Zamanı Eleştiri: Bu yöntem; edebi eseri, yazarın hayatına, yetişme şartlarını ve devrin özelliklerine nazaran araştırma esasına dayanır. Bu...
Zamanı Eleştiri: Bu yöntem; edebi eseri, yazarın hayatına, yetişme şartlarını ve devrin özelliklerine nazaran araştırma esasına dayanır. Burada eserden çok sanatçı önemlidir. Yaratı, buna bağlı olarak açıklanmaya çalışılır.
Sosyolojik Eleştiri: Bu görüş, edebiyatın kendi başına var olmadığı toplumla var olduğu ve toplumun bir ifadesi olduğu ilkesinden hareket eder. Buna nazaran eleştirmen; eseri ve okuyucuyu toplumsal koşullardan soyutlamadan değerlendirme yapmış olacaktır.
İzafî Eleştiri: Bu anlayışa nazaran eleştiriye sınır koymak mümkün değildir. Hepimiz şahsi zevkine ve düşüncesine nazaran eseri değerlendirir.
İzlenimci Eleştiri: Bu anlayışa nazaran Eleştiri âkitaplardan zevk alabilmek, onlarla duyguları inceltmek ve zenginleştirmek sanatıâdır. Bu anlayışın belirgin bir yöntemi yoktur. Eserlerin ve türlerin sınıflaması da yoktur. Eseri okurken alınan zevk, eserin tek ölçüsüdür.
Yapısal Eleştiri: Bu görüş eserin bağımsız bir yapı, bir tüm olduğu
anlayışından hareket eder ve eserin açıklanmasının ama kendi yapısıyla mümkün olduğu görüşünü benimser. Buna nazaran her eserin kendine özgü bir yapısı vardır ve bu yapı türlü parçaların organik bir şekilde birleştirilmesiyle oluşur.
YORUMLAR