Epiglottit (Nefes Borusu Kabarcığı İltihabı)

Bu maddedeki yazılar yalnızca bilgi verme amaçlıdır. Yazılanlar, tabip uyarısı ya da uzman önerisi değildir. Epiglottit Epiglotti...


Bu maddedeki yazılar yalnızca bilgi verme amaçlıdır. Yazılanlar, tabip uyarısı ya da uzman önerisi değildir.


Epiglottit




Epiglottit Nedir?

Çoğu zaman çocuklarda (en sık 2-7 yaş içinde), daha az çoğunlukla da yetişkin­lerde görülebilen, epiglottiste (nefes borusu üstündeki kapak) ödem ve inflamasyon (yangı) ile karakterize, akut, cid­di, uygun şekilde tedavi edilmediğinde ölüm oranı yüksek bir enfeksiyondur. Hastalık et­keni çocuklarda derhal daima Hemophilus influenzae tip b (Hib)'dir. Nadiren grup A, B ve C streptokoklar, Streptococcus pneumoniae, Klebsiella pneumoniae, Candida albicans, Staphylococcus aureus, Hemop­hilus parainfluenza, Neisseria meningitidis, varicella zoster virüsü ve çok sayıda başka virüsler de etken olarak tanım edilmiştir. Yetişkinler­de de etken çoğu zaman Hib'dir, fakat başka mikroorganizmalar küçüklere nazaran daha sık görülür. Erkeklerde kadınlardan, ak ırk­ta öbürlerinden daha sıktır.
Epiglotit bak­teri enfeksiyonudur. Hodgkin hastalığı (Lenfoma), lö­semi ve bağışıklığı yok edici hastalıklar epiglottitisli ortama niçin olur. Hib aşısı­nın rutin kullanıldığı ülkelerde görülme sıklığı son aşama azalmıştır.


Klinik:
Hastalık ateş ve boğaz ağrısı-sancısı ve ço­cuklarda beslenmeyi reddetme ile başlar. saat içinde salgıların yutulamamasına bağlı tükürük artışı ve arkasından stiridor (hırıltılı soluma) ortaya çıkar. Yaş ne kadar küçükse, solunum sıkıntısı o denli erken gelişir. Çoğu zaman solunumu rahatlat­mak için çocuklar başlarını arkaya atarlar (tripod oturuşu).
Tipik klinik üçlü emare;
  • ağızdan salya akması,
  • disfaji (ağrılı yutkun­ma),
  • respiratuvar distres (solunum sı­kıntısı) dir.
Ateş ve ses kısıklığı çoğunlukla görü­lür, öksürük seyrektir. Epiglot şiş ve kırmı­zı görülür. Muayene esnasında solunum yo­lunun açık tutulması için hasta oturur po­zisyonda olmalıdır. Hasta genel şartları ge­nellikle kötüdür.


İstenmeyen etkisinde bırakır:
Solunum yolu tıkanık­lığı, menenjit, zatürre benzer biçimde başka Hib enfek­siyonlarının beraber bulunması durumun ağır bulunduğunun emaresidir.


Tanı:
Çoğu zaman klinik tanı yeterlidir. Özel­likle ağır tablodaki hastalarda ağız muaye­nesi esnasında dil köküne bastırmak epiglot ödemini artırarak, hastanın ölümüne ne­den olabilir. Tam kanLökositoz (ak küre sayısın­da artış) çoğunlukla vardır. Röntgen filmleri ta­nıya destek olabilir. Yumuşak doku do­zunda çekilmiş yan boyun filmimizde başpar­mak görünümü, hipofarinkste dilatasyon (genişleme) ve spinal lordozda (boyun ka­visinde) düzleşme görülebilir. Ama ağır vakalarda tedaviyi film çektirmek amacıyla geciktirmemek gerekir. (hemogram, CBC) sayımında
Kan kültürü mutla­ka alınmalıdır. Epiglottan sürüntü kültürü yararlıdır, fakat solunum yolunun açık ol­duğundan güvenilir olduktan sonrasında yapılabilir. Antibiyotik kullanmış vakalarda Hib antije­nini gösteren testler kullanılabilir.


Tedavi:
En mühim işlem hava yolunun açık tutulmasıdır. Solunum sıkıntısı bulunan hastalar dik oturmalı, endotrakeal (ağız ya da burun yolundan nefes borusuna yerleşÂ­tirilen) tüp ile ya da gerekirse trakeotomi ile solunum sağlanmalıdır. Hipoksi (oksijenlenmede azalma) var ise oksijen verilme­lidir. Damar yolu açık tutulmalı, solunumu zorlaştıracak kadar telaş var ise, sakinleştirilmelidir. Kortizonlu ilaçların yararı gösteril­memiştir. Antibiyotik ne olursa olsun verilmelidir. Ceftriaxone ya da ampisilin ve kloramfenikol kullanılabilir. Çoğu zaman 7 gün tedavi yeterlidir.


Korunma:
Hib aşısının rutin kullanılması korunmak için en etkili yoldur. Temas edenlere (aynı evde yaşayanlar ve 5 gün ar­ka arkaya her gün minimum dörder saat ya da bir kez minimum 24 saat aynı kapalı ortamda bulunanlar) 4 gün süreyle oral rifampisin verilmelidir.










  • Nefes Borusu (Nefes Borusu) Nedir? Nefes Borusunun Yapısı ve Görevleri


  • Yiyecek Borusu Nedir?


  • Acem Borusu Yetiştiriciliği


Kaynak:msxlabs.org

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Epiglottit (Nefes Borusu Kabarcığı İltihabı)
Epiglottit (Nefes Borusu Kabarcığı İltihabı)
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/epiglottit-nefes-borusu-kabarcg-iltihab.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/epiglottit-nefes-borusu-kabarcg-iltihab.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content