Çocuklarda kabızlık nedenleri ve belirtileri nelerdir? Kabızlık ne kadar önemlidir, tedavisi nasıl olur, hakkında bilgi. Çocuklarda Kabızlı...
Çocuklarda kabızlık nedenleri ve belirtileri nelerdir? Kabızlık ne kadar önemlidir, tedavisi nasıl olur, hakkında bilgi.
Çocuklarda Kabızlık
Kabız oları bir çocuk sert, çakıl taşına benzer bir dışkı kütlesi çıkarır ve bu da rahatsızlık hissine yada gerçekten ağrıya neden olabilir. Kabızlık, anne sütüyle veya biberonla beslenen bebeklerde nadirdir. Ancak çocuk katı gıdalarla beslenmeye başladığında, bu gıdalar arasında yeterince taze sebze, meyve veya sıvı yoksa kabızlık gelişebilir. iki-üç yaşına gelindiğinde kabızlık, çeşitli nedenlerle bir sorun kimliğini kazanabilir. Bazı ana-babalar, tuvalet eğitimi sırasında aşırı ısrarlı davranarak çocuğun buna karşı bir direnç göstermesine ve kabız olmamasına rağmen dışkı yapmayı reddetmesine neden olabilir.
Eğer çocuğunuz sağlıklı ve mutluysa, tuvalete gittiğinde herhangi bir rahatsızlık belirtisi göstermiyorsa ve dışkısı da aşırı sert veya çakıl taşı gibi değilse; kabızlık mevcut değil demektir. Yine çocuğunuzun dışkısı herhangi bir hastalık, ateş yükselmesi, kusma döneminde sertse; bu gerçek kabızlık değildir. Burada vücut kusmalar veya ateş nedeniyle kaybettiği sıvıyı dışkıdan daha fazla su çekerek yerine koymaya çalışmaktadır. Hastalık iyileştiğinde, her şey normale dönecektir.
Muhtemel belirtiler
• Sert, çakıl taşı gibi dışkı.
• Karnın alt bölümünde ağrılar.
• Çocuğun çamaşırında kan lekeleri.
Önceden başarılı bir tuvalet eğitimi görmüş olan çocuğunuz daha sonra altını kirletmeye başlarsa,kendisinde ishal bulunduğunu zannedebilirsiniz.
Ancak gerçekte bu, enkopres adını verdiğimiz bir durumdur: Kabızlık sonucu barsak çıkışı sert dışkı kütlesiyle tıkanır ve ıkınma sırasında bunun çevresinden geçebilen sıvılar da, çocuğun iç çamaşırlarını kirletir.
Ne kadar önemlidir?
Ara sıra görülen kabızlık önemli değildir ve lif bakımından zengin besinlerin (taze sebze, meyve) yenmesiyle düzeltilebilir. Devamlı kabızlık ise daha sonraki yıllarda sorunlar yaratabileceğinden, önemlidir. Dışkıda kan bulunması arka planda bir rahatsızlık bulunduğuna işarettir ve her zaman için önemle araştırılmalıdır.
İlk olarak ne yapmalısınız?
1. Çocuğunuz dışkı yaparken ağrıdan ve zorluk çektiğinden söz ediyorsa, dışkısını kontrol edin.
2. Çocuk midesinin ağrıdığından şikayet ediyorsa, göbeğinin aşağı kısmında olmak üzere karnının sağ tarafını kontrol edin; belki de bir apandisit söz konusudur.
Doktora başvurmalı mısınız?
Çocuğunuz dışkı yaparken ağrı çektiğini bildiriyorsa, mümkün olan en kısa zamanda doktora başvurmalısınız. Bebeğinizin bezlerinde veya iç çamaşırlarında kan lekesi görürseniz, yine doktora başvurun; çünkü sert dışkı kütlesi, anüste zedelenme yapmış olabilir. Bu durum anal fissür olarak adlandırılır ve vereceği ağrı nedeniyle çocuğunuzun dışkı yapmak istememesine neden olabilir. Apandisit şüphesi varsa, hemen doktora danışın.
Doktor ne yapacaktır?
• Bebekler ve çocuklar için özellikle hazırlanmış olan ve kısa süreli olmak üzere çocuğunuza güvenle verebileceğiniz bir müshil yazacaktır. Ayrıca size, çocuğunuzun yedikleriyle ilgili tavsiyelerde de bulunacaktır.
• Bir anal fissürden şüpheleniyorsa, gerekli muayeneyi yapacak ve böyle bir teşhis koyarsa, gereken ilacı verecektir.
Siz nasıl yardımcı olursunuz?
• Doktor tavsiye etmedikçe müshil kullanmayın. Yoksa çocuğunuzun bağırsaklarını tembelliğe alıştırmış olursunuz.
• Doktor, çocuğunuza müshil ilacı vermişse, onun söylediklerine kesinlikle uyun.
• Çocuğunuzun yeterince sıvı içmesini sağlayın.
• Çocuğunuzun mümkün olduğunca tabii, hiçbir işlem görmemiş besinlerle (örneğin esmer undan yapılmış ekmekle, çeşitli sebze ve meyvelerle) beslenmesine dikkat edin. Çocuğunuzun yediklerine kepek karıştırmak iyi değildir; böyle bir uygulama, bazı belirli minerallerin noksanlığına yol açabilir. Birkaç kuru incir veya erik ise, 24 saat içerisinde yumuşak bir dışkı çıkarılmasını sağlar.
• Çocuğunuzu lazımlığının üzerinde uzun süre oturur durumda bırakmayın. Bu durumda kaka yapmazsa, sizin sevginizi kaybedeceğini zannedebilir.
• Okul çağındaki çocuğunuza sabahları tuvalete gitmesi için yeterli zaman bırakın. Birçok çocuk tuvalete okulda değil, evinde gitmeyi tercih eder.
YORUMLAR