Endüstri kurulması ve gelişmesi için gerekli şartlar Nedir

Sanayi kurulması ve gelişmesi için lüzumlu şartlar Hammadde Türkiye şartlarında endüstrinin kurulabilmesi için lüzumlu şartlar içinde en bü...

Sanayi kurulması ve gelişmesi için lüzumlu şartlar

Hammadde
Türkiye şartlarında endüstrinin kurulabilmesi için lüzumlu şartlar içinde en büyük pozitif yanları sağlar. Türkiye ziraat, hayvancılık ve yeraltı kaynakları açısından zengindir.

Enerji
Yurdumuzda mevcud başlıca enerji kaynakları taşkömürü, linyit, petrol, doğalgaz, jeotermal enerji ve su gücüdür.

İşgücü
Türkiye şartlarında en mühim avantajlardan biridir.
Nitelikli ve niteliksiz işgücü, işsizlik oluşturacak boyutta büyüktür.

Ulaşım
Gerek hammaddelerin fabrikaya taşınması gerekse mamül maddenin dağıtımı büyük seviyede ulaşımla ilişkilidir. Bu bakımdan ulaşım, endüstrinin dağılımını çok büyük seviyede etkilemektedir. Türkiye şartlarında bu açıdan en elverişli bölge Marmara olduğundan, sanayi mühim boyutta bu bölümde toplanmıştır.

Pazarlama
Endüstriyel üretimin en mühim ilkesi sürekliliktir. Bu bakımdan, üretilen malların satımı endüstriyel açıdan çok büyük ehemmiyet taşır.
* Yurdumuzda endüstriyel açıdan önde gelen bölge Marmara'dır. Marmara tüm ülke endüstrisinin % 60'ı bu bölümde toplanmıştır. Bunun en mühim sebebi büyük bir üretim ve tüketim merkezi olan İstanbul'un bölge içinde yer almasıdır.
* Marmara bölgesinde ikinci merkez Bursa Ovası, üçüncü merkez ise Trakya-Çerkezköy yöresidir.
Sanayi faaliyetleri açısından ikinci sırayı Ege Bölgesi almaktadır.
* Ege Bölgesinde İzmir merkezi durumdadır.
* Garp Karadenizde bilhassa Zonguldak yöresinde maden kömürü varlığına dayanan ve demir-çelik endüstrisi ile ilgili bir birikim sözkonusudur.
* İç Anadolu'da mühim endüstriyel gelişme görülmüş, Ankara, Konya, Kırıkkale, Kayseri ve Eskişehir bu alanda gelişme göstermiştir.
* İç Anadolu'da Ankara - Kırıkkale ve Eskişehir, Kayseri - Sivas yöreleri,
* Şark Akdeniz kısmına Çukurova Endüstri bölgesi ile Gaziantep - Hatayendüstri bölgeleridir.
* Orta Karadenizde Samsun yöresi ve hinterlandı,
* İç Garp Anadolu'da Kütahya - Afyon çevresi,
* Şark Anadolu'da Erzurum - Malatya - Elazığ,
* Güneydoğu Anadolu'da Diyarbakır yöresi, gelişme gösteren etken mahalli sanayi bölgeleri olarak dikkat çekerler.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Endüstri kurulması ve gelişmesi için gerekli şartlar Nedir
Endüstri kurulması ve gelişmesi için gerekli şartlar Nedir
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/endustri-kurulmas-ve-gelismesi-icin.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/endustri-kurulmas-ve-gelismesi-icin.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content