Darı ve Faydaları Diğer İsimleri : Akdarı, Panicum, Millet Darı (akdarı) : Buğdaygillerden, kuraklığa dayanıklı bir bitkidir. To...
Darı ve Faydaları
Darı (akdarı) : Buğdaygillerden, kuraklığa dayanıklı bir bitkidir. Tohumları besin olarak kullanılır. Tohumları besin olarak kullanılan ve ortalama 30 - 100 cm boylarında, dayanıklı bir bitkidir. İçerisinde çeşitli glikozitler bulunur.
Faydası :
- Zihin yorgunluğunu giderir.
- Sinirleri kuvvetlendirir.
- Hamileler için de faydalıdır.
Çürdük Otu (Zufa Otu) ve Sağlık için Faydaları
Karabaş Otu ve Sağlık için Faydaları
Karakafes Otu ve Sağlık için Faydaları
Darı
Kuraklığa dayanıklıdır. Tohumları, gereğinde buğday yerine besin olarak kullanılır. Akdarı da denir. Tarihte ilk darı yetiştiren ulusun Türkler olduğu sanılmaktadır. Daha sonra Akdeniz ülkelerine, oradan da dünyaya yayılmıştır. Hafif toprakları seven darı, tanesi için yetiştirilir. İlkbaharda don tehlikesi geçtikten sonra ekilir, sapı ve yaprakları sararınca biçilir. Samanı, hayvan yemi olarak kullanılır. Kuskus yapımında unundan, bira yapımında tanesinden yararlanılır. Kuzey Afrika'da ve Hindistan'da geniş ölçüde darı tarımı yapılır. Türkiye'de 3.250 hektar alanda yapılan darı üretiminden yılda yaklaşık 5.300 ton darı elde edilir (1997). Tropikal Afrika'da günlük besin olarak kullanılan darı, cinsine göre 50-80 cm kadar boylanır. 115-120 günde biçilecek duruma gelir.
Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi
YORUMLAR