocuğunuz bağırsaklardan parça alınması için hastaneye yatırılabilir.



• Teşhis kesinleşirse, çocuğunuz hayatı boyunca glutensiz bir rejim uygulamak zorunda kalacaktır. Doktor, çocuğunuzun ne çeşit yiyecekler yiyebileceği hususunda size yardımcı olacaktır. Gerekli tedbirler alındığında, şaşırtıcı bir süratle olumlu tepki alırsınız. Birkaç gün içinde çocuğun huysuzluğu geçer, iştahı artar ve dışkısı normale döner.



Siz nasıl yardımcı olursunuz?



Yeni beslenme rejiminin uygulanmasında en iyi yöntem, çocuğun kendisini farklı hissetmemesi için glutensiz yemekleri bütün aile için hazırlamaktır. Pirinç gibi bazı besin maddelerinde glüten yoktur.



• Çocuğunuz büyüdükçe, sizin hazırladığınız glutensiz olduğunu kontrol etmediği yiyecekleri yememesi hususunda kendisini ikaz edin. Okul yemekleri, partilerdeki yiyecekler ve restorandaki yemekler sorun olacaktır, ancak planlı hareket ederek çocuğunuzun kendini anormal hissetmesini önleyebilirsiniz.



YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Çocuklarda Çölyak Hastalığı Belirtileri
Çocuklarda Çölyak Hastalığı Belirtileri
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/colyak-hastaligi.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/cocuklarda-colyak-hastalg-belirtileri.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/cocuklarda-colyak-hastalg-belirtileri.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content