Bu maddedeki yazılar yalnızca bilgi verme amaçlıdır. Yazılanlar, tabip uyarısı ya da uzman önerisi değildir. Epiglottit Epiglotti...
Bu maddedeki yazılar yalnızca bilgi verme amaçlıdır. Yazılanlar, tabip uyarısı ya da uzman önerisi değildir.
Epiglottit
Epiglottit Nedir?
Çoğu zaman çocuklarda (en sık 2-7 yaş içinde), daha az çoğunlukla da yetişkinÂlerde görülebilen, epiglottiste (nefes borusu üstündeki kapak) ödem ve inflamasyon (yangı) ile karakterize, akut, cidÂdi, uygun şekilde tedavi edilmediğinde ölüm oranı yüksek bir enfeksiyondur. Hastalık etÂkeni çocuklarda derhal daima Hemophilus influenzae tip b (Hib)'dir. Nadiren grup A, B ve C streptokoklar, Streptococcus pneumoniae, Klebsiella pneumoniae, Candida albicans, Staphylococcus aureus, HemopÂhilus parainfluenza, Neisseria meningitidis, varicella zoster virüsü ve çok sayıda başka virüsler de etken olarak tanım edilmiştir. YetişkinlerÂde de etken çoğu zaman Hib'dir, fakat başka mikroorganizmalar küçüklere nazaran daha sık görülür. Erkeklerde kadınlardan, ak ırkÂta öbürlerinden daha sıktır.
Epiglotit bakÂteri enfeksiyonudur. Hodgkin hastalığı (Lenfoma), löÂsemi ve bağışıklığı yok edici hastalıklar epiglottitisli ortama niçin olur. Hib aşısıÂnın rutin kullanıldığı ülkelerde görülme sıklığı son aşama azalmıştır.
Klinik:
Hastalık ateş ve boğaz ağrısı-sancısı ve çoÂcuklarda beslenmeyi reddetme ile başlar. saat içinde salgıların yutulamamasına bağlı tükürük artışı ve arkasından stiridor (hırıltılı soluma) ortaya çıkar. Yaş ne kadar küçükse, solunum sıkıntısı o denli erken gelişir. Çoğu zaman solunumu rahatlatÂmak için çocuklar başlarını arkaya atarlar (tripod oturuşu).
Tipik klinik üçlü emare;
- ağızdan salya akması,
- disfaji (ağrılı yutkunÂma),
- respiratuvar distres (solunum sıÂkıntısı) dir.
İstenmeyen etkisinde bırakır:
Solunum yolu tıkanıkÂlığı, menenjit, zatürre benzer biçimde başka Hib enfekÂsiyonlarının beraber bulunması durumun ağır bulunduğunun emaresidir.
Tanı:
Çoğu zaman klinik tanı yeterlidir. ÖzelÂlikle ağır tablodaki hastalarda ağız muayeÂnesi esnasında dil köküne bastırmak epiglot ödemini artırarak, hastanın ölümüne neÂden olabilir. Tam kanLökositoz (ak küre sayısınÂda artış) çoğunlukla vardır. Röntgen filmleri taÂnıya destek olabilir. Yumuşak doku doÂzunda çekilmiş yan boyun filmimizde başparÂmak görünümü, hipofarinkste dilatasyon (genişleme) ve spinal lordozda (boyun kaÂvisinde) düzleşme görülebilir. Ama ağır vakalarda tedaviyi film çektirmek amacıyla geciktirmemek gerekir. (hemogram, CBC) sayımında
Kan kültürü mutlaÂka alınmalıdır. Epiglottan sürüntü kültürü yararlıdır, fakat solunum yolunun açık olÂduğundan güvenilir olduktan sonrasında yapılabilir. Antibiyotik kullanmış vakalarda Hib antijeÂnini gösteren testler kullanılabilir.
Tedavi:
En mühim işlem hava yolunun açık tutulmasıdır. Solunum sıkıntısı bulunan hastalar dik oturmalı, endotrakeal (ağız ya da burun yolundan nefes borusuna yerleşÂtirilen) tüp ile ya da gerekirse trakeotomi ile solunum sağlanmalıdır. Hipoksi (oksijenlenmede azalma) var ise oksijen verilmeÂlidir. Damar yolu açık tutulmalı, solunumu zorlaştıracak kadar telaş var ise, sakinleştirilmelidir. Kortizonlu ilaçların yararı gösterilÂmemiştir. Antibiyotik ne olursa olsun verilmelidir. Ceftriaxone ya da ampisilin ve kloramfenikol kullanılabilir. Çoğu zaman 7 gün tedavi yeterlidir.
Korunma:
Hib aşısının rutin kullanılması korunmak için en etkili yoldur. Temas edenlere (aynı evde yaşayanlar ve 5 gün arÂka arkaya her gün minimum dörder saat ya da bir kez minimum 24 saat aynı kapalı ortamda bulunanlar) 4 gün süreyle oral rifampisin verilmelidir.
Nefes Borusu (Nefes Borusu) Nedir? Nefes Borusunun Yapısı ve Görevleri
Yiyecek Borusu Nedir?
Acem Borusu Yetiştiriciliği
Kaynak:msxlabs.org
YORUMLAR