Ege Bölgesi'nde yeiştirilen ziraat ürünleri hakkında bilgiler verir misiniz? Ekonomik Özellikler Ziraat Kıyı kesimindeki Ege ...
Ege Bölgesi'nde yeiştirilen ziraat ürünleri hakkında bilgiler verir misiniz?
Ekonomik Özellikler
Ziraat
Kıyı kesimindeki Ege Kısmı'nde verimli ziraat topraklarının bulunması ve Akdeniz ikliminin tesiri sebebiyle, ekonomik kıymeti yüksek olan ihraç ürünleri yetiştirilir. Bu bölümde tarımda makine kullanımı yaygındır. İntansif (çağdaş) ziraat şekilleri uygulanır. Tarımsal nüfus yoğunluğu fazla olan bu bölümde seracılık da yaygındır. İç Batı Anadolu Kısmı'nde iklimin karasallaşması ve sulamanın yaygın olmaması, tarımsal ürün çeşitliliğini azaltır. Kıyıda yetiştirilen ürünler bu bölümde yetiştirilemez.
Ziraat ürünleri
Aslolan Ege Kısmı'nün Başlıca Ziraat ürünleri
Tütün : Türkiye tütün üretiminin % 50'sini bu bölge karşılar. Tüm kıyı ovalarında ekimi meydana getirilen ve yurt dışına ihraç edilen tütün en fazlaca Bakırçay Ovası'nda yetiştirilir.
Zeytin : Akdeniz ikliminin tanıtıcı kültür bitkisi olan zeytin en fazlaca Ege Bölgesi'nde yetiştirilir. Türkiye üretiminin % 48'ini Ege Bölgesi sağlar. Edremit - Ayvalık Yöresi başta olmak suretiyle tüm kıyı kesiminde ve yer yer 100 km içerilere kadar zeytin yetiştirilir.
üzüm : Türkiye'de üzüm üretiminin % 40'ını elde eden bölge 1. sırada yer alır. Kurutularak ihraç edilen çekirdeksiz üzümün tamamını Ege Bölgesi üretir. Başta Gediz Ovası olmak suretiyle Büyük ve Ufak Menderes ovalarında yetiştirilir.
İncir : Kış ılıklığı isteyen ve Akdeniz iklimine uyumlu olan incirin %82'si bu bölgede yetiştirilir. Büyük Menderes, Ufak Menderes ve Gediz ovalarında incir üretimi yoğunlaşır. Kurutularak yurt dışına ihraç edilen incirin en fazlaca yetiştirildiği yer ise Aydın'dır.
Pamuk : Akdeniz iklimine uyumlu olduğundan kıyı ovalarında ekimi yapılır. Büyük Menderes ve Gediz ovalarında üretimi yoğunlaşır. Türkiye üretiminin % 42'sini elde eden Ege Bölgesi üretimde ilk sırayı alır.
Turunçgiller : Akdeniz iklimine uyumlu olan ve kış ılıklığı isteyen turunçgil üretimi, İzmir'in güneyindeki kıyı ovalarında yapılrı. Türkiye üretiminin %10'unu elde eden bölge, Akdeniz Bölgesi'nden sonrasında 2. sırayı alır.
Pirinç : Çöküntü ovalarında ekimi yoğunlaşır.
Sebze : Bölgenin sebze üretiminde mühim bir yeri vardır. Domates, biber, patlıcan, patates, salata, kereviz, pırasa, başlıcalarıdır.
Meyve : Bölge kendine özgü meyve üretimi ile öteki bölgelerden ayrılır. İncir, turunçgil ve üzümün yanı sıra elma ve kiraz üretimi de ehemmiyet taşır.
İç Batı Anadolu Kısmı'nün Başlıca Ziraat ürünleri
Haşhaş : Tohumundan yağ ve kozasından morfin yapımında kullanılan afyon sakızının elde edilmiş olduğu bir bitkidir. Bundan dolayı ekimi devlet kontrolünde yapılır. Türkiye üretiminin %90'ını Ege Bölgesi karşılar. Afyonkarahisar çevresinde ekimi yoğunlaşır.
DEVAMI
Sebep: İç başlık eklendi.
