Fırıncı nedir? Fırıncı ne iş yapar, Fırıncılık mesleğinin özellikleri hakkında bilgi. Fırıncı Fırıncı, geleneksel usullere ve resmi şartla...
Fırıncı nedir? Fırıncı ne iş yapar, Fırıncılık mesleğinin özellikleri hakkında bilgi.
Fırıncı
Fırıncı, geleneksel usullere ve resmi şartlara uygun olarak hazırlayıp pişirdiği ekmekleri hem fırınında satar, hem de bakkallara dağıtır.
Türkiye’de ekmek genellikle buğdaydan yapılır; ancak buğdayın az ve pahalı olduğu yerlerde mısır, çavdar ve arpa unundan da yapıldığı olur. Ekmeğin kalitesi, kullanılan unun cinsine ve pişirme süresine bağlıdır: Yüksek kaliteli unlardan francala ve beyaz ekmek, kepekli unlardan da esmer ekmek elde edilir. Ekmeğin biçimi de, müşterilerin arzusuna göre, ya altı düz üstü kabarık somun şeklinde, ya da francala gibi uzun olur. Köy ve kasabalarda hâlâ tekneler içinde, elle ya da ayakla yapılan yoğurma işlemi mazot, havagazı veva elektrikle çalışan büyük ekmek fırınlarında artık yoğurma makineleriyle yapılıyor. Yine de, yoğurma, ekmek mayası veya sunî mayalarla mayalandırma, tartma, şekil verme, kürelere yerleştirme ve pişirme çok dikkat isteyen uzun işlemlerdir. Bazı ekmekçiler, gevrek, baton, galeta, kurabiye gibi pastacılık işleri de yaparlar.
YORUMLAR