Geleneksel Türk El Sanatları Nelerdir?

Geleneksel Türk el sanatları nedir, özellikleri nedir? Türk el sanatları hakkında bilgi. Geleneksel Türk el sanatları binlerce senelik tari...

Geleneksel Türk el sanatları nedir, özellikleri nedir? Türk el sanatları hakkında bilgi.



Geleneksel Türk el sanatları binlerce senelik tarihimizden gelen çeşitli uygarlıkların kültür mirasıyla, kendi öz değerlerini birleştirerek varlıklı bir mozaik oluşturmuştur. Geleneksel el sanatları halıcılık, kilimcilik, çinicilik, seramik – çömlek yapımcılığı, deri işçiliği, taş işçiliği, bakırcılık, ebru sanatı, maden işçiliği, ahşap ve ağaç işçiliği vb. şekillerde sıralanabilir.



hali-dokumak



TÜRKLERDE HALI SANATI



Geleneksel Türk el sanatlarımızdan biri de şüphesiz ki halıcılıktır. Halıcılık sanatının ilk doğuşu, insanoğlunun ısınma problemi ile ortaya çıkmış, günümüze kadar gelmiştir.



İlk insanoğlu, ısınma sorununu hallettikten sonrasında bölgelere hayvan postlarını sermiş ve hemen sonra hayvan postlarını öykünmek ederek halı halletmeye ilkel anlamda adım atmıştır. Sadece bunlarla ilgili hiçbir örnek günümüze kadar gelmemiştir. Şundan dolayı dayanıklı olmadığı için süre içinde yok olmuşlardır. Günümüzde ilk halı parçası olarak bulunan tek örnek Rus kazıbilimci Rudenko tarafınca Altay dağlarının eteklerinde bir kurgan (gömüt) içinde bulunan PAZIRIK halısıdır. Halıda Türk düğümünün bulunması ise bu halının Orta Asya’daki Türkler tarafınca yapılmış olma olasılığını ortaya koyar. Bu halı günümüzde bile ulaşılamayan kaliteye haiz olması ile de tektir.



Türklerle özdeşleşen halı sanatı Orta Asya’dan sonrasında Selçuklularda hak etmiş olduğu yeri bulmuştur. Halı artık gereksinim olmuş ve evlerde, saraylarda, dini mekan olan camilerde kullanılmaya başlanmıştır. Selçuklu halılarında genel anlamda motif olarak geometrik desenler kullanılmış ve açık renkler tercih edilmiştir. Selçuklu halılarından günümüze kadar gelen örnekler çok azca olmakla birlikte Türk-İslam Eserleri Müzesi’nde (İstanbul) sergilenmektedir. Bu halıların bazıları Fustat’ta (Mısır’da) bulunarak ülkemize getirilmiştir. Bir kısmı ise Konya’daki bazı camilerde bulunmuştur.



Osmanlılarda ise halı sanatında gerek renk, gerek desen ve araç-gereç olarak bir ekol yaratılmıştır. Osmanlılarda sarayın halı gereksinimini karşılamak amacıyla Hereke halı fabrikası kurulmuştur. Osmanlılar, Selçuklu ve Orta Asya’daki yün halıların yanı sıra ipekten halılar yaptırmışlardır. Motiflerde ise daha ağır desenler ve bitkisel tasarımlar kullanılmıştır. Ek olarak padişah portrelerine de yer verilmiştir.



