Fransa Kralları Philippe’ler Hakkında Bilgi

Fransa tarihinde yer edinen Philippe isminde krallar ile ilgili kısa bilgilerin yer almış olduğu yazımız. PHİLİPPE I , Fransa kralı (? Mel...

Fransa tarihinde yer edinen Philippe isminde krallar ile ilgili kısa bilgilerin yer almış olduğu yazımız.



fransa



PHİLİPPE I, Fransa kralı (? Melin 1052 – Fransa 1108). Hükümdarlık periyodu: 1060-1118. I. Henry’nin erkek evladıdır. Yedi yaşlarında Reims’de taç giyince anası ve amcası 1066’ya kadar naiplik yaptılar. Normandiyalı Fatih Williams ile yapmış olduğu savaştan sonrasında topraklarını genişletti. 1092’de Anjou Kontu Fulk’ un eşi Bertrada de Montfort’u kendisiyle evlenmeye inandırdıysa da 20 yıl ilkin evlendirilmiş olduğu Bertha’yı boşamadı. Papa II. Urbanus, Philippe’i bu ikinci evlilik sebebiyle aforoz etti (1094’te Bertha’nın ölmesiyle aforoz kaldırıldı). Bertha’dan olan en büyük oğlu Louis ile beraber 1098’de ülkeyi yönetmeye başladı, yerini VI. Louis adıyla malum oğluna bıraktı.



PHİLİPPE II. Auguste, Fransa kralı (Paris 1165 – Mantes-la-Jolie 1223). VII. Louis’in erkek evladıdır. 1179’da Reims’da taç giydi ve ülkeyi babasıyla beraber yönetmeye başladı; 1180’de babası ölünce tahtta tek başına kaldı. 1181’de İsabella ile evlenerek çeyiz olarak Artois Bölgesi’ni elde etti. 1186’da Burgundy dükünün boyun eğmesiyle baronlar birleşmesini engelledi. 1189’da beraber, Üçüncü Haçlı Seferi’ne katılma yüzünden İngiltere Kralı Aslan Yürekli Richard ile dostluk andı içtiler. Gene de 1194’te Richard İngiltere’ye dönmeden ilkin Philippe, Richard’ın kardeşi Yurtsuz John ile birleşti ve İngiltere’den bir takım toprakları kendi topraklarına kattı. İngilizler 1094’te Freteval’de Philippe’i yendiler. Harp beş yıl sürdü. 1199’da Richard’ın ölümü üstüne yeni antlaşma yapılmış oldu. İngiliz tahtına geçen Yurtsuz John, Philippe’e Normandiya’nın bir takım bölgelerini; Berry, Britanny şeklinde bölgeleri de yeğeni Arthur’un nezaretine verdi (1200). 1202 sonrasında çekişme ve çatışmalar sürüp gitti; Philippe Normandiya’nın tamamını almakla kalmadı, Anjou, Touraine ve Poitou’yu da ele geçirdi. 1214’te John yitirdiği toprakları geri alabilmek için son bir uğraş gösterdi ve Philippe’ye karşı birleşenlerin önderi oldu. Boulogne ve Flanders kontları Mukaddes Roma-Germen İmparatoru IV. Otto ve pek çok Alman prensi ordularını Fransa’ya güneyden sokarken Yurtsuz John doğudan Poitou ve Anjou yönünden hücum etti. Philippe, oğlu Louis’yi (bir süre sonra VIII. Louis) Yurtsuz John’u tutması için bir orduyla gönderdi. Müttefiklerinin terk etmiş olduğu John, La Rochelle’e kadar geri çekildi. Philippe ordusunu Flanders’e yöneltti ve 1214’te Bouvines’te yüzyılın en mühim savaşlarından birinde kendisine karşı birleşenleri yendi. Philippe Dördüncü Haçlı Seferi’ne (1202-1204) katılmayı reddetti. 43 senelik saltanat döneminde krallığının topraklarını iki katına çıkardı, hükümdarlığı büyük derebeylerini de etkiledi. Yeni yönetsel mıntıkalar kurarak ve yüksek devlet memurluğundan gelmeyen kolay, rütbesiz kişileri görevlendirerek halkın tesirini arttırdı. Halkı içinde çok popüler oldu. Devrin Avrupa kralları içinde en iyilerinden biriydi. Paris’i güzelleştirdi. Louvre Kalesi’ni yaptırdı, Notre Dame Katedrali’nin yapımmı ilerletti, sokaklara taş döşetmeye başladı, Paris Üniversitesi’nin kurucularından birisi oldu.



