Siyasi Partiler Hakkında Bilgi / Tarihi

Siyasal parti nedir ne anlamına gelir ve ne anlama gelmektedir. İnsanlar niçin siyasal parti kurarlar ve siyasal partilerin amaçları nedir? ...

Siyasal parti nedir ne anlamına gelir ve ne anlama gelmektedir. İnsanlar niçin siyasal parti kurarlar ve siyasal partilerin amaçları nedir?



Belli bir siyasal ve tutumsal doktrini, ya da ergonomik bir devlet idaresi sistemini benimsayenlerin bir araya gelmiş olarak, bir program çevresinde meydana getirdikleri topluluğa «siyasal parti» denir. Parti görüşleri, üyelerinin, taraftarlarının düşünüşleri, inançları dogmatik bir karakter taşır.



Parti terimi, dört temele dayanır:



1.— Teşkilât: İdare edilenlerin devlet idaresine katılmalarını mümkün kılacak bir teşkilâtlanma zorunluğu vardır. Devlet idaresinde söz ve oy sahibi olmak istiyenler, yönetim edilenlerin toplamına nispetle ne kadar azca olurlarsa olsunlar, sözlerini dinletmek, oylarını kullanmak için teşkilâtlanmak zorundadırlar.



2. — Toplumsal Zemin: Parti kuruluşu için, toplumdaki düşüncelerin, menfaatlerin çeşitlenmesi gerektir. Birbirlerinden değişik menfaatler olmadan siyasal parti kurulması için toplumsal bir zemin yok anlamına gelir. Tek partili ülkelerde bile, yönetim edilenler içinde değişik düşünceler bulunmuş olduğu tek partinin bu ayrılıkları örtmeye, önlemeye çalmış olduğu bilinir.



3. — Dayanışma: Aynı düşünceyi benimseyenler, menfaatleri aynı olanlar içinde adeta kendiliğinden bir dayanışma doğar. Bu dayanışma onlara, ortak düşüncelerini, menfaatlerini korumak için kuvvet, cesaret membaı olur. Çeşitli tehlikelere, hattâ maddi kuvvete karşı, bu dayanışmanın verdiği kuvvetle savaşırlar.



4. — Özgürlük: Parti faaliyetlerinin gelişmesi, parti yaşamının dal budak salması, sadece özgürlük yardımıyla olur. Hür bir ortam olmadıkça, gerçek siyasî faaliyetler de olması imkansız. Yalnız, özgürlük büsbütün ortadan kalksa bile yukarıda belirttiğimiz ilk 3 maddedeki şartlar var ise, partilerin varlığının önüne geçilemez. Çünki, partilerin, açıkça kurulup faaliyete geçtikleri şeklinde, gizlice vücuda getirilip saklı faaliyetlerde bulundukları da olur. Bundan dolayı partilerin kanunla tanınmış tüzel kişilikleri bulunması mühim değildir.



Tarihte Siyasal Partiler



Partiler, cemiyet içindeki değişik fikir ve çıkar topluluklarıdır. Zamanı bir açıdan incelersek, Eski Yunanistan’da, Roma’da, egemenliği elinde bulunduran siyasal toplulukların varlığını görürüz. Ortaçağ’da Avrupa’da büyük ailelerin, hanedanların didişmeleri de parti ayrılıklarından başka bir şey değildir. İslâm dünyasındaki çeşitli tarikat, mezhep mensuplarının dini, siyasal savaşmaları da parti ayrılıklarından dünyaya gelmiştir.



Yalnız, aslolan partilere, çağıl devlette rastlanır. Gerçek anlamında siyasal etkinlik, çağıl devlette sağlanan hür toplumsal ortam içinde gelişmiştir. Siyasal partilerin yaşamı, hür demokratik rejime bağlıdır. Demokrasilerde, politika yaşamını, iktidar ve karşıcılık partilerinin ortak gayretleri canlı meblağ. İktidardaki parti, ya da partiler, bu mevkide tutunmak için; muhalefettekiler de oraya geçmek için, kanunların meşru sınırını aşmadan, savaşırlar. Her iki taraftakiler, programlarını gerçekleştirmenin yollarını araştırırlar, çabalarlar. Programlarında, partileri iktidardayken gerçekleştirecekleri icraat, ıslahat özetlenmiştir. Programlar, partilerin milletlerine karşı bir nevi taahhütlerini belirtir. İhtilâlci partilerin programlarında, iktidara geçince rejimi değişiklik yapmak yerine, başka temellere dayanan bir rejim oluşturmak vaadi vardır.



Yalnız bir memleketin sınırları içinde etkinlik gösteren partilere, «ulusal partiler», birkaç ülkede faaliyette bulunanlara da «internasyonal partiler» denilir ki, bunların başlangıcında komünist partisi gelir.



«Sağ» ve «Sol» Partiler



Partiler, programlarında benimsedikleri siyasal ve tutumsal ilkelere gore, «sağ», «sol» diye ikiye ayrılır. Programları bakımından bu ikisinin içinde yer tutanlara da «merkez partileri» denilir. Parlâmentolarda başkanlık kürsüsünün sağ tarafında toplanan «sağ partiler» liberal, muhafazakâr, geleneklere, kurumlara bağlı, dinle devlet yakınlığının lehinde görüşleri olan ve bir çok süre bağnazlığa da göz yuman (çoğunluğu bu durumu desteklemez) partilerdir. Sol taraftaki sıralarda oturan partiler ise, bir toplumsal, ekonomik demokrasinin gerçekleşmesine çalışırlar. Fakirlere yardım değil fakirliğin ortadan kalkması şeklinde insani değerlere inanırlar. Seçmeciliğe dayanan programları ile, iki topluluğun içinde bulunan, iki uçdaki düşüncelere hakemlik eden partilerin temsilcileri de kürsünün tam karşısında yer alırlar: Bunlar «merkez partileri»dir.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Siyasi Partiler Hakkında Bilgi / Tarihi
Siyasi Partiler Hakkında Bilgi / Tarihi
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/siyasi-partiler-hakknda-bilgi-tarihi.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/siyasi-partiler-hakknda-bilgi-tarihi.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content