Çocuklarda ishal sebepleri nedir? İshal ne kadar önemlidir ve emareleri nedir? İshal iyi mi kesilir, tedavisi hakkında bilgi. Çocuklarda İs...
Çocuklarda ishal sebepleri nedir? İshal ne kadar önemlidir ve emareleri nedir? İshal iyi mi kesilir, tedavisi hakkında bilgi.
Çocuklarda İshal
İshal, gevşek ya da sulu bir dışkının sık sık yapılmasıdır. Bağırsakların anormal bir tahriş karşısında kaldığını gösterir. Bağırsaklar besinlerdeki suyu yeterince emebilecek süre bulamaz ve bu, bilhassa bebeklerde olmak suretiyle şiddetli su yitirilmesine yol açabilir.
Sütle beslenen bebeklerin günde kez kaka yapmaları normaldir. Bebek katı besinlerle beslenmeye başladığında dışkı da katılaşır ve daha seyrek yapılmaya başlanır. Çocuğun lif bakımından varlıklı bir gıda maddesini, mesela meyveleri fazla oranda yemesi ishale niçin olabilir. Bunun yanısıra ishal, bir enfeksiyon emaresi de olabilmektedir. Bağırsaklardaki enfeksiyonlar çoğu zaman bakteriler ya da virüsler tarafınca meydana getirilir. Yenen besinlerde bakteri bulunabilir (gıda zehirlenmesi) ya da mikrop taşıyan dışkıyı ellemiş ellerin yıkanmadan ağıza sürülmesi enfeksiyon bulaştırabilir. İshale yol açan enfeksiyonun bağırsaklarda bulunması da koşul değildir; orta kulak iltihabı ya da girip şeklinde bağırsak-dışı enfeksiyonlarda da emare olarak ishal görülebilir. Bu durumda ishale, ateş birlikte rol alır. İshaldekine çok benzeyen bir dışkı, kabızlıkta da görülebilir. Büyükçe bir çocuk dışkı kaçırıyorsa bu, aslına bakarsak kabızlığa bağlı olabilir; çünkü sert dışkı hacmi ıkınmayla dışarı atılamaz ama bunun çevresinden sızan sıvılar, dışarı çıkarak çamaşırı kirletebilir. Bu vaziyet enkopres adıyla bilinir.
Ne kadar önemlidir?
Bebeklerdeki ishaller, su kaybı tehlikesi sebebiyle daima için önemlidir. Ufak çocuklarda kusmaların eşlik etmiş olduğu ishaller de aynı nedenle tehlikelidir; bunlara ateşin ve terlemenin eşlik etmiş olduğu durumlarda çekince, daha da fazladır. Fena kokulu ve yağlı bir dışkının çıkarıldığı ishaller çölyak hastalık ya da kistik fibroz şeklinde daha mühim hastalıkların belirlisi olabilir. Bu hastalıklarda vücut, besinlerdeki besleyici maddeleri ihtiyaç duyulan şekilde bağırsaklardan ememez.
Evladınız altı saatten daha uzunca bir süreden bu yana sulu ya da gevşek bir dışkı yapıyorsa ve bilhassa de bir yaşından küçükse, doktora başvurmalısınız. İshale kusma ya da ateş eşlik ediyorsa, bu konuyu derhal yapmanız gerekir.
İlk olarak ne yapmalısınız?
1. Yavrunuz bir yaşından küçükse ve ishali minimum altı saatten bu yana devem ediyorsa, derhal doktora başvurun.
2. İshali olan büyücek bir çocuğa süt ya da yiyecek vermeyin ama bolca oranda seyreltilmiş meyve suyu ya da içine bir tutam tuz ve bir çay kaşığı dolusu şeker katılmış su verin.
3. Çocuğunuzun ateşine bakın. Yüksekse, ıslak süngerle silerek düşürmeye özen gösterin.
4. Çocuğunuzdaki ishalin sebebi hakkında düşünce edinebilmek için, yukarıdaki tabloyu inceleyin.
5. Temizliğe ehemmiyet verin. Eğer evladınız wcye gittikten sonrasında ellerini yıkamazsa ya da siz onun altını değiştirdikten sonrasında ellerinizi yıkamazsanız enfeksiyon, tüm aile bireylerine yayılabilir.
Doktora başvurmalı mısınız?
Bebeğinizdeki ishal altı saatten bu yana devam ediyorsa derhal doktora başvurun ya da bebeğinizi derhal bir hastaneye götürün.İshalle beraber ateş ve kusma var ise ya da ishal on iki saatten daha uzun süre devam ederse ya da dışkı yağlıysa veya kan, mukus içeriyorsa, derhal doktora başvurmalısınız.
Tabip ne yapmış olacaktır?
• İshalin nedenini bulduktan sonrasında, buna bakılırsa tedavi uygulayacaktır
• Çocuğunuzun içeceklerine karıştırmanız için size bir toz verebilir. Bu tozda şeker ve kaybedilen başlıca tuzlar vardır. Tabip, çocuğunuzun ateşi düşene kadar yatakta istirahat etmesini ve sıvı besinlerle beslenmesini tavsiye edecektir, ishali olan bir çocuk kabaca, her gün vücut ağırlığının her kilosu için minimum 200 mililitre sıvı iç-melidir. Yavrunuz biberonla besleniyorsa, tabip bir süre sütten vazgeçerek şekerli ve ihtiyaç duyulan tuzları içeren bir beslenme uygulanmasını; sütün bir süre sonra yine ve yavaş yavaş kullanılmaya başlanmasını tavsiye edecektir. Anası tarafınca emzirilen bebeklerde ise bu beslenme şekline devam edilmesi icap ettiğini söyleyecektir.
• Eğer yavrunuz çok hastaysa, tabip onu hastaneye yatıracak ve lüzumlu sıvıları damar kanalıyla verecektir.
Siz iyi mi destek olmuş olursunuz?
• Temizlik kurallarına uymalısınız. Mama hazırlamadan ilkin ve bebeğin altını değiştirdikten sonrasında ellerinizi iyice sudan geçirin, Eğer yavrunuz altı aylıktan küçükse, tüm biberonları ve beslenme takımını sterilize edin
• İshal durduktan sonrasında yoğurt, muz, pirinç, çorba şeklinde gıdalarla beslemeye başlayın.
YORUMLAR