çöller - Kalahari çölü

Kalahari Çölü Kalahari Çölü (İng : Kalahari Desert), Afrika'nın Güneyinde, 22° ile 28° Güney enlemleri, 19° ile 24° Doğu boyl...

Kalahari Çölü





kalaharidesert

Kalahari Çölü (İng : Kalahari Desert), Afrika'nın Güneyinde, 22° ile 28° Güney enlemleri, 19° ile 24° Doğu boylamları arasında yer alan yarı çöl plato alanı. Bölgenin yüzölçümü 900.000 km²'ye kadar varır. Kalahari ismi genelde Botsvana'nın batı kısmına denilmekte olup çöl Botsvana'nın büyük bir kısmı ile Namibya ve Güney Afrika'nın bazı kesimlerini kaplar.

Bölge geniş otlaklıklar, çalı ve ağaçlıklar ihtiva etmesine rağmen, yağış az olduğundan dolayı çöl denilmiştir. Bölgenin çok az bir kısmı bütün mevsimlerde çöl özelliği gösterir. Yıllık yağışlar kuzeydoğuda 600 mm'den Güneybatıda 130 mm'ye kadar değişiklik gösterir. Çok az yağış almasının sebebi, doğu doğrultusunda uzanan dağ sıralarının Hint Okyanusundan esen nemli rüzgarların etkisini azaltmasıdır. Bu dağların ortalama yüksekliği 900 ila 1200 m arasında değişir. Vadilerde antilop sürüsü, fil dahil birçok tropik bölge hayvanı bulunur ve serbestçe dolaşırlar. Toprak genelde kızıl renkli yumuşak kumlu olup, eski nehirlerin getirdiği alüvyonlar bulunur. Bu alüvyonlar sıcakta sertleşerek yağan yağmurlardan göletler meydana getirirler.

Sebzeler yağış durumuna göre yüksek ormanlardan alçak bölgelere doğru değişir. Çok miktarda sebze yetiştiği gibi, bunlardan kavun, karpuz ve patates bol miktarda ekilir. Bölgede bulunan otlaklardaki otların çok olması, bunların çok iyi bir hayvan yemi olmasını sağlamaktadır.

kalaharidesert1

Bölgenin kıyılarına Bantu kabileleri yerleşmiş olmasına rağmen, buranın asıl sakinleri çölde yarı göçebe olarak yaşayan Boşimanlar (Bushmen) denilen, 2000 civarındaki sarı derili ormancılardır. Avcılık ve inşaatçılık gibi mesleklerle geçinirler. Bölgenin güneybatısı Kalahari Gemsboh Milli Parkı olup, 20.720 km² yer kaplamaktadır. Bu bölgedeki milli parkta nesli tükenmekte olan hayvanların bakımı ve korunması ülke tarafından kurulmuş olan milli park görevlileri tarafından sağlanmaktadır.







  • Çöller - Necef Çölü


  • Çöller - Kebir Çölü (Büyük Tuz Çölü)


  • Çöller - Black Rock Çölü (Kara Kaya Çölü)



Kalahari Çölü
Temel Britannica




Kalahari Çölü, Afrika'nın güney kesi­minde, 260.000 km²'den fazla bir alanı kaplar. Botsvana'nın büyük bir bölümünü içine alır. Güneyde Oranj Irmağı, doğuda Transvaal ve Zimbabve yaylalarıyla çevrilidir. Batıda Namib Çölü'yle birleşerek Atlas Okyanusu kıyı­sına uzanır.


kalahari



Kalahari kumluk olmakla birlikte tam anla­mıyla bir çöl değildir. Ağaç, bodur çalı ve uzun otlardan oluşan yaygın bir bitki örtüsüne sahiptir. Bölgede yaşayan başlıca hayvanlar zürafa, zebra, antilop ve fildir. Yağışlar dü­zensiz, gece-gündüz arasındaki sıcaklık farkı çok yüksektir. Kalahari'de yaşayan canlılar kurak dönemlerde su gereksinimlerini yumrulu bitkilerle karşılarlar.

Kalahari'de nüfusun büyük bir bölümünü oluşturan Bantu, Buşman (San) ve Hotanto (Koikoi) toplulukları küçük köylerde ya da göçebe olarak yaşarlar; koyun, keçi, sığır besleyerek ya da avcılık ve toplayıcılıkla geçinirler. Ayrıca yörede çiftçilikle geçinen, az sayıda Avrupalı yaşar. Büyük yerleşim bölgeleri arasında düzenli bir ulaşım ağı bulunmakla birlikte yollar kesintili ve yeter­sizdir.






Kalahari Çölü
MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi


Güney Afrika'da yarı çöl plato alanı. Zambezi ve Orange Irmakları arasındadır. Büyük kısmı Botswana'da kalır. 900-1.200 m. yüksekliktedir. Sürekli akarsulardan yoksun olan Kalahari'nin alanı 310.800 km2dir. Yalnız Ngami Gölü'ne karışan Okavango Irmağı, bir miktar su taşır. Çölde 150.000 yarı-göçebe Boşiman yaşar. Değişik türde hayvanların bulunduğu Kalahari, 1849'da David Livingston ve William C. Oswell tarafından incelenmiştir.





  • Çöller - Necef Çölü


  • Çöller - Kebir Çölü (Büyük Tuz Çölü)


  • Çöller - Black Rock Çölü (Kara Kaya Çölü)


Kaynak:msxlabs.org

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: çöller - Kalahari çölü
çöller - Kalahari çölü
http://img216.imageshack.us/img216/1530/kalaharidesert.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/coller-kalahari-colu.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/coller-kalahari-colu.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content