Emniyet kemeri ve çocuk koltuğu hakkında bilgi verir misiniz?

Güvenlik kemeri ve çocuk güvenlik koltuğu kullanımı ile ilgili doğru ve yanlış davranışlar nedir? Alıntı Konuk Güvenlik...

Güvenlik kemeri ve çocuk güvenlik koltuğu kullanımı ile ilgili doğru ve yanlış davranışlar nedir?



Alıntı
Konuk

Güvenlik kemeri ve çocuk koltuğu hakkında bilgi verir misiniz?

Çocuk Koruma Sistemleri


Güvenlik Kemeri ve Çocuk Koltuğu Kullanımı



Güvenlik Genel Müdürlüğü verilerine bakılırsa 2001 senesinde tüm kazalar içinde ölümlü ve yaralanmalı kazalara karışan 0-15 yaş arası evlatların toplam sayısı 7413'tür. Bu sayı ölümlü ve yaralamalı kazaya karışan toplam yolcuların (sürücüler hariç) % 16.03'ünü oluşturmaktadır. Bu evlatların %32.23'ü 0-5 yaş arasındadır.


Bu ölüm ve yaralanmaların bir çoğunun çocuk koltuğu ve güvenlik kemeri kullanarak önlenmesi mümkündür. Bununla beraber birçok ebeveyn koruma sistemlerini yanlış kullanarak çocuklarını riske atmaktadırlar. Uzmanlar çocuk koltuklarının % 80-90'ının, araçlara yanlış monte edildiklerini ya da yanlış kullanıldığını düşünmektedir.


Bebekler, yeni yürümeye başlamış çocuklar ve öteki çocuklar fizyolojik olarak yetişkinlerden çok farklıdır. Gençler bile bir tek büyümüş çocuklardır. Bundan dolayı boyları ve iskelet yapıları tam olarak gelişmemiştir. Bu yüzden güvenlik kemerleri vasıta çocuk koltukları şeklinde kafi ve tam anlamıyla bir koruma sağlayamazlar. Çocuk koltukları lüzumlu korumayı sağlayacak fazladan yapılarla tasarlanmıştır.


Çocuk koruma sistemleri süratli çarpma tesiri esnasında "kademeli yavaşlama"yı sağlar. Doğru monte edilmiş çocuk koruma sistemleri, çarpma sonrası aracın durmasıyla, aracın mevcut hızıyla ilerleyen çocuğun bedeninin de durmasını sağlar ve başka nesnelere (insana, zemine ya da öteki araçlara) olabilecek teması da engeller.


Vasıta çocuk koltukları, çarpma tesirini vücudun belli bir kısmına yönlendirmeyip, bu etkiyi vücudun daha kuvvetli bölgelerine (kalça kemiği, sırt ve omuz) dağıtarak çarpma tesirini azaltma işlevini görür.


Çocuk koruma sistemlerini karmaşık gören bazı anne babalar, bu sistemlerin çocuklarını sıkacağını ve rahatsız edeceğini öne sürmektedirler. Aşağıda da göreceğiniz şeklinde, çağıl çocuk koruma sistemleri rahat ve evlatların hoşlanacağı şekilde dizayn edilmiş ve maksimum korumayı sağlayacak niteliktedir.


Çocuklar eğer minik yaşlardan itibaren vasıta çocuk koltuğuna alışmışlarsa, büyümelerine oranla çocuk koltuğundan daha çok hoşlanmaktadırlar. Kendi hususi koltuklarında bulunmak onlara inanılmaz haz vermektedir. Bu nedenle çocuk koruma sistemleri aleyhine ileri sürülen görüşler tutarsız ve yalnızca rahat bahanelerdir.


