Çocuklarda Yanık Durumunda İlk Yardım ve Tedavi

Çocuklarda, bebeklerde yanık ne kadar önemlidir? Çocuklarda yanık durumunda ilk yardım nedir, tedavisi iyi mi yapılır? Çocuklarda Yanık; Y...

Çocuklarda, bebeklerde yanık ne kadar önemlidir? Çocuklarda yanık durumunda ilk yardım nedir, tedavisi iyi mi yapılır?



Çocuklarda Yanık;



Yanık ateş, sıcak sıvılar, kimyasal maddeler, güneş ya da elektrik akımından meydana gelen ısının ciltte bıraktığı yaradır. Yanığın ciddiyeti derecesine ve nedenine nazaran değişiyor Yüzeysel bir yanıkta deride bir tek kırmızımsı bir alan ya da su toplaması olur Derin bir yanıkta ise bir sürü ten taba kası zarar görebilir. Bir tek küçük ve yüzeysel yanıklar evde tedavi edilebilir Yanık ne kadar önemsiz görünürse görünsün, ya da ne kadar acısız olursa olsun, alttaki dokular bir biçimde ziyan olmuştur. Derin yanıklarda, bir takım sinir uçları hasar görmüş olacağından ıstırap da hissedilmeyebilir. Tüm yanıklardan renksiz bir sıvı sızar ve eğer fazla sıvı kaybı olursa, çocuk şoka girebilir



Ne kadar önemlidîr?



Çok yüzeysel yanıklar hariç, tüm yanıklar ciddidir. İltihaplanma ihtimali ve şok sebebi olabileceklerinin üstünde ciddiyetle durulmalıdır. Elektrik akımından oluşan yanıklar önemsizmiş benzer biçimde gözükmelerine rağmen oldukça önemlidirler.



Olası emareler



• Kırmızı et görünmesi

• Su toplamış kabarcıklar

• Elektrik akımı vücuda değdikten sonrasında küçük kararma izleri.



İlk olarak ne yapmalısınız?



1) Etkilenen alanı 10-15 dakika kadar ya da evladınız tahammül etmiş olduğu sürece soğuk olan suya tutun, ya da bir tek küçük bir alan etkilendi ise üstüne buz koyun.



2) Yanığın üstüne steril gazlı bez, ya da temiz, ütülü bir mendil koyun. Gazlı bez yanık alanı dışına kadar ulaşmalıdır. Yanığın üstüne hiçbir şekilde merhem, yağ benzer biçimde şeyler sürmeyin.



3) Acıyı hafifletmek için çocuğunuza çocuk aspirini ya da parasetamollü ilaç verin.



4) Etkilenen alanı hafifçe havaya kaldırarak, oraya gelen kan akımını yavaşlatın. Bu acıyı da hafifletecektir.



Büyük, derin yanıklar, ya da elektrikten meydana gelen yanıklar için:



1) Yanıklar kaynayan su, yağ ya da kimyasal madde benzer biçimde bir sıvıdan kaynaklanmasa, yanığın size de geçmesini engellemek için ellerinize lastik eldiven giyinin, ya da bir kez ya da havlu kullanarak çocuğunuzun giysilerini çıkarın. Elbiseler siz onları çocuğun üstünden çıkarıncaya kadar yanmaya devam edecektir. Çocuğun cildine yapışmış elbise var ise onlara dokunmayın.



2) Evladınız elektrik şoku geçirmişse, ilkin cereyanı keserek ya da tahta benzer biçimde iletken olmayan bir cisimle vurarak onu elektrik kaynağından ayırın.



3) Etkilenen alanı, evladınız tahammül etmiş olduğu oranda akan soğuk suyun altında tutun. Yanıklar geniş bir alana yayılıyorsa, çocuğunuzu serin su dolu küvete sokun.



4) Etkilenen alanı steril bir gazlı bezle ya da ütülü bir mendil ya da yastık kılıfı benzer biçimde herhangi bir temiz, tüysüz kumaşla kapatın.



5) Çocuğunuzu sırt üstü yatırıp ayaklarını yastığa destekleyip havaya kaldırın ve başını yana çevirin. Bu pozisyon, yaşamsal organlara kan akımını sağlayacağı için şok durumunu önler. Çocuğunuzu iltihaplanmayı önlemek için temiz bir Çarşafa sarın.



6) Çocuğunuzu hemen ambülans ya da otomobille en yakıtı acil servise götürün.



Doktora başvurmalı mısınız?



Bir tek küçük ve yüzeysel yanıklar evde tedavi edilebilir. Tüm derin yanıklar, yüz yanıkları ya da elektrikten meydana gelen yanıklar için hemen doktora başvurun, ya da çocuğunuzu en yakın acil servise götürün. Yüzeysel bir yanık bir haftada geçmezse, ya da etkilenen alan kızarıp şişer ve iltihaplanma emaresi olarak su toplarsa olabildiğince kısa sürede doktora başvurun.



Hekim ne yapabilir?



• Hekim yanığın derecesini tespit ederek lüzumlu tedaviyi uygulayacaktır.



• Yanık iltihaplanmış ise, tabip bu alanı antibiyotikli gazlı bezle saracaktır. Bununla birlikte iltihabın giderilmesi için çocuğunuza antibiyotik tedavisi de önerebilir.



Siz iyi mi destek olmuş olursunuz?

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Çocuklarda Yanık Durumunda İlk Yardım ve Tedavi
Çocuklarda Yanık Durumunda İlk Yardım ve Tedavi
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/cocuklarda-yank-durumunda-ilk-yardm-ve.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/cocuklarda-yank-durumunda-ilk-yardm-ve.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content