Kellik nedir? Kellik niçin meydana gelir, türleri nedir, tedavisi iyi mi olur, hakkında bilgi. Kellik; kafatasındaki saçların anormal şekil...
Kellik nedir? Kellik niçin meydana gelir, türleri nedir, tedavisi iyi mi olur, hakkında bilgi.
Kellik;kafatasındaki saçların anormal şekilde azalması ya da dökülmesi. Hanımlarda da olmakla beraber genellikle erkeklerde görülen bir olgudur. Geçici ya da devamlı kısmi ya da tüm, yavaş ya da süratli şekilde gelişebilir.
Türleri ve sebepleri: En yaygın türü, 18-50 yaş arasındaki erkekleri etkisinde bırakır. Yavaşça gelişerek ilkin alın üstü, sonrasında da tepe saçları dökülür. “Atnalı kelliği” olarak malum şeklinde neredeyse tüm kafatası saçsız kalır. Söz konusu kelliklere, erkeklik hormonlarıyla kalıtım öğelerinin niçin olduğu sanılır. Hanım ya da erkekteki içsalgı dengesezliğinin saç dökülmesinde rol oynadığı söylenebilir. Mesela, adam saç dökülmesinde böbrek üstü bezlerinin çok fazla erlik içsalgısı (androjen) salgıladığı, öte taraftan bedende çok fazla kıllanmaya yol açmış olduğu biliniyor. Hipofiz ya da tiriod bezlerinin anormal emekleri da kelliğe niçin olabilir. Hanımda gebelik sonrası geçici hormonal dengesizlik, geçici saç dökülmesi yapabilir. Hanım yumurtalığı bozukluğu çok fazla kıllığa ya da saçsızlığa yol açabilir.
Hanımlarda saç örgüleri, saç boyaları, türlü saç ilaçlan kullanımı da, saçlara zarar verir. Her iki cinste tifo, verem, frengi, sıtma şeklinde kararlı hastalıklar sonucu, heparin şeklinde toksik maddelerin kullanımından ve diğeri bulaşıcı hastalıklardan dolayı saç kaybı olur. Parça parça kellik de vardır. Sınırı olan bölgesel saçsızlık, çoğu zaman hızla yayılır. Çocuk ve gençlerde ortaya çıkan bu şekilde kelliğin sebebi bilinmemekle beraber sinirsel bir etkenin varlığından söz edebilir. Kortizon tedavisine çözüm vermez. Kelliğin oluşumuna etken olanlar içinde, kafatası enfeksiyonları (folliculitis), çok fazla yağlı maddelerin kullanımı, sinirlilik, gerginlik ve toplumsal aşırılıklar da sayılabilir.
Tedavisi: Çoğu zaman kalıtsal, yaşlanmadan ve düzgüsel adam hormonu salgısından meydana gelen adam kelliğin etkin tedavisi yoktur. Eğer kellik ilk aşamada ise ya da patalojik koşullarla oluşmuşsa, tedavi yolları bulunabilir. İçsalgı dengesizliği var ise, lüzumlu hormonları dengeleyerek vaziyet çözülebilir ya da dökülme azaltılabilir. Sık yıkama, kafatası masajları, yağlı gıda maddeleri perhizi, saç ve kafatası sağlığını sağlar.
YORUMLAR