Çocuk Koruma Sistemi Çeşitleri



Bebek Koltukları (1 yaşına ve 8-9 kilogram'a kadar olan çocuklar için):
Bebek koltukları doğumdan 8-9 kilogram ve 1 yaşına kadar olan çocuklar için dizayn edilmiştir ve araçlara arkaya bakacak şekilde monte edilir. Bebek koltuğunun arkaya bakmasının sebebi kazalarda duyarlı kafa ve boyun yapısına haiz olan bebeğin daha iyi korunması içindir. Bundan dolayı kaza anındaki çarpma tesiri bebeğin kafa ve boyun kısmına bakılırsa daha kuvvetli olan arka kısmına yöneltilecektir. Koltuk bununla birlikte bebeğin kafasının öne çarpmaması için ön tarafa tam dayanmamalıdır. Bu koltuklar bebeklerin kendi kendine hareket edebileceği döneme kadar kullanılmalıdır.


Hareketli Çocuk Koltukları (0-4 yaş grubu ve 0-16 kilogram'a kadar olan çocuklar için):
8-9 kilogram'mı geçen evlatların arkaya dönük ya da öne bakacak şekilde taşınabilmelerini sağlayacak hareket kabiliyetine haizdir. Bu koltuklardan bazıları 1 yaşlarının altındaki çocuklar için arakaya bakar durumda da kullanılmaktadır. Bu tür koltuklarda çocuklar 9 kilogram'dan 18 kilogram'a ve 4 yaşına kadar öne bakacak şekilde oturmalıdır. Sonrasında bir üst düzey koruma sistemi kullanılması önerilmektedir.


Destek Koltukları (4-8 yaş grubu ve 28-30 kilogram'a kadar olan çocuklar için):
Bu koltuklar 4 yaşından büyük ve 28-30 kilogram'a kadar olan çocuklardan boy ve kilo olarak hareketli koltukları kullanamayacak ve hemen hemen güvenlik kemeri de kullanmaya hazır olmayanlar için geliştirilmiştir. Destek koltukları yalnızca evladı korumakla kalmaz, kemerlerin rahatça takılıp kullanılmasını ve çocuğun camdan dışarısını seyredebilmesini de sağlar. Destek koltuğunda yalnızca iki noktalı kemer var ise koruyucular kullanılmalıdır. Destek koltukları, koruyucuların iki ve üç noktalı kemerlerle beraber kullanılabileceği şekilde tasarlanmıştır. Arkası yüksek olan destek koltuklarının, duyarlı kafa ve boyun yapısını daha iyi koruduğu belirlenmiştir.


Güvenlik Kemerleri:
Çocuğunuzun mümkün olduğunca daha uzun süre vasıta çocuk koltuğunda gezi etmesini sağlayınız. Boy ve kilo olarak destek koltuğunu kullanamayacak kadar büyüdükten sonrasında güvenlik kemeri kullandırınız. üç noktalı güvenlik kemerinin omuzdan gelen kısmı, omuz üstünden ve göğüs kafesinden çapraz geçmeli, yüz ve boyun bölgelerine dokunmayacak şekilde ayarlanmalıdır. İki noktalı kemerler ya da üç noktalı kemerlerin iki noktalı şeridi; kalçaların üst kısmında, ne çok sıkı ne de çok gevşek durumda bulunmalı, mide üstünden geçmemelidir.


Çocuk Koruma Sistemleriyle İlgili Doğru ve Yanlış Kullanımlar

  • Tüm çocuklar için en güvenli yer arka koltuktur. Çocuk koltuğu kolayca monte edilebilecekse, çarpma noktasından en uzak yer olan arka koltuğun orta kısmına takılması tavsiye edilmektedir. Çocuklar çarpma noktasına ne kadar uzak olurlarsa o denli güvenlidirler. (Bilhassa önden çarpmalarda ortalama % 29 oranında daha güvenlidir.)
  • 0-4 yaş kategorileri için dizayn edilen vasıta çocuk koltukları yan hava yastığı bulunan araçların ön koltuklarında kullanılmamalıdır. Kaza anında oluşturulan hava yastığı koltuğa çarpıp, çocuğun ağır yaralanmasına hatta ölümüne bile niçin olabilir.
  • Çocuk kesinlikle ön koltukta oturtulacaksa aracın koltuğu mümkün olmasıyla birlikte geriye çekilmelidir. (Bilhassa yan hava yastığı olan araçlarda.)
  • Vasıta çocuk koltuklarının; sağa sola, arkaya öne kaymaması için, araca güvenlik kemeriyle iyice sabitlenmesi gerekir.
  • Yeni doğan bebeğin bulunmuş olduğu koltuktaki kemerler en alttaki tokaya takılmalı ve tokalar da omuzda ya da omuz altı hizasında bulunmalıdır. Çocuğun yaş ve kilosuna bakılırsa kemer ayarları artırılmalıdır. Kemerler omuzlar üstünden ve ayakların arasından geçmelidir.
  • Plastik kemer tokalarının tam olarak takıldığından güvenilir olunmalıdır.
  • Çocuk koltukları uluslar arası standartlara uygun olmalı ve uygun olduğuna dair etiketi olup olmadığına dikkat edilmelidir.
  • üretici talimatları ve araçlarda kullanım kılavuzları kesinlikle okunmalıdır.
  • Bir kazaya karışan araçtaki çocuk koltuğu kesinlikle kullanılmamalı ve değiştirilmelidir.







