Hoş kokulu bir nebat olan lavantanın pek çok yararı bulunmakta. Lavanta bitkisi nelere iyi geliyor? Devletimizde bir tek Akdeniz Bölgesi’nd...
Hoş kokulu bir nebat olan lavantanın pek çok yararı bulunmakta. Lavanta bitkisi nelere iyi geliyor?
Devletimizde bir tek Akdeniz Bölgesi’nde yetişen lavanta bitkisi, oldukça geniş bir alanda yetişir. Güzel kokulu bu bitkinin görünümü ise çalı şeklindedir. Lavanta bitkisinin çiçekleri kırmızı, mor ve mavi renge haiz olabilir. Bu çiçekler başak görünümündedir.
Bütün ülkelerde Cenup Avrupa haricinde Avustralya, Arap Yarımadası, Rusya, Afrika ve ABD Birleşik Devletleri’nde yetiştirilmektedir. 60-100 santimetre yüksekliğe kadar uzayabilen nebat, çok dallıdır ve yeşil yaprakları yukarı doğrudur.
Lavantaya güzel kokusunu mor, mavi-mor renkli çiçeklerinin içinde bulunan yağ verir. Lavanta kokulu ürünler bu yapraklardan elde edilmiş öz ile hazırlanmaktadır. Geleneksel olarak parfüm yapımında, bahçe bitkisi ve dekoratif amaçlı olarak kullanılan nebat en iyi gün boyu güneş gören ortamlarda yetişmektedir.
Lavanta bitkisi 1000 metre ile 1800 metre yükseklikte yetişir. Bu yükseklikteki dağlarda yetişen lavanta, çoğu zaman süs bitkisi olarak kullanılmaktadır. Güzel kokusu sebebiyle parfümeri ve de kozmetik sanayinde de kullanılmaktadır. Bunların haricinde, lavantanın insan sağlığına olan pozitif katkıları sebebiyle bu nebat sıhhat faaliyetinde oldukça sık bir biçimde kullanılmaktadır.
Lavanta bitkisi, karaciğer için oldukça faydalıdır. Bu nebat türünün, karaciğerin sıhhatli çalışmasında görevi büyüktür. Bilhassa de karaciğer yetmezliği problemininin tedavisinde bu bitkiden faydalanılmaktadır. Karaciğer yetmezliği tedavisinde uygulanan yöntem ise lavanta kürüdür. Lavantadan hazırlanan bu kür, ziyan olmuş olan karaciğer hücrelerinin yenilenmesinde rol oynamaktadır.
Lavanta bitkisinin, yatıştırıcı ve de sakinleştirici tesiri de mevcuttur. Uykusuzluk problemi yaşayanlar, lavanta bitkisinden yararlanabilirler. Lavantanın sakinleştirici tesiri, kendine özgü olan hususi kokusundan gelmektedir. Lavanta bitkisi, ağrıları-sancıları dindirici özelliğe de haizdir. Lavantanın direkt tesir etmiş olduğu ağrı-sancı türü ise, kafa ağrılarıdır. Sindirim sistemine de iyi gelen bu nebat, mide ve bağırsak hastalıklarına karşı oldukça etkilidir.
Meydana getirilen araştırmalar neticesinde, günümüzde çok kararlı hastalıklar içinde yer edinen Hepatit-B ve Hepatit-C şeklinde hastalıklara da lavantanın pozitif etkilerinin bulunmuş olduğu anlaşılmıştır. Siroz hastalığının başlangıcında da, lavantadan tedavi için yararlanılmaktadır. Lavanta, saç dökülme sorununda da etkilidir. Saç dökülmesinde lavantanın, dökülmeyi durduğu araştırmalar neticesinde ortaya koyulmuştur.
Lavanta bitkisini, çay olarak tüketebilirsiniz. Bir bardak suya 2 çay kaşığı lavanta koyup, su kaynatılır. 10 dakika demlendikten sonrasında çayın içine istenirse bal ya da limon koyularak tüketilebilir.
Lavanta bitkisinin daha pek çok yararı vardır. Bu yararları şöyleki sıralayabiliriz;
* Kaygıyı giderir, stresi azaltır.
* Şişkinliği alır.
* Depresyon emarelerini hafifletir.
* Soğuk algınlığının hızlı geçmesine destek sağlar.
* Öksürüğü alır, astım emarelerini hafifletir ve solunum sistemini rahatlatır.
* Terlemeyi artırır.
* Ateş düşürücüdür.
* Ağız kokusunu giderir.
* Kabızlık ve ishale iyi gelir.
* Toksinlerin vücuttan atılmasını sağlar.
* Bağışıklık sistemini sağlamlaştırır.
YORUMLAR