Nilüfer çiçeği iyi mi bir bitkidir ve bütün ülkelerde toplamda kaç türü vardır? Nilüfer çiçeği hakkında özetlemek gerekirse bilgi… Nilüfer ...
Nilüfer çiçeği iyi mi bir bitkidir ve bütün ülkelerde toplamda kaç türü vardır? Nilüfer çiçeği hakkında özetlemek gerekirse bilgi…
Nilüfer çiçeği, aslen ortalama 90 türden oluşan çiçekler topluluğunu kapsamaktadır. Nilüfergiller, Nymphaeales takımına ait çoğu zaman sucul bitkileri kapsayan bir çiçekli bitkiler familyasıdır. Bu bitkiler suda yüzerler.
Tatlı sularda yayılmış rizomlu sucul bitkilerdir. Çok senelik otsudurlar, rizomları ile suyun tabanına tutunurlar. Yapraklar orta büyüklükten çok büyük olanlara kadar değişiyor. Çiçekler su üstünde açar ve tek bir tane olarak açar. Bu familyanın yayılışı kozmopolittir, bütün ülkelerde 9 tür ve 90 kadar türle temsil edilir. (Rizom: Köklerin aşağı doğru salınması)
Nymphaea alba (ak nilüfer), Nuphar luteum (sarı nilüfer) türleri Türkiye’de yaygındır. Nymphaea lotus (Mısır lotusu) geceleri Nil nehrinde sarı renkli çiçekler açar ve etrafa güzel kokular yayar. Victoria türleri dünyanın en büyük yapraklı bitkileri olarak bilinirler. Bunların çapları 2 metreye ve kalınlıkları 4-6 santimetre’ye kadar ulaşabilir; bu tür şeyler çoğu zaman Amazon bölgesinde yayılmıştır.
Ak nilüfer iyi mi bir bitkidir?
Ak nilüfer (Nymphaea alba), nilüfergiller familyasından bir nilüfer türü. Şimal ABD, Avrupa ve Asya’nın garp ve orta kısımlarında genelikle yavaş akan ırmak kenarları, göl ve göletlerde tabii olarak yetişir, soğuğa dayanıklı bir türdür.
Türkiye’de Akdeniz bölgesinde yaygındır. Yaprakları yuvarlak bir sini şeklinde bir tek sap kısmı hafifçe dar üçgen şeklinde açıktır. Yaprakların alt kısmı kahverengimsi ya da kırmızımsı esmer, üst yüzeyi koyu yeşil, derimsidir. Fincan şeklinde, ortası sarı, kar beyazı çiçekleri ile heybetli bir türdür.
Acele büyüyen ve sudan çıkma eğiliminde olduğundan, minik ve sığ havuzlar için uygun değildir. 40-90 santimetre derinlikte suya ihtiyacı vardır. Türkiye’de çok bulunan nymphaea alba, nilüfergiller familyasına bağlı bir su bitkisi cinsidir. Cinste dünya geneline yayılmış, toplam 50 civarı tür mevcuttur.
Geçmiş dönemlerden bu zamana kadar mühim bir çiçek olan nilüfer çiçeği, Antik Mısırlılar tarafınca lotus olarak anılırdı. Antik Mısırlılar lotuslara büyük saygı duyarlardı. Mısır mavi nilüferinin çiçekleri gündüz açılır, hava kararmaya başlayınca da suyun altına batar. Mısır ak nilüferi ise gece çiçeğini açar ve sabah kapatırdı. Bu iki çiçeğin kalıntıları II. Ramses’in mezarında bulunmuştur.
Nilüferin yararları nedir?
Nilüfer çiçeği mikrop öldürücüdür. Çiçeğinin kokusu uyku yapar. Kalbi kuvvetlendirir. Kökleri kabız yapıcı tesiri sebebiyle ishale karşı faydalıdır. Ak nilüfer, sinirleri yatıştırır ve ağrıları-sancıları dindirir.
Nilüfer çiçeği zehirlenmelere niçin olabileceğinden dikkatli kullanılmalıdır. Havuzlarda süs bitkisi olarak kullanılır. Tıpta ise köklerinden ve çiçeklerinden faydalanılır. Kökleri kabız edicidir. Kökleri kaynatılarak elde edilmiş su ile gargara yapılırsa boğaz iltihaplarına iyi gelir. Kök ve yaprakları lapa haline getirilip yaralara sürülürse iyileşmesini kolaylaştırır. Fakat dikkatli şekilde kullanılmalıdır.
YORUMLAR