  • Çocuk hakları hakkında bilgi verir misiniz?


  • Güvenlik kemeri bağlanılmadığında yaşanabilecek durum ve tehlikeler nedir?


  • Çocuk meclisi hakkında bilgi verir misiniz?



Güvenlik Kemeri Niçin Gereklidir?

Güvenlik kemerlerinin yararları, kaza kategorilerinin hepsinde görülmektedir. Fakat ölüm ve ağır yaralanmanın en fazlaca meydana geldiği çarpma/çarpışma kazalarındaki yararları daha dikkat çekicidir.





Çarpma sonucu savrulan bir eşya da olsa insan bedeni de olsa eninde sonunda bir engelle durdurulur. Bir çarpma anında vasıta saniyenin ilk on salisesinde durmakta ise de eğer güvenlik kemeri takılı değilse direksiyon, denetim paneli ya da ön cam tarafınca durdurulana kadar vasıta içindeki eşyalar ve araçta bulunan kişilerin bedenleri aynı hızdaki hareketlerine devam edeceklerdir.

Oysa doğru takılmış bir güvenlik kemeri insan bedenini:
  1. Çarpma etkisiyle vücutta meydana gelen sarsıntının aşama aşama azalmasını sağlayarak,

  2. Kaza anında meydana gelen çarpma tesirini vücut yapısındaki en kuvvetli noktalara yönelterek,

  3. Çarpma tesirinin vücutta tek noktada toplanmayıp dağılmasını sağlayarak,

  4. Çarpma/çarpışma anında koltuktan fırlamayı engelleyerek,

  5. Kırılgan ve en mühim organların yer almış olduğu kafa ve omuriliğin herhangi bir yere çarpmasını önleyerek korumaktadır.
Güvenlik Kemerinin Tesirleri Hakkında Bazı Çarpıcı Araştırma Neticeleri:
  • üç noktalı güvenlik kemerleri, otomobilde gezi edenlerin ağır yaralanma risklerini % 45 kamyonetlerde de % 60 oranında azalmaktadır.
  • Ölümlü kazalarda güvenlik kemeri kullananların % 24.8'i asla zarar görmeden kazayı atlatırken, güvenlik kemeri kullanmayanlarda bu oran % 6.3'tür.
  • İleri düzey araştırmalarda arka koltukta güvenlik kemeri kullanımının, arka koltukta meydana gelen ölüm ve yaralanmaların 2/3'nün ve ön koltukta ölümlerin ise % 6'sını önlediği saptanmıştır. Tüm ağır yaralanmalarda ise, arka koltuk güvenlik kemerleri yaralanmanın sertliğini % 50 oranında azaltmaktadır.
  • TRL (İngiltere Ulaşım Araştırma Laboratuarı) analizleri, ön koltuk yolcularının tamamına yakınının güvenlik kemeri takmasına karşılık, daha düşük oranda güvenlik kemeri kullanan arka koltuk yolcularının yaralanma riskinin 2 kat, fırlatılma riskinin ise 7 kat daha fazla olduğu ortaya koymuştur. Güvenlik kemeri takmamış arka koltuk yolcuları en fazlaca kafa, yüz ve boyun zedelenmelerine maruz kalmaktadır. Arka koltuk yolcularının en büyük yaralanma sebebi fırlatılmadır.
  • Genel bir ifade ile belirtecek olursak güvenlik kemeri kullanımının mecburi olduğu ülkelerdeki ölüm ve yaralanma oranları, kullanımın mecburi olmadığı ülkelere bakılırsa % 40 daha azdır.
