Destan Nedir, Destanların Önemi

DESTANLAR Destanlar bir milletin tüm varlığını elemlerini, kederlerini, luk ve coşkunluklarını özetlemek gerekirse, heyecanlarını hareketlen...

destanDESTANLAR


Destanlar bir milletin tüm varlığını elemlerini, kederlerini, luk ve coşkunluklarını özetlemek gerekirse, heyecanlarını hareketlendiren tüm his ve fikir yapısını oluşturan zenginlik hazineleridir.


Milletlerin millet olma yolundaki çabalarından izler taşır ve bu çabaların hâtıraları ile geçmişle gelecek arasındaki zamanı diri ve taze meblağ. Bir çekirdek gibidir; dallanıp budaklanması, çiçek ve yaprak açması, ürünlerini tazeleme imkânlarına sâhip bulunması benzer biçimde çekirdeğe bas süreklilik ve enerji membaı oluş hâli, destanlarda da vardır. Bu bakımdan destanlar, milletlerin geçmişlerindeki canlı ve diri emellerin belli başlı ülküler hâlinde geleceğe aktarılmasında birinci derecede ehemmiyet taşıyan yazılı ya da sözlü belgelerdir.


Destanlarda bir milleti millet meydana getiren tüm unsurları sağlamak, çağdaşları içinde derhal beliriveren özellikler görmek ve uygarlık çizgilerini kati olarak ayırmak imkânları bulunabildiği benzer biçimde o son zamanların devamlı görülen kültür alışverişlerini, bu alışverişlerin sınırlarını, üstünlük ya da etkileme sahalarını da tespit etmek imkânı vardır. Bu bakımdan destanlar, milletlerin birinci sırada fikredilen kaynaklarıdır. Millî destanlara sâhip olmayan milletlerin tarih zenginliği de kısırdır; uygarlık tarihinde çok güç yer alabilirler veya da kendilerine yeni bir tarih yaratır benzer biçimde destanlar uydurmak zorunda bırakılırlar.


Oysa destan hiçbir vakit tarih demek değildir. Destanlara tarih gözüyle bakanlar ve onlardan herhangi bir kesinlik aramaya kalkışanlar genellikle yanlış hükümlere varırlar. Çünkü en hacimli ve en uzun bir destanın içinde tarih gerçekleri ve vakaları bir ihtimal bir çekirdek hâlindedir. Bu çekirdeği süsleyen, genişleten ve geleceğe bir büyük kültür ürünü, her an yararlanılabilecek bir kaynak halinde aktaran, fakat, hayal gücüdür. İşin içine hayal gücü girdiğinde, yâni bir gerçek vaka hayal gücünün elinde kulaktan kulağa ve dilden dile aktarılmağa başlandığı zaman gerçek vakalar ile gerçek dışı vakaları birbirlerinden ayırmak güçleşir. Bu sebeple destanları bir tarih belgesi olarak incelemek isteyen tarihçi bu güçlüğü daha ilk başlarda fikretmek zorundadır. Hatta tarihçi, bu mevzuda edebiyat tarihçisi kadar dahi özgür bir durumda olması imkansız.


Fakat destanlar, sâdece bir edebiyat belgesi değildir; bu sebeple sıralamaya koyup destanları alışılagelmiş edebî sanat türlerinden birisi olarak da kabul edemeyiz. İçindeki hayal gücü ölçüsü ile edebî bir sanat olarak lüzumlu o kaçınılmaz ve kendiliğinden olma yer, vakit, isim hattâ olayların yapısındaki kültür öğelerinin farklılaşması ile oluşmuş tüm farklılıkları titiz bir süzgeçten geçirdikten sonrasında geriye bir öz kalacaktır; işte bu, tarihtir. Destanlar bu özdeki tarih ile beraber bir edebiyat belgesi kıymeti de taşır ve böylelikle bir edebî sanat türü olarak sıralamadaki yerini alır. Yalnız ölçülerde aşırılığa kaçmamak, tarih kırıntıları aranırken destanı destan meydana getiren, yâni destanı kolay bir vakalar dizisi olmaktan kurtarıp ona belirgin bir sanat ve edebiyat kıymeti veren güzel duyu unsurlara da kıymamak mecburiyetini göz Önünde tutmak lâzımdır.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Destan Nedir, Destanların Önemi
Destan Nedir, Destanların Önemi
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/03/destan-1.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/destan-nedir-destanlarn-onemi.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/destan-nedir-destanlarn-onemi.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content