Cumhuriyet döneminde halı sanatımız artık yavaş yavaş ticari bir boyut kazanmıştır. Köy ve kasabalarda dokunan halılar, dokunduğu bölgenin kültürel izlerine ayna tutan güzellikleriyle birçok pazara ulaşmıştır.



ahsap-isciligi



AHŞAP İŞÇİLİĞİ



Ahşap işçiliği, Anadolu’da Selçuklular döneminde gelişip, kendine özgü bir niteliğe ulaşmıştır. Selçuklular ve Beylikler süreci ağaç eserleri daha çok mihrap, cami kapısı, dolap kapakları şeklinde mimari öğeler olup, üstün işçilik içermişlerdir. Osmanlı döneminde ise sadeleşerek daha çok sehpa, kavukluk, yazı ekibi, çekmece, sandık, kaşık, taht, kayık, Kur’an muhafazası şeklinde gündelik kullanım eşyalarının yanısıra, pencere, konsol, minber, sandıka şeklinde alanlarda da uygulanmıştır.



Ağaç işçiliğinde kullanılan araç-gereç daha çok ceviz, elma, armut, sedir, abanoz ve gül ağacı olmuştur. Kakma, boyama, kürdekariz, kabartma – oyma, kafes, kaplama ve yıkama şeklinde tekniklerle işlenen ahşaplar günümüzde de kullanılmaktadır. Bu teknikler Zonguldak, Bitlis, Gaziantep, Bursa, İstanbul, Beykoz, Ordu şeklinde illerde halen devam eden, hammaddesine bakılırsa kıymet kazanan baston ve asaların yapımında uygulanmıştır.



cinicilik



ÇİNİCİLİK



Mimariye bağlı olarak gelişen bir sanat koludur. Anadolu’ya Selçuklularla gelmiştir. Figürlü sanat eserini kullanmaktan çekinmeyen Selçuklu sanatkarları bilhassa hayvan tasvirlerinde çok başarıya ulaşmış olmuşlardır. 14. yüzyılda iznik, 15. yüzılda Kütahya, 17. yüzyılda Çanakkale’de beslenen seramik sanatı bu yörelerde kendilerine özgü renk, desen ve biçim özellikleriyle Osmanlı süreci seramik ve çini sanatına yeni yorumlar getirmiştir. 14. ve 19. yüzyıllar içinde Türk çini ve seramik sanatı fevkalede yaratıcı işçiliği ile dünya genelinde üne kavuşmuştur.



tas-isleme



TAŞ İŞÇİLİĞİ



Geleneksel mimaride dış cephe ve iç mekan süslemesinde taş işçiliği de mühim bir yer tutmaktadır. Taş işçiliğinin mimari haricinde en fazla kullanım alanı gömüt taşlarıdır. Oyma, kabartma, kazıma şeklinde teknikler uygulanmaktadır. Kullanılan süsleme öğeleri, bitkisel geometrik motifler ile yazı ve figürlerdir.



Hayvansal figürlere azca rastlanılmıştır, insan figürlerine ise daha çok Selçuklu süreci eserlerinde rastlanmaktadır.



hattatlik
HAT SANATI



Hat sanatı, Arap harfleri çerçevesinde oluşmuş güzel yazı sanatıdır. Bu sanat Arap harflerinin 6. ve 10. yüzyıllar içinde geçirdiği bir gelişme döneminden sonrasında ortaya çıkmıştır. Hat, Arapça’da çizgi anlama gelir.



Türkler hat sanatıyla, Anadolu’ya ulaştıktan sonra ilgilenmeye başlamışlardır. Bu zamanda Hafız Osman Arap yazısına güzel duyu açıdan en olgun biçimini kazandırmıştır. Türkler altı tür yazı haricinde, İranlılar’ın bulmuş olduğu italik yazıda da yeni bir üslup yaratmışlardır.



Hat sanatının doğduğu dönemde ortaya çıkan altı tür yazı vardır: Bunlar Kufi, Tevki, Sülüs, Reyhani, Nesih ve Rika’dır. Bunların hatlarının bir kısmı yuvarlak, bir kısmı ise köşelidir.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Geleneksel Türk El Sanatları Nelerdir?
Geleneksel Türk El Sanatları Nelerdir?
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/hali-dokumak.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/geleneksel-turk-el-sanatlar-nelerdir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/geleneksel-turk-el-sanatlar-nelerdir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content