  • Avustralya'nın bir eyaleti olan Viktorya'da güvenlik kemeri kullanımı 1970 senesinde mecburi hale getirilmiştir. Bundan 4 yıl sonrasında 1974 istatistiklerinde ölümlerde % 37'lik azalma, yaralanmalarda % 41'lik azalma ve omurilik zedelenmelerinde ise % 27'lik azalma meydana gelmiştir.
  • 1995'te ABD'da ise güvenlik kemerleri 9.797, hava yastıkları 475, çocuk koruma sistemleri ise 279 kişinin yaşamını kurtarmıştır. Kanada'da, 1989'dan bu yana güvenlik kemerleri 2.400 kişinin yaşamını, 55.000 kişinin yaralanmasını önlemiş, toplumsal ve sıhhat maliyetlerinde 3 milyon dolar tutum elde etmiştir. Gene aynı ülkede ise 1995 senesinde ölümlü kazalarda, koruma sistemi kullanmayanların (Güvenlik kemeri, vasıta çocuk koltuğu vs.) % 25'i aracın dışına fırlatılmıştır.
Çocuk Koltuğu Kullanımı

Otomobillerde çocuk koltuklarının kullanılmasının sebebi, vasıta içinde bulunan bir çocuğun kaza anında oturmuş olduğu yerden fırlayıp savrulmasını önlemektir. Eğer bu önlenemezse kaza anında aracın iç yüzeyine şiddetle çarpabilirler. Bunun neticelerini tam olarak evvel kestirmek mümkün değilse de en azında ağır şekilde yaralanacaklarını anlamak güç değildir. Bir çocuk koltuğu kullanılması halinde ise bilhassa bu yaralanmanın sertliğini azaltmak mümkün olduğu şeklinde bazı hallerde tümüyle önüne geçmek de mümkündür.


Çocuk koltukları, bebekler için ayrı, yürümeyi yeni öğrenmiş çocuklar için ayrı ve okul çağındaki minik çocuklar için ayrı olmak suretiyle üç grup olarak incelenebilir. Bunların kullanım amaçları aynı ise de kendi özelliklerine bakılırsa kullanılması gereklidir.


Tüm çocuklar için boy ve kilolarına uygun büyüklükte bir koltuk ya da yükseltici seçilmelidir. Aksi halde güvenlik kemeri bağlamak herhangi bir yarar sağlamayacaktır.





Bu bildiri 'en iyi yanıt' seçilmiştir.

Alıntı
Konuk

Güvenlik kemeri ve çocuk koltuğu hakkında bilgi verir misiniz?

Çocuk Koruma Sistemleri


Güvenlik Kemeri ve Çocuk Koltuğu Kullanımı
Güvenlik Genel Müdürlüğü verilerine bakılırsa 2001 senesinde tüm kazalar içinde ölümlü ve yaralanmalı kazalara karışan 0-15 yaş arası evlatların toplam sayısı 7413'tür. Bu sayı ölümlü ve yaralamalı kazaya karışan toplam yolcuların (sürücüler hariç) % 16.03'ünü oluşturmaktadır. Bu evlatların %32.23'ü 0-5 yaş arasındadır.


Bu ölüm ve yaralanmaların bir çoğunun çocuk koltuğu ve güvenlik kemeri kullanarak önlenmesi mümkündür. Bununla beraber birçok ebeveyn koruma sistemlerini yanlış kullanarak çocuklarını riske atmaktadırlar. Uzmanlar çocuk koltuklarının % 80-90'ının, araçlara yanlış monte edildiklerini ya da yanlış kullanıldığını düşünmektedir.


