Kasık Mantarı (Tinea cruris)

Kasık Mantarı (Tinea cruris) Alıntı Bu maddedeki yazılar yalnızca bilgi verme amaçlıdır. Yazılanlar, tabip uyarısı ya da öne...

Kasık Mantarı (Tinea cruris)


Alıntı

Bu maddedeki yazılar yalnızca bilgi verme amaçlıdır. Yazılanlar, tabip uyarısı ya da önerisi değildir.






Kasık mantarı ya da tıbbî ismiyle Tinea cruris, kasık bölgesinde oluşan bir mantarenfeksiyonudur. Çoğu zaman sporcularda ve şişman, çok terleyen kişilerde görülür. "Kasık kaşıntısı" diye de bilinir.


Emareleri

İsminden anlaşılabileceği şeklinde hastalık kasıkta, ten katları içinde ya da anusta yanma ve kaşıntı şeklinde başlar. İç kasıklar ve genital bölümde de görülebilir. Etkilenmiş bölge kızarık ya da kahverengi olabilir, deride dökülme soyulma ve çatlama görülebilir.
Enfeksiyon kasığın kat yerinde, genel anlamda her iki tarafta, ortalama 1 santimetre büyüklüğünde bir alan halinde başlar. Peşinden benzer başka alanlar da belirir. Kızarıklık deriden yüksek, kabuk şeklinde bir katman şeklindedir, kernar sınırları belirgin olur, içi su toplayıp sızabilir.
Enfeksiyonun yayılması halinde kasık içinden aşağıya doğru ilerler. İlerleyen kenar daha evvel enfekte olmuş kısma kıyasla daha kızarık ve yüksektir, kabuklu yüzeyinin altından sıvı sızabilir.
Genişleyen enfeksiyon alanının orta kısımları kırmızı-kahverengi olur ve kabuğunu kaybeder. Kenarlarda sivilce ya da iltihap şeklinde minik kabarıklıklar görülebilir. Bunlarin da ortasi kirmizi olup üstelerinde minik kabuklar olabilir.

Sebepleri
Hastalığa niçin olabilen mikroorganizma başlıca Trichophyton rubrumdur. Hastalığa niçin olabilen bir takım başka mantar türleri ise Trichophyton mentagrophytes ve Epidermophyton floccosum dur.
Vücudun başka bölgelerinden mantar (pek çok vakit ayak mantarı) bulaşması kanalıyla da meydana gelebilir (kasık mantarı olanların yarısında ayak mantarı da bululunmuştur). Mantar nemli, sıcak ortamda büyür, bu sebeple deriye sürtünen sıkı, terli giysilerde hastalığın oluşmasına çok katkıda bulunurlar. Kasık mantarı, bağışıklık sisteminin zayıflaması durumlarında sıkça görülür ve ağırbaşlı komplikasyonlara yol açabilir.
Candida albicans da kasık bölgesi dahil olmak suretiyle katlanmış deriler içinde ten enfeksiyonuna niçin olur, bu intertrigo olarak adlandırılır. İntertrigoda enfeksiyonu kasık mantarından daha kırmızı ve nemli görünür ve penise de yayılabilir.

Tedavi
Hastalığın tedavisi acele netice verir ve kolaydır. Tedavide klotrimazol ya da mikonazol içeren anti-mantar merhemler kullanılır. Butenafin içeren yeni ilaçlar da mevcuttur. Bu ilaçlar mantar hücre zarında bulunan ergosterol sentezini engelleyerek mantar hücrelerinin ölümüne niçin olur. Eğer ten iritasyonu ve kaşınması hastalık veriyorsa glükokortikoid steroid içeren merhemler de kullanılabilir. Bu merhemler kaşınmadan meydana gelecek ikincil bakteriyel enfeksiyon riskini de azaltır. Eğer ilerleyen safhalarda ise ve kabuk bağlayıp yara oluşuyorsa bu durumda doktorunuza başvurmanız önerilir.

Tekrarın engeli
İyileşme evresinden sonrasında enfeksiyonun tekrarlanması sık görülen bir durumdur. Mantar dayanıklı olabilir ve geri gelmesini engellemek için uzun soluklu dikkat gerekebilir. Kuruluk en ehemmiyet verilmesi ihtiyaç duyulan şarttır. Terleyince derhal duş alabilmek, kasıkların kuru kalması için ilaçlı pudra (talk pudreası değildir) kullanılması, bu konuyu sağlar. sık sık iç çamaşırının değiştirilmesi, banyodan sonrasında kaşınan bölgelerin iyice kurulanması önerilir. Bununla birlikte giyilen iç çamaşırlarının, naylon türünde ve hava almayan iç çamaşırları olmamasına ehemmiyet gösterilmelidir; tavsiye edilen pamuklu ve geniş çamaşırlardır. Tere niçin olabilecek bileşik kumaşlı iç çamaşırları, deriyi tahriş edecek faaliyetlerden (bisiklet sürmek, sık sık jiletle traş olmak) kaçınılmalıdır. Mantar nemli kumaşta da büyüyebileceği için terden nemlenmiş giysiler yıkanmalıdır. Temiz giysiler kuru bir mekanda saklanmalıdır.
Ayak mantarı kasığa da bulaşabilir ve tersi de olabilir. Bundan dolayı iç çamaşırı giyerken kasıktan ayağa ya da ters yönde bulaştırmamaya dikkat edilmelidir.


Vikipedi







  • Kasık Ağrısı-sancısı ve Sebepleri


  • Gebelikte Karın ve Kasık Ağrısı-sancısı


  • Kasık Nedir?


 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Kasık Mantarı (Tinea cruris)
Kasık Mantarı (Tinea cruris)
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/kask-mantar-tinea-cruris.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/kask-mantar-tinea-cruris.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content