Émile Durkheim Sosyolojiye Katkıları

Émile Durkheim kimdir ve sosyoloji alanında ne şeklinde emek harcamalar yapmıştır? Émile Durkheim sosyolojisi, düşünceleri, emek harcamaları...

Émile Durkheim kimdir ve sosyoloji alanında ne şeklinde emek harcamalar yapmıştır? Émile Durkheim sosyolojisi, düşünceleri, emek harcamaları ve katkıları hakkında bilgi.



Émile Durkheim Sosyolojiye Katkıları;



EMILE DURKHEIM (1858-1917)



Emile Durkheim, ilk olarak sosyoloji yönteminin kurallarını belirleyerek bir yöntembilim yaratmış olmasıyla, sosyolojinin bir bilim olarak gelişmesine büyük katkı elde etmiştir. Ortaya koyduğu sosyoloji sistemi ve metodolojisi sebebiyle çağıl sosyolojinin kurucusu olarak kabul edilir..



Toplumsal olayların kendine özgü özellikleri vardır ve bundan dolayı ayrı bir araştırma alanının konusunu meydana getirir. Sosyoloji de başka hiçbir bilim tarafınca araştırılmayan bu vakaları inceleyen bağımsız bir bilimdir.



Durkheim’a nazaran toplumsal olayların iki temel özelliği vardır:



1) Kişi bilincinin haricinde olma



2) Bireye kendisini zorla kabul ettirme.



Toplumsal olgu ise bireysel görünüşlerden bağımsız, belli bir cemiyet alanında genel olan her şeydir.



Bu şekilde tanımlanan toplumsal olguları incelemenin ilk ve en temel kuralı, onları nesneler şeklinde düşünmektir. Toplumsal vakalar da sadece nesneler şeklinde ele alınırlarsa anlaşılabilirler.



Durkheim’a nazaran cemiyet, kendisi üstüne sadece “ortak şuur”le düşünebilir. Ortak şuur, bir toplumu oluşturan bireylerin bütününde ortak olan ve onlar olmadan toplumun varolamayacağı fikir, kıymet, inanç ve bilgilerdir.



Ortak bilincin varlığı, toplumsal dayanışmayı sağlar. Toplumsal dayanışmanın iki temel biçimi vardır:



1) MEKANİK DAYANIŞMA: Bireylerin benzerlikleri üstüne kuruludur, bundan dolayı toplumla tam bir bütünleşme vardır. Fertleri birbirine bağlayan şey düşüncelerinde, inançlarında görülen birliktir. Bireylerin bilinçleri toplumsal şuur içinde erimiştir.



2) ORGANİK DAYANIŞMA: Farklılıklar üstünde temellenmiştir, toplumla bütünleşme tam değildir, bireycilik baskındır. Toplumda bireyler, birbirleriyle her birinin ayrı bir görevi olduğu ve birbirlerine gereksinim duydukları, birbirlerini tamamladıkları için dayanışma içindedirler.



Bu iki dayanışma biçimi toplumların gelişiminin iki aşamasına karşılık gelir; toplumsal işbölümü zayıf olduğunda mekanik dayanışma ortaya çıkacaktır, işbölümü gelişip çeşitlendiği süre toplumda organik dayanışma ortaya çıkar.



Toplumların gelişmesi Durkheim’da “İşbölümü” terimi temelinde açıklanmıştır, işbölümü burada, ekonomik bir kurum olmaktan öte, ergonomik işleyişinde insan davranışlarından hukuka, siyasal rejimden ekonomik örgütlenmeye ve dini inanca kadar tüm toplumsal vakaları belirleyen temel niçin olarak anlaşılmıştır. Durkheim’ın “işbölümü” kavramıyla vurgulamaya çalmış olduğu en mühim nokta, bir toplumsal düzenden bir başka toplumsal düzene geçişte ortaya çıkan toplumsal problemler ile fertleri birbirine ve topluma bağlayan toplumsal ilişkilerin niteliği olmuştur.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Émile Durkheim Sosyolojiye Katkıları
Émile Durkheim Sosyolojiye Katkıları
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/emile-durkheim-sosyolojiye-katklar.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/emile-durkheim-sosyolojiye-katklar.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content