PHİLİPPE III Yiğit, Fransa kralı (Poissy 1245 – Perpignan 1285). Hükümdarlık periyodu: 1270-1285. IX. Louis’in erkek evladıdır. Liderliğin gerektirdiği özelliklerden hiçbirine haiz olmadığından, saray adamı Pierre de la Brosse’un tesiri altında kaldı. İkinci eşi Marie of Brabant’ın yandaşları Brosse’un düşürülmesini ve 1278’de idam edilmesini sağladılar. Philippe saltanatının büyük bir kısmında kuvvetli amcası Charles’in da tesiri altında kaldı.



PHİLİPPE IV Güzel, Fransa kralı (Fontainebleau 1268 – Fontainebleau 1314). Hükümdarlık periyodu: 1285-1314. Babası III. Philippe’in yerine 1285’te geçti. 1297’de Furnes’te Flanderları yendi. 1300’de Flandr, Fransız Krallığı’na katıldı. Sürecinin bankacıları olan Yahudileri ve Lombardiyalıları haraca keserek açıkları kapatmaya çalıştı. 1302’de Flanders’te ayaklanma çıktı. Ama iki yıl sonrasında Fransa Donanması Zierikzee’de Flaman Donanması’nı yendi ve komutası alt kısmındaki orduyla Mons-en-Pevele’yi ele geçirdi. Papa III. Bonifatius ile aralarındaki anlaşmazlıkları ortadan kaldırmak için Fransız anayasasında dönüm noktası olan, üç sınıfın (rahipleri, soylular ve burjuvalar) temsilcilerini 1302’de Paris’te ilk Devlet Kurulu olarak toplantıya çağırdı. Kilisenin baskısı I. Clementius’un papa seçilmesini ve papalığın Roma’dan Avignon’a taşınmasını da sağlamış oldu. Philippe çağıl kralların ilki sayılır. Kilisenin devamlı isteklerine karşı durmayı başardı, derebeylerin enerjisini azalttı, yürütme ve yasama organlarını özendirdi. Evliliklerin düzenlenmesi, cezaların Parlamento tarafınca onaylanmasının yanında askeri fetihlerle krallığın sınırlarını genişletti.



PHİLİPPE V Uzun, Fransa kralı (Longchamp ? 1294 – Fransa 1322). Hükümdarlık periyodu: 1316-1322. IV. Philippe’nin erkek evladıdır. 1316’da kardeşi X. Louis’in ölümü üstüne saltanat naibi deklare edildi ve Louis’in oğlu I. John’ un doğumundan dört gün sonrasında ölmesi üstüne kendisini Devlet Kurulu’nun da onayıyla kral duyuru etti ve 1317’de Reims’te taç giydi. Bir reformcu olan Philippe, para, ağırlık ve uzunluk ölçülerini birleştirmeye çalıştı. Büyük babası III. Philippe şeklinde halktan kişilere soyluluk unvanları verdi ve feodalizmi yok eden kentlere kendi milis kuvvetlerini kurma yetkisini verdi. Flanders ile savaşı 1320’de tamamlamış oldu ve topraklarına Lilli, Douau ve Orchies’i ekledi.



PHİLİPPE VI, Fransız kralı (Nogentle-Roi ? 1293-Fransa 1350). Hükümdarlık periyodu: 1328-1350. III. Philippe’nin üçüncü oğlu olan Charles’in erkek evladıdır. Ilkin saltanat naibi oldu, 1328′ de de Reims’te taç giydi. 1328’de Cassel’de ayaklanan Flamanların yenilenmesi için Flanders kontunu destekledi. III. Edward’ın Fransa tahtı üstündeki hakkını 1337’de yinelenmesinden derhal sonrasında yüzyıl savaşları başladı. Fransız filosu 1340’ta İngilizler tarafınca yok edildi. 1346’da Crecy’de toprak yitirdi ve 1347’de Calais İngilizler tarafınca alındı. Papanm vesilesiyle meydana getirilen antlaşma, ama 1351’e kadar sürdü. VI. Philippe 1313’te ilkin Burgundyli II. Robert’in kızı Jeanne ile 1348’de, onun ölümünden sonrasında Nava-relli Blanch ile evliliğe ilk adımını attı. Gözden fikir tahtı oğlu II. Jean’a bıraktı.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Fransa Kralları Philippe’ler Hakkında Bilgi
Fransa Kralları Philippe’ler Hakkında Bilgi
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/fransa.png
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/fransa-krallar-philippeler-hakknda-bilgi.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/fransa-krallar-philippeler-hakknda-bilgi.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content