Çocuklarda Sara (Epilepsi) Belirtileri ve Tedavisi

Çocuklarda sara, epilepsi hastalığı nasıl anlaşılır, belirtileri nelerdir? Epilepsi durumunda yapılması gerekenler ve tedavisi hakkında bilg...

Çocuklarda sara, epilepsi hastalığı nasıl anlaşılır, belirtileri nelerdir? Epilepsi durumunda yapılması gerekenler ve tedavisi hakkında bilgi.



epilepsi



Çocuklarda Sara (Epilepsi)



Epilepsi beyinde normal elektrik darbelerinin olmasından kaynaklanan, zaman zaman kriz halinde gelip geçen bir rahatsızlıktır. Epilepsi krizleri iki türlü olur. Büyük epilepside üstüste gelen kasılma, kıvranma krizleri görülür. Bu krizler sırasında hasta bir-iki dakika kendinden geçer, sonra birkaç dakika vücut kazık gibi kesilir, arkasından eklemlerde ritmik titremeler görülür. Dişler sıkıca kenetlenmiştir (bu durumda çocuğunuz dilini ısırabilir, dikkat etmelisiniz). Çocuk farkına varmadan idrarını kaçırır ve ağzı köpürür. Genelde bu krizlerden sonra derin bir uykuya dalınır.



Küçük epilepside kasılma, kıvranma olmaz. Çocuk bir-iki saniye adeta hayal kuruyormuş gibi kendinden geçer, gözleri kayar. Sanki hiçbir şey görmüyor, hiçbir şey işitmiyor gibidir. Bu tür epilepsileri genelde tanımlamak ve teşhis etmek güçtür. Küçük epilepsi, diğerleri kadar şiddetli krizlere neden olmamakla beraber, okul hayatında, spor yaparken, özellikle bisiklete binerken tehlikeli olabilir. Genelde bu tür epilepsiler kalıtımsaldır ve zekâ bozuklukları aramak doğru değildir. 6 yaşının altındaki çocuklarda yüzde 3 veya 5 oranında zaman zaman kasılmalar görülür. Bu krizler genelde yüksek ateşli mikrobik hastalıklar esnasında veya bitiminde beyinde yüksek ateşin neden olduğu rahatsızlıkların sonucu olan oldukça zararsız hafif kasılmalardır.



Ne kadar önemlidir?



Epilepsi, hayati önemi olan bir bozukluk değildir. Çocuklar buluğ çağının sonuna doğru küçük epilepsiden kurtulurlar. Buna mukabil, büyük epilepsi ilaç tedavisine rağmen ömür boyu özel bakım gerektirir. Özellikle yüzmek, bisiklete binmek gibi sporlar esnasında hastanın asla yalnız olmaması gerekir.



Muhtemel belirtiler



• Kendinden geçmek

• Dişlerin kenetlenmesi

• Eklemlerin ritmik titreyişlerinden sonra kaskatı kesilmek

• İstemeyerek idrar yapmak

• Ağzın köpürmesi



İlk olarak ne yapmalısınız?



Büyük epilepsi krizi sırasında:



1) Çocuğunuzun etrafından sert eşyaları kaldırarak, kıvranmaları sırasında canını acıtmasına ve bir yerini incitmesine engel olun.



2) Vakasını ve ön düğmelerini açın.



3) Kriz geçene kadar çocuğunuzun yanından ayrılmayın.



4) Çocuğunuzun dişleri kenetlenmişse, açmaya veya ağzına bir şey koymaya çalışmayın. Kriz başladığı anda dilini ısırmışsa, zaten kriz bitimine kadar yapacağınız bir şey yoktur.



5) Çocuğunuzun şiddetli kıvranmaları sona erince, onu yavaşça yana yatırın, dilinin veya tükürüğünün boğazına kaçmasına mani olun.



6) Kriz esnasında çocuğunuzun durumunu iyice inceleyin. Vereceğiniz bilgilerle doktorun teşhisine yardımcı olmalısınız.



Küçük epilepsi



• Bir-iki saniye süren ve dış etkenlerle düzeltilemeyen aşırı dalgınlık.



Küçük epilepsi krizi esnasında ne yapılmalı?



1) Kriz esnasında çocuğunuzu emniyette olacağı bir yere götürün. Cadde ortasında, merdivenlerde bırakmayın.



2) Krizin sonuna kadar çocuğunuzun yanından ayrılmayın.



Doktora başvurmalı mısınız?



Kriz geçer geçmez çocuğunuzun küçük ya da büyük epilepsi geçirdiğinden kuşkulanırsanız, derhal bir doktora başvurmalısınız.



Doktor ne yapabilir?

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Çocuklarda Sara (Epilepsi) Belirtileri ve Tedavisi
Çocuklarda Sara (Epilepsi) Belirtileri ve Tedavisi
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/epilepsi.png
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/cocuklarda-sara-epilepsi-belirtileri-ve.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/cocuklarda-sara-epilepsi-belirtileri-ve.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content