Guatr Hakkında Bilgi

Guatr iyi mi bir hastalıktır, iyi mi anlaşılır, emareleri nedir? Guatr tedavisi ve korunma sistemleri,metotları hakkında bilgi. Guatr;  Boğ...

Guatr iyi mi bir hastalıktır, iyi mi anlaşılır, emareleri nedir? Guatr tedavisi ve korunma sistemleri,metotları hakkında bilgi.



guatrGuatr; Boğazda gırtlağın önünde bulunan tiroit bezinin basitçe şişmesinden ileri gelen bir hastalıktır. Hekimlikte üç aşağı beş yukarı 130 yıldan bu yana bilinmekte olan bu hastalık en fazlaca Alpler, Himalaya, Pireneler, Karpatlar ve Birleşik ABD’da Büyük Göllerin bulunmuş olduğu bölgeler şeklinde bölgelerde görülmüştür. Bizim yurdumuzda Isparta, Kütahya, Bolu illerinin bir takım yerlerinde görülür.



Guatrın bir bölümde pek çok kimselerde aniden görülmesi mikroplu, bulaşıcı olduğu zannım uyandırmışsa da meydana getirilen incelemeler sonunda hastalığın görüldüğü yerlerdeki nebat ve sularda yeter derecede iyot olmadığı, hastalığın bundan dolayı ortaya çıkmış olduğu anlaşılmıştır.



Guatr en fazlaca genç hanım ve kızlarda olur. Tiroit bezinin şişmesi çoğun erinlik çağına rastlar. İlkbaharda daha çok görülür, lyotsuz besinler alınması hastalığın ortaya çıkmasına ve şiddetlenmesine neden olur.



İlk emare tiroid bezinin şîşmasidir. Bu gelişme, gebelik vs. şeklinde bir takım hallerde daha çok olmak suretiyle, değişik bir karakter gösterir. Çok büyürse yutmada güçlük olur, şişliğin büyük nefes borusunu itmesi, tazyik etmesi ihtimali vardır. Bu tazyikten dolayı gırtlak tanıdığından geçen sinirlerde felçler olabilir. Guatr yalnız bir şişmeden ibaret kaldıkça başkaca bir sorun vermez.



Guatrın Tedavisi



Tedavide, hastaya lüzumlu olan iyodun verilmesi esastır. Pek az oranda iyot verilmekle çok başarıya ulaşmış sonuçlar alınabilir. Meselâ her 4 ayda hastaya haftada 10-15 miligram iyot verilmesi, buna 3-4 hafta devam olunması iyi bir tedavi sağlar. Bezdeki şişliği tamamen gidermek için tedaviye bir sene kadar devam olunur.



Boyundaki şişlik çok büyümüş, boğazı, gırtlağı, büyük nefes borusunu, boyun damarlarını tazyik altına almışsa ameliyata fakirlik hâsıl olabilir. Şişmiş olan bezin kansere dönebileceğini de fikretmek, tedaviyi ona bakılırsa tanzim etmek gerekir.



Iyi mi Korunmalı



Guatr hastalığından korunmak için en tesirli çare sularında iyot az olan ya da asla bulunmıyan bölgelerde yaşıyanlara dışardan iyot vermektir. Bu da besinlere ya da sulara iyot katmak suretiyle yapılabilir. Erişkin bir insanoğlunun hastalığa tutulmaması İçin yılda 25- 50 miligram kadar iyoda ihtiyacı vardır. Çocuklar, hamile hanımlar için haftada 10 miligram kadar büyük dozda iyot lâzımdır.



Geniş bir bölümde korunma için kullanılan en rahat usul sofra tuzlarına bir miktar iyot katılmasıdır.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Guatr Hakkında Bilgi
Guatr Hakkında Bilgi
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/guatr-1.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/guatr-hakknda-bilgi.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/guatr-hakknda-bilgi.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content