Bebekler, yeni yürümeye başlamış çocuklar ve öteki çocuklar fizyolojik olarak yetişkinlerden çok farklıdır. Gençler bile bir tek büyümüş çocuklardır. Bundan dolayı boyları ve iskelet yapıları tam olarak gelişmemiştir. Bu yüzden güvenlik kemerleri vasıta çocuk koltukları şeklinde kafi ve tam anlamıyla bir koruma sağlayamazlar. Çocuk koltukları lüzumlu korumayı sağlayacak fazladan yapılarla tasarlanmıştır.


Çocuk koruma sistemleri süratli çarpma tesiri esnasında "kademeli yavaşlama"yı sağlar. Doğru monte edilmiş çocuk koruma sistemleri, çarpma sonrası aracın durmasıyla, aracın mevcut hızıyla ilerleyen çocuğun bedeninin de durmasını sağlar ve başka nesnelere (insana, zemine ya da öteki araçlara) olabilecek teması da engeller.


Vasıta çocuk koltukları, çarpma tesirini vücudun belli bir kısmına yönlendirmeyip, bu etkiyi vücudun daha kuvvetli bölgelerine (kalça kemiği, sırt ve omuz) dağıtarak çarpma tesirini azaltma işlevini görür.


Çocuk koruma sistemlerini karmaşık gören bazı anne babalar, bu sistemlerin çocuklarını sıkacağını ve rahatsız edeceğini öne sürmektedirler. Aşağıda da göreceğiniz şeklinde, çağıl çocuk koruma sistemleri rahat ve evlatların hoşlanacağı şekilde dizayn edilmiş ve maksimum korumayı sağlayacak niteliktedir.


Çocuklar eğer minik yaşlardan itibaren vasıta çocuk koltuğuna alışmışlarsa, büyümelerine oranla çocuk koltuğundan daha çok hoşlanmaktadırlar. Kendi hususi koltuklarında bulunmak onlara inanılmaz haz vermektedir. Bu nedenle çocuk koruma sistemleri aleyhine ileri sürülen görüşler tutarsız ve yalnızca rahat bahanelerdir.


Çocuk Koruma Sistemi Çeşitleri



Bebek Koltukları (1 yaşına ve 8-9 kilogram'a kadar olan çocuklar için):
Bebek koltukları doğumdan 8-9 kilogram ve 1 yaşına kadar olan çocuklar için dizayn edilmiştir ve araçlara arkaya bakacak şekilde monte edilir. Bebek koltuğunun arkaya bakmasının sebebi kazalarda duyarlı kafa ve boyun yapısına haiz olan bebeğin daha iyi korunması içindir. Bundan dolayı kaza anındaki çarpma tesiri bebeğin kafa ve boyun kısmına bakılırsa daha kuvvetli olan arka kısmına yöneltilecektir. Koltuk bununla birlikte bebeğin kafasının öne çarpmaması için ön tarafa tam dayanmamalıdır. Bu koltuklar bebeklerin kendi kendine hareket edebileceği döneme kadar kullanılmalıdır.


Hareketli Çocuk Koltukları (0-4 yaş grubu ve 0-16 kilogram'a kadar olan çocuklar için):
8-9 kilogram'mı geçen evlatların arkaya dönük ya da öne bakacak şekilde taşınabilmelerini sağlayacak hareket kabiliyetine haizdir. Bu koltuklardan bazıları 1 yaşlarının altındaki çocuklar için arakaya bakar durumda da kullanılmaktadır. Bu tür koltuklarda çocuklar 9 kilogram'dan 18 kilogram'a ve 4 yaşına kadar öne bakacak şekilde oturmalıdır. Sonrasında bir üst düzey koruma sistemi kullanılması önerilmektedir.


