Çocuklarda Zehirlenme Belirtileri ve Tedavisi

Çocuklarda zehirlenme iyi mi anlaşılır? Çocuklarda zehirlenme emareleri nedir, ilk olarak ne yapılmalıdır, tedavisi hakkında bilgi. Çocukl...

Çocuklarda zehirlenme iyi mi anlaşılır? Çocuklarda zehirlenme emareleri nedir, ilk olarak ne yapılmalıdır, tedavisi hakkında bilgi.



cocuklarda-zehirlenme



Çocuklarda Zehirlenme



Zehirlenme genel anlamda mikroplu ya da zehirli besin alınmasından meydana gelen bir nevi bağırsak ve mide enfeksiyonudur. Zehirlenme türüne bakılırsa 3’le 24 saat arası devam eden şiddetli kusma, ateş, ishal ve mide krampları görülür. Besin mikroplu ise, mikropların toksin denilen zehirleyici tesirleri ile bağırsak mukozasında iltihaplanma olur. Besin zehirlenmelerine sebep olan bakteriler türlüdür. Fakat en sık rastlananları “salmonella” ve “stafilokok” türleridir. “E kolisi” ise bilhassa mamayla beslenen bebeklerde sık rastlanılan zehirlenme nedenidir. Bakteri kaynaklı olmayan besin zehirlenmelerine ise kimyevi maddeler, böcek ya da zehirli bitkiler sebep olabilir.



Ne kadar önemlidir?



Bebeklerde son aşama önemlidir. Bebekler zehirlenme sonucu hızlıca susuz kalma tehlikesiyle karşılaşırlar.



Olası emareler



• Karında kramplar.

• Ateşlenme.

• Kusma.

• Sık sık diyare görüntüsü. Çocuğun dışkısında kan, irin ve balgamsı görüntü.

• Bitkinlik ve üşüme hali.

• iştahsızlık.



İlk olarak ne yapmalısınız?



1 — Evladınız kusuyorsa ya da ishalse derhal ateşine bakın.



2— Bebeğin kakasında balgam tipli bir görünüm ya da kan olup olmadığını inceleyin.



3— Çocuğunuzu yatırıp hemen her türlü gıdayı kati. Yalnız, sık sık içinde çok az tuz ve 1 kaşık glikoz (5 ml) olan su içirin. Çocuğun susuz kalması son aşama sakıncalıdır.



4— Çocuğun zehirlenmesine yol açan yiyecek maddesini bulmaya gayret edin.



Doktora başvurmalı mısınız?



Kusma ve ishal hali çocuğunuza yalnız sıvı gıdalar vermenize karşın 6 saat içinde sona ermemişse hemen en yakın sıhhat merkezine başvurmalısınız. Çocuğunuzun şartları 24 saatte denetim altına alınmamışsa ya da çocuğunuzun zehirli bir böcek ya da zehirli bir bitkiden zehirlendiğini sanıyorsanız hemen bir doktora başvurmalısınız. Doktora zamanında erişemiyorsanız şüphelendiğiniz zehirli maddeyi yanınıza alıp evladı en yakın sıhhat merkezine götürmelisiniz.



Hekim ne yapmış olacaktır?



• Genel anlamda, zehirlenmelerde çocuğun kusma ve ishalden kaybetmiş olduğu sıvı ve tuzu karşılamanın haricinde bir tedavi yoktur. Hekim çocuğunuzun tüm içecekleri içine koymak ve bebeğinizin mamasının yerine geçmek suretiyle glikoz ve hususi tuzlar içeren bir karışım önerecektir.



• Evladınız ya da bebeğinizin vücudu susuz kalma tehlikesi ile karşılaşmışsa hekim bebeği hastaneye kaldırmanızı isteyebilir. Gerekirse çocuğa serum takılacaktır. Kusmalar şiddetliyse, bu durumu durduracak iğne ya da Haç uygulanacaktır.



Siz iyi mi destek olmuş olursunuz?



• Yatağının yanına bir tas koyun. Çocuk kusmak için yatağından çıkmasın.



• Ateşi var ise, rahatlaması için çocuğun alnına buz torbası ya da soğuk kompres uygulayın.



• Kustuktan sonrasında çocuğun ağzını çalkalamasına destek olun.



• Temizlik kurallarına çok dikkat etin. Besin zehirlenmesi bulaşıcıdır. Çocuğunuzun wcye gittikten sonrasında ellerini iyice yıkamasına dikkat edin. Bebeğinizin bezlerini değiştirdiğinizde siz de ellerinizi ne olursa olsun sudan geçirin.



• Besin zehirlenmelerini önlemek için pişmiş yiyecekleri buzdolabında muhafaza edin ve bu yiyecekleri yine ısıtmanız gerekiyorsa iyice kaynatmaya dikkat edin. Salmonella sıcak yiyeceklerde ürer ama yüksek ısıda ölür.



• Evladınız yeterince sulu gıdalar almıyor ve doktorun tavsiye etmiş olduğu bileşimlerin lezzetine itiraz ediyorsa eline bir kavun parçası verin, emsin.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Çocuklarda Zehirlenme Belirtileri ve Tedavisi
Çocuklarda Zehirlenme Belirtileri ve Tedavisi
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/cocuklarda-zehirlenme.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/cocuklarda-zehirlenme-belirtileri-ve.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/cocuklarda-zehirlenme-belirtileri-ve.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content