Marmara Bölgesi'nde yetişen ziraat ürünleri nedir?
İç Anadolu Bölgesi'nde yetişen ziraat ürünleri nedir?
Karadeniz Bölgesi'nde yetişen ziraat ürünleri nedir?
Bu ileti 'en iyi yanıt' seçilmiştir.
Ziraat
Kıyı kesimindeki Ege Kısmı'nde verimli ziraat topraklarının bulunması ve Akdeniz ikliminin tesiri sebebiyle, ekonomik kıymeti yüksek olan ihraç ürünleri yetiştirilir. Bu bölümde tarımda makine kullanımı yaygındır. İntansif (çağdaş) ziraat şekilleri uygulanır. Tarımsal nüfus yoğunluğu fazla olan bu bölümde seracılık da yaygındır. İç Batı Anadolu Kısmı'nde iklimin karasallaşması ve sulamanın yaygın olmaması, tarımsal ürün çeşitliliğini azaltır. Kıyıda yetiştirilen ürünler bu bölümde yetiştirilemez.
Ziraat ürünleri
Aslolan Ege Kısmı'nün Başlıca Ziraat ürünleri
Tütün : Türkiye tütün üretiminin % 50'sini bu bölge karşılar. Tüm kıyı ovalarında ekimi meydana getirilen ve yurt dışına ihraç edilen tütün en fazlaca Bakırçay Ovası'nda yetiştirilir.
Zeytin : Akdeniz ikliminin tanıtıcı kültür bitkisi olan zeytin en fazlaca Ege Bölgesi'nde yetiştirilir. Türkiye üretiminin % 48'ini Ege Bölgesi sağlar. Edremit - Ayvalık Yöresi başta olmak suretiyle tüm kıyı kesiminde ve yer yer 100 km içerilere kadar zeytin yetiştirilir.
üzüm : Türkiye'de üzüm üretiminin % 40'ını elde eden bölge 1. sırada yer alır. Kurutularak ihraç edilen çekirdeksiz üzümün tamamını Ege Bölgesi üretir. Başta Gediz Ovası olmak suretiyle Büyük ve Ufak Menderes ovalarında yetiştirilir.
İncir : Kış ılıklığı isteyen ve Akdeniz iklimine uyumlu olan incirin %82'si bu bölgede yetiştirilir. Büyük Menderes, Ufak Menderes ve Gediz ovalarında incir üretimi yoğunlaşır. Kurutularak yurt dışına ihraç edilen incirin en fazlaca yetiştirildiği yer ise Aydın'dır.
Pamuk : Akdeniz iklimine uyumlu olduğundan kıyı ovalarında ekimi yapılır. Büyük Menderes ve Gediz ovalarında üretimi yoğunlaşır. Türkiye üretiminin % 42'sini elde eden Ege Bölgesi üretimde ilk sırayı alır.
Turunçgiller : Akdeniz iklimine uyumlu olan ve kış ılıklığı isteyen turunçgil üretimi, İzmir'in güneyindeki kıyı ovalarında yapılrı. Türkiye üretiminin %10'unu elde eden bölge, Akdeniz Bölgesi'nden sonrasında 2. sırayı alır.
Pirinç : Çöküntü ovalarında ekimi yoğunlaşır.
Sebze : Bölgenin sebze üretiminde mühim bir yeri vardır. Domates, biber, patlıcan, patates, salata, kereviz, pırasa, başlıcalarıdır.
Meyve : Bölge kendine özgü meyve üretimi ile öteki bölgelerden ayrılır. İncir, turunçgil ve üzümün yanı sıra elma ve kiraz üretimi de ehemmiyet taşır.
İç Batı Anadolu Kısmı'nün Başlıca Ziraat ürünleri
Haşhaş : Tohumundan yağ ve kozasından morfin yapımında kullanılan afyon sakızının elde edilmiş olduğu bir bitkidir. Bundan dolayı ekimi devlet kontrolünde yapılır. Türkiye üretiminin %90'ını Ege Bölgesi karşılar. Afyonkarahisar çevresinde ekimi yoğunlaşır.
DEVAMI
YORUMLAR