Destek Koltukları (4-8 yaş grubu ve 28-30 kilogram'a kadar olan çocuklar için):
Bu koltuklar 4 yaşından büyük ve 28-30 kilogram'a kadar olan çocuklardan boy ve kilo olarak hareketli koltukları kullanamayacak ve hemen hemen güvenlik kemeri de kullanmaya hazır olmayanlar için geliştirilmiştir. Destek koltukları yalnızca evladı korumakla kalmaz, kemerlerin rahatça takılıp kullanılmasını ve çocuğun camdan dışarısını seyredebilmesini de sağlar. Destek koltuğunda yalnızca iki noktalı kemer var ise koruyucular kullanılmalıdır. Destek koltukları, koruyucuların iki ve üç noktalı kemerlerle beraber kullanılabileceği şekilde tasarlanmıştır. Arkası yüksek olan destek koltuklarının, duyarlı kafa ve boyun yapısını daha iyi koruduğu belirlenmiştir.


Güvenlik Kemerleri:
Çocuğunuzun mümkün olduğunca daha uzun süre vasıta çocuk koltuğunda gezi etmesini sağlayınız. Boy ve kilo olarak destek koltuğunu kullanamayacak kadar büyüdükten sonrasında güvenlik kemeri kullandırınız. üç noktalı güvenlik kemerinin omuzdan gelen kısmı, omuz üstünden ve göğüs kafesinden çapraz geçmeli, yüz ve boyun bölgelerine dokunmayacak şekilde ayarlanmalıdır. İki noktalı kemerler ya da üç noktalı kemerlerin iki noktalı şeridi; kalçaların üst kısmında, ne çok sıkı ne de çok gevşek durumda bulunmalı, mide üstünden geçmemelidir.


Çocuk Koruma Sistemleriyle İlgili Doğru ve Yanlış Kullanımlar

  • Tüm çocuklar için en güvenli yer arka koltuktur. Çocuk koltuğu kolayca monte edilebilecekse, çarpma noktasından en uzak yer olan arka koltuğun orta kısmına takılması tavsiye edilmektedir. Çocuklar çarpma noktasına ne kadar uzak olurlarsa o denli güvenlidirler. (Bilhassa önden çarpmalarda ortalama % 29 oranında daha güvenlidir.)
  • 0-4 yaş kategorileri için dizayn edilen vasıta çocuk koltukları yan hava yastığı bulunan araçların ön koltuklarında kullanılmamalıdır. Kaza anında oluşturulan hava yastığı koltuğa çarpıp, çocuğun ağır yaralanmasına hatta ölümüne bile niçin olabilir.
  • Çocuk kesinlikle ön koltukta oturtulacaksa aracın koltuğu mümkün olmasıyla birlikte geriye çekilmelidir. (Bilhassa yan hava yastığı olan araçlarda.)
  • Vasıta çocuk koltuklarının; sağa sola, arkaya öne kaymaması için, araca güvenlik kemeriyle iyice sabitlenmesi gerekir.
  • Yeni doğan bebeğin bulunmuş olduğu koltuktaki kemerler en alttaki tokaya takılmalı ve tokalar da omuzda ya da omuz altı hizasında bulunmalıdır. Çocuğun yaş ve kilosuna bakılırsa kemer ayarları artırılmalıdır. Kemerler omuzlar üstünden ve ayakların arasından geçmelidir.
  • Plastik kemer tokalarının tam olarak takıldığından güvenilir olunmalıdır.
  • Çocuk koltukları uluslar arası standartlara uygun olmalı ve uygun olduğuna dair etiketi olup olmadığına dikkat edilmelidir.
  • üretici talimatları ve araçlarda kullanım kılavuzları kesinlikle okunmalıdır.
  • Bir kazaya karışan araçtaki çocuk koltuğu kesinlikle kullanılmamalı ve değiştirilmelidir.






  • Çocuk hakları hakkında bilgi verir misiniz?


  • Güvenlik kemeri bağlanılmadığında yaşanabilecek durum ve tehlikeler nedir?


  • Çocuk meclisi hakkında bilgi verir misiniz?


 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Emniyet kemeri ve çocuk koltuğu hakkında bilgi verir misiniz?
Emniyet kemeri ve çocuk koltuğu hakkında bilgi verir misiniz?
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/emniyet-kemeri-ve-cocuk-koltugu-hakknda.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/emniyet-kemeri-ve-cocuk-koltugu-hakknda.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content