Çocuklarda kıl kurdu (bağırsak solucanı) olduğu nasıl anlaşılır, belirtileri nelerdir? Kıl kurdu nedenleri ve tedavisi hakkında bilgi. Çocu...
Çocuklarda kıl kurdu (bağırsak solucanı) olduğu nasıl anlaşılır, belirtileri nelerdir? Kıl kurdu nedenleri ve tedavisi hakkında bilgi.
Çocuklarda Kıl Kurdu; Çocuklarını iştahsız ve renklerini kaçık gören anneler, genel olarak bunu barsak kurtlarına bağlarlar. Ve bazen aldıkları bütün tedbirlere rağmen hallerinde hiç bir değişiklik olmazsa ve bundan üzüntü duyarlar.
Oksiür denilen kurtların erkekleri 3 – 4 milimetre, dişileri ise 8-13 milimetre vardır. Renkleri beyazdır. Bu kurtlar ince bağırsaklarda yerleşmişlerdir. Fakat çiftleştikleri zaman kalın bağırsağın alt tarafına kadar inerek yerleşirler. Genel olarak erkekleri daha çabuk ölür. Ve dışkı ile dışarı atılır. Dişiler ise, yumurtlamak için daha da aşağılara inerek kaşıntılara sebep olurlar. Yumurtalar ancak barsak bölgesinde kurt halini alır fakat bölgesinin temizliğine dikkat edildiği takdirde, yumurtalar harap olur. Çocukta parazitlerden kurtulmuş olur.
Olgunlaşmış yumurtalar besinlerle, pis ellerle ve tırnak arasına giren kirlerle, ağız yolundan mideye geçerler. Bazen bir ailenin küçük büyük bütün fertlerinde bu tip kurtlara rastlandığı olur. Yumurtaların ağız yolu ile alınmasından sonra 15-20 gün geçince kurtlar dışkıda görünmeye başlarlar. Uzun müddet kaldıkları zaman, bağırsak cidarlarında zararlar yapan bu kurtların önü alınmadığında vücudun muhtelif yerlerinde şikayete sebep olacak haller yaratabilirler.
Kurtların varlığı, bilhassa gece sıcak yatağa girince artan makat kaşıntıları ile kendisini belli eder. Bu arada şiddetli kaşınma neticesi bebekte yaralar dahi oluşabilir. Bunlar sıkıntı ve sık sık dışarı çıkma ihtiyacını verirler. İştah artarak veya azalarak gayri muntazam bir şekil arz eder. Sık sık sümüklü ve ağrılı ishal olan çocuklarda, çok iştahsız bulunanlarda, bu parazitler varlığı derhal akla gelebilir. Ayrıca burun kaşınmaları, gece idrar kaçırmalar, asabi öksürükler, diş gıcırtıları, baş dönmeleri, iplik kurtlarının varlığı için birer delil olabilirler.
Muhtelif ilaçlar tedavide kullanılabilir. Fakat kesin netice almak için barsak kurtları bulunan herkesin tedavi edilmesi şarttır. Aynı zamanda temizlik kaidelerine riayet etme birinci derecede gereklidir. Yeniden bulaşmayı önlemek için tırnaklar dibinden kesilmeli eller yataktan kalkar kalkmaz ve her yemekten sonra mutlaka sabunlu su ile temizlenmeli, anüs bölgesinin temizliğine bilhassa itina göstermeli ve çocuğun ellerini sık sık ağzına götürmesine mani olmalıdır.
Bazı vak’alarda lavmanların faydası görülür. Bir bardak suya bir diş sarmısak biraz tuz ve sirke karıştırarak, sabah aç karına yapılacak lavman yumurtaların patlamasına sebebiyet verir. Bu lavman başladığı zaman, çocukta sıkıntılı ishal başlarsa derhal vazgeçmelidir. Fakat şurasını da unutmamak gerekir ki, her soluk ve kansız çocukta, her burnu kaşınan kimsede kurt vardır diye düşünmek yanlıştır. Bazen kurtlar yukarıda belirttiğimiz arızalardan hiç birini göstermeden, senelerce bağırsaklarda yaşayıp kalırlar.
Bu maddede yazılanlar yalnızca bilgi verme amaçlıdır.
Yazılanlar, doktor uyarısı ya da önerisi değildir.
YORUMLAR