Dua Nedir?

yakarış isim, din b. (yakarış: ) Arapça du¤¥¢ 1 . Yakarış. 2 . Tanrı'ya yalvarma, yakarış için söylenen dinî metin:&quo...

yakarış
isim, din b.
(yakarış: ) Arapça du¤¥¢




1 . Yakarış.
2 . Tanrı'ya yalvarma, yakarış için söylenen dinî metin:"Pazartesi, perşembe geceleri yatağında gizli saklı gizli saklı Arapça yakarış okurdu."- A. Gündüz.

Atasözü, deyim ve birleşik fiiller
yakarış etmek,duası tutmak,yakarış(ya da duasını)almak
Birleşik Sözler
ah etme,hayır yakarış,cenaze duası,hatim duası,karınca duası,pehlivan duası,sofra duası,yağmur duası,yiyecek duası








Yakarış yakarış manasına gelen Arapça kökenli sözcük. Tanrı'ya yalvama, yakarış için söylenen dinî metin. Bir ya da birkaç cümleden oluşabileceği şeklinde uzun bir metin de olabilir. Ek olarak çeşitli hareketler de içerebilir. Yakarış bilhassa monoteistik dinlerde çokönemli bir yere haiz olsa da, politeistik dinlerde çok çeşitli yakarış formları görülebilir. Monoteistik dinlerin için İbrahimi dinler olarak tanımlanabilecek üç semavi dinin (Musevilik, Hristiyanlık, İslamiyet) kendi içlerinde benzeşen ve öteki monoteistik dinlerden bazı noktalarda farklılaşmış bir yakarış terimi ve anlayışı vardır.


Yakarış Bir davet,bir yakarış ve küçükten büyüğe, aşağıdan yukarıya, arzdan, arzlılardan semalar ötesine bir yöneliş, bir talep, bir niyaz ve bir iç dökmedir.





Bu makalede genel olarak Yakarış terimi incelenmiştir. Bazı büyük dinlerdeki yakarış anlayışı özetlemek gerekirse açıklanmıştır. Her dinin detaylı olarak duaya görüş açısı ve hususi formdaki duaları hakkında bilgi için lütfen o dinin makalesine bakınız.

İslam dininde Yakarış


İslam dininde yakarış; "bir kimsenin kendisi ya da başkası hakkında bir dileğine bir arzusuna ulaşması için Tanrı'a yalvarması" olarak tanımlanabilir.


Duanın mahiyeti ve önemi İslam dininin mukaddes kitabı olan Kuran-ı Kerim'de ve hadislerde de(İslam'da peygamber Muhammed'in sözleri) belirtilmiştir:


* "Bana (halis kalb ile) yakarış ediniz. Duanızı kabûl ederim." (Mü'min sûresi: 60)

* "Mü'minin din kardeşi için, arkasından yapmış olduğu hayır yakarış kabûl olur. Bir melek, "Allahü teâlâ, bu iyiliği sana da versin!Âmin" der. Meleğin duası red edilmez." (Hadîs-i şerîf-Riyâz-üs-Sâlihîn)


Kuran'da ve hadislerde çeşitli yerlerde bir tek iyi yürekle meydana getirilen duaların kabul edileceği belirtilmektedir. Bir çok teologa ve klasik islam alimlerine nazaran İslam'da mühim bir yer tutan "namaz" da bir tür yakarış formudur.







 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Dua Nedir?
Dua Nedir?
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/dua-nedir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/dua-nedir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content