Meyveleri beyaz ve kara olan dutun barındırdığı vitamin ve minerallerin yanında mikrop öldürücü özelliği vardır. Ayrıca dutun yapra...
Meyveleri beyaz ve kara olan dutun barındırdığı vitamin ve minerallerin yanında mikrop öldürücü özelliği vardır. Ayrıca dutun yaprakları ipek böceklerini beslemek için de kullanılır.
Dut Nasıl Kullanılır? Dut taze ve kuru olarak yenebilir. Ayrıca dutun şurubu, reçeli ve pekmezi yapılabilir. Dutun Yaprakları da kullanılır. Yaprakları kaynatılıp suyu içilirse kabızlığa iyi gelir. Dut kabuğu ve yaprağı kaynatılıp bunun suyuyla gargara yapılırsa diş ağrılarını dindirir. Dut şurubu mide ve bağırsak iltihaplarını iyileştirmeye yardımcı olur.
Amberbaris ve Sağlık için Faydaları
Kuzukulağı ve Sağlık için Faydaları
Horasani ve Sağlık için Faydaları
Uygulamada asma ve incirin yetiştirilebildiği ekolojiler dut için de elverişlidir. Vegetasyon süresi uzun ve bu süre içinde ortalama sıcaklığı 13 C'nin altına düşmediği yöreler dut yetiştiriciliği için daha uygundur.Bir yıllık sürgünleri ve üzerindeki gözler -20 C'ye kadar dayanabilmektedir.
Vücuda kuvvet verir kansızlığa iyi gelir. Ağız bademcik ve boğaz iltihabı diş eti hastalıkları ve öksürüğe karşı faydalıdır. Ateş düşürür. Karaciğeri kuvvetlendirir. Mide ve bağırsakların düzenli çalışmasına yardım eder. Özellikle yemekle birlikte yenildiğinde hazmı kolaylaştırır. Aç karnına yenirse kabızlığı giderir ve hatta ishal yapabilir bağırsak kurtlarını düşürmeye de yardımcı olur.
Dut taze ve kuru olarak yenebilir. Ayrıca dutun şurubu reçeli ve pekmezi yapılabilir. Dutun Yaprakları da kullanılır. Yaprakları kaynatılıp suyu içilirse kabızlığa iyi gelir. Dut kabuğu ve yaprağı kaynatılıp bunun suyuyla gargara yapılırsa diş ağrılarını dindirir. Dut şurubu mide ve bağırsak iltihaplarını iyileştirmeye yardımcı olur.
İbni Sina diyor ki:
“Tatlı dut yaprağı üzüm yaprağı siyah incir yaprağı yağmur suyu ile iyice kaynatılır elde edilen mayi ile saçlar yıkanırsa siyahlaştırır. Dut ağacının kabuğu bal ile yenilirse bağırsaktaki kurtları döker. Ham dut yaprağı ağzında çiğnenirse diş ağrısını keser. Akrebin soktuğu yere konursa ağrısını izale eder.†Beyaz dut yenilirse idrarı söktürür.
Dut yaprakları kaynatılıp birer bardak içilir ise ishale iyi gelir.Ekşi dut yenirse ağıziçi iltipahlanmasına ve safrayı söker iyigelir.
Vücuda kuvvet verir kansızlığa iyi gelir. Ağız bademcik ve boğaz iltihabı diş eti hastalıkları ve öksürüğe karşı faydalıdır. Ateş düşürür. Karaciğeri kuvvetlendirir. Mide ve bağırsakların düzenli çalışmasına yardım eder. Özellikle yemekle birlikte yenildiğinde hazmı kolaylaştırır. Aç karnına yenirse kabızlığı giderir ve hatta ishal yapabilir bağırsak kurtlarını düşürmeye de yardımcı olur.
Dut taze ve kuru olarak yenebilir. Ayrıca dutun şurubu reçeli ve pekmezi yapılabilir. Dutun Yaprakları da kullanılır. Yaprakları kaynatılıp suyu içilirse kabızlığa iyi gelir. Dut kabuğu ve yaprağı kaynatılıp bunun suyuyla gargara yapılırsa diş ağrılarını dindirir. Dut şurubu mide ve bağırsak iltihaplarını iyileştirmeye yardımcı olur.
“Tatlı dut yaprağı üzüm yaprağı siyah incir yaprağı yağmur suyu ile iyice kaynatılır elde edilen mayi ile saçlar yıkanırsa siyahlaştırır. Dut ağacının kabuğu bal ile yenilirse bağırsaktaki kurtları döker. Ham dut yaprağı ağzında çiğnenirse diş ağrısını keser. Akrebin soktuğu yere konursa ağrısını izale eder.†Beyaz dut yenilirse idrarı söktürür.
Dut yaprakları kaynatılıp birer bardak içilir ise ishale iyi gelir.Ekşi dut yenirse ağıziçi iltipahlanmasına ve safrayı söker iyigelir.
Dut'un Faydaları
Beyaz ve kara olan dut barındırdığı vitamin ve minerallerin yanında mikrop öldürücü özelliğide bulunuyor. Sadece bunlar mı faydaları? Tabii ki değil.. Tükettiğimiz dutun neye nasıl iyi geldiğini görünce çok şaşıracaksınız. İşte faydaları..
Vücuda kuvvet verir, kansızlığa iyi gelir.
Ağız, bademcik ve boğaz iltihabı, diş eti hastalıkları ve öksürüğe karşı faydalıdır.
Ateş düşürür. Karaciğeri kuvvetlendirir. Mide ve bağırsakların düzenli çalışmasına yardım eder.
Özellikle yemekle birlikte yenildiğinde hazmı kolaylaştırır.
Aç karnına yenen beyaz dut bağırsak kurtlarını düşürür. Mide ve bağırsakları rahatlatır. Kara dut ise ağız ve boğaz iltihaplarına iyi gelir. Dut hangi şekilde tüketilirse tüketilsin iyi bir kan yapıcıdır. Kişinin kilo almasını sağlar ve iştah açar.
Beyaz dutun 15-20 gram yaprağı üç su bardağı su ile kaynatıp içilirse iyi bir idrar söktürücü olduğu görülür. Bu terkip aynı zamanda ateş düşürücü olarak da kullanılmaktadır.
Dutun taze yapraklarıyla derideki yaralara ve burundaki kanamalara tampon yapılırsa kanamaları durdurur.
Dut hangi şekilde tüketilirse tüketilsin iyi bir kan yapıcıdır. Kişinin kilo almasını sağlar ve iştah açar.
Kara dutun yaprakları ve kabukları kaynatılıp elde edilen sıvı ile gargara yapılırsa boğaz, ağız ve diş eti iltihaplarına iyi gelir. Ancak kara dut kabız yapabilir.
Sabah aç karnına olgunlaşmış beyaz dut yer ve üzerine su içerlerse bağırsaklarının çalışmasını sağlamış olurlar. Ancak bu durum abartılırsa bu kez de ishale sebebiyet verebileceği bilinmelidir
Şifalı Bitkiler - Dut
Dut özellikleri
* Meyve,yaprak ve kabuklarından yararlanılan bu bitkinin ,yaklaşık 12 türü vardır.
* Hemen her bölgede ve ülkede yetişir.
Dut faydaları
* Kan yapıcı özelliği vardır. İştahı açar. Kilo aldırır.
* İdrarı söktürür. Mideyi güçlendirir.
* Kabız yapıcı özelliği vardır.
* Böbrekteki yağ oranını dengeler.
* Bağırsakların çalışmasını düzenler.
* Anjin hastalığının tedavisinde kullanılır.
Dut özellikleri
* Meyve,yaprak ve kabuklarından yararlanılan bu bitkinin ,yaklaşık 12 türü vardır.
* Hemen her bölgede ve ülkede yetişir.
Dut faydaları
* Kan yapıcı özelliği vardır. İştahı açar. Kilo aldırır.
* İdrarı söktürür. Mideyi güçlendirir.
* Kabız yapıcı özelliği vardır.
* Böbrekteki yağ oranını dengeler.
* Bağırsakların çalışmasını düzenler.
* Anjin hastalığının tedavisinde kullanılır.
Amberbaris ve Sağlık için Faydaları
Kuzukulağı ve Sağlık için Faydaları
Horasani ve Sağlık için Faydaları